Gebedsweek voor eenheid vooral online

De jaarlijkse Week van gebed voor eenheid van christenen begint morgen met de BEAM kerkdienst van de EO. De Armeens-Nederlandse arts Gor Katchikiyan spreekt tijdens de dienst die om 11.00 uur te zien is op NPO2 en YouTube. 

Jan Auke Brink

Geplaatst: 16 januari 2021 om 11:00

Een gebedsnacht in het gebedsatelier van het Leeuwarder Stadsklooster Jabixhûs.   FOTO: JEANNET BIJLEVELD
0%

Tegelijkertijd is in Leeuwarden een oecumenische viering met ds. Jan Jaap Stegeman en pastor Gemma Kamsma, die als livestream wordt uitgezonden via het YouTube-kanaal van de Jacobijner en via www.kerkomroep.nl.

Traditioneel komen tijdens de Week van gebed dagelijks gebedsgroepjes samen in kerkgebouwen om te bidden voor de eenheid van christenen, maar ook voor de eigen omgeving. Vanwege de lockdown is dat samenkomen dit jaar niet mogelijk, daarom zijn overal nieuwe vormen opgezet, voornamelijk online.

Een van die nieuwe initiatieven komt uit Franeker. Jeroen voor ’t Hekke heeft met zijn Stichting Stronglife vijf video’s gemaakt die onder meer aan scholen worden aangeboden om in hun dagopening te gebruiken. „Ik weet dat onder meer het Gomarus College in Leeuwarden er gebruik van gaat maken. In potentie bereiken we volgende week 10.000 scholieren.”

Groeien in geloof

Met Stronglife helpt Voor ’t Hekke via online platforms tieners te groeien in hun geloof. Zo heeft hij jarenlange ervaring met online bidden. „Bidden via internet klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan heel goed. Wij bidden bijvoorbeeld geregeld met groepjes jongeren via Zoom. Als leider in zo’n sessie moet je mensen wel durven aanspreken. Je moet ze echt vragen waarvoor ze willen bidden. Dan durven de meeste mensen wel mee te doen. Sommigen willen bidden voor corona in het algemeen, anderen komen met concrete voorbeelden, zoals een familielid dat in een ziekenhuis werkt of een vriend die ziek is.”

Wie het spannend vindt om zijn gebedspunten via internet uit te spreken adviseert Voor ’t Hekke dicht bij zichzelf te blijven. „Deel je eigen verhaal en je eigen zorgen, daar staan anderen altijd voor open. Als je bidt, open je je hart. En als je samen bidt, zie je elkaars hart.”

Schilderend bidden

„Je hoeft niet heel ‘vroom’ te zijn om deel te nemen aan de Week van Gebed. Het mag ook best een beetje doenerig zijn”, meent Jeannet Bijleveld, secretaris van het Pastoraal Contact Leeuwarden, waar veel Leeuwarder voorgangers bij betrokken zijn.

Morgen begint wereldwijd de jaarlijkse Week van gebed voor eenheid van christenen. In het gebedsatelier van het Leeuwarder Stadsklooster Jabixhûs biedt Bijleveld zelf onder meer creatieve gebedstafels. „Om te bidden hoef je niet stil te zitten. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook schilderend bidden, of met Scrabbleblokjes de namen leggen van de mensen voor wie je wilt bidden.”

In plaats van fysieke bijeenkomsten in kerkgebouwen worden nu op veel plekken online activiteiten georganiseerd. „Wij hebben er in Leeuwarden voor gekozen geen energie te steken in eigen online bijeenkomsten”, vertelt Bijleveld. „De mensen die normaliter deelnemen aan de gebedsvieringen zijn vaak al wat ouder. We weten niet of die wel gaan deelnemen aan Zoomgebedsvieringen. En er is een goed alternatief: Jos Douma houdt dagelijks een landelijk gebedsmoment via YouTube en Facebook. Daar kan iedereen aan meedoen.”

Met de challenge kun je laten zien dat bidden ook een avontuur kan zijn

Tegelijkertijd biedt de nadruk op digitale communicatie ook mogelijkheden om nieuwe doelgroepen aan te spreken. Het Pastoraal Contact Leeuwarden heeft daarom een challenge ontwikkeld, waarbij jongeren en gezinnen elke dag worden uitgedaagd actief biddend bezig te gaan en foto’s daarvan te delen op sociale media met de hashtag #blijfinmijnliefde058. „Zo kun je laten zien dat bidden ook een avontuur kan zijn.”

Jan Willem Janse, namens MissieNederland betrokken bij de landelijke organisatie van de Week, constateert dat het aantal deelnemers dat zich heeft aangemeld veel lager ligt dan voorgaande jaren: 240 bijeenkomsten zijn aangemeld, ongeveer een derde van eerdere jaren. „Of dat ook betekent dat er op minder plekken wordt gebeden, weet ik niet. Andere jaren konden de deelnemende groepen hun kerk op een kaart plaatsen. Nu veel online is in plaats van in een gebouw, voelt het misschien onlogisch het op zo’n kaart te zetten.”

De organisatie bood de afgelopen weken onder meer webinars waarmee groepen werden begeleid in het opzetten van online gebedsbijeenkomsten. „Het is een gemis om niet bij elkaar te kunnen zijn. Het gaat om gebed voor de eenheid, maar gevoelsmatig mist die eenheid digitaal. Het kan allemaal wel, maar een fysieke ontmoeting heeft voor veel mensen de voorkeur, ook voor mij. Je voelt elkaar beter aan, en er is minder afleiding dan wanneer je thuis achter de computer zit.”

Toch ziet hij ook mooie initiatieven. „In mijn eigen wijk in Amersfoort houden de gezamenlijke kerken bijvoorbeeld een 24/7 gebedsweek, waarbij altijd iemand bidt. Dat kan gewoon thuis achter de computer, dus het is heel coronaproof. Via een schema kan iedereen daarop intekenen.”

Donderdag houdt Stronglife om 16.00 uur een gebedssessie op Instagram. Zie http://www.stronglife.nl

Zie voor meer informatie www.geloven058.nl, www.jabixhus.nl en www.weekvangebed.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten