Alles wat vandaag op je pad komt is genoeg

Goede voornemens genoeg aan het begin van het nieuwe jaar. ‘Meer rust’, staat op het wensenlijstje van velen. Hoe geef je dat vorm in een hectisch leven? Midden in een lockdown met thuiswerken en kinderen thuis? Mirjam van der Vegt leerde door een burn-out heen de les: alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg. In haar nieuwe boek De kracht van rust geeft ze praktische levenslessen die je helpen rusten in de chaos.

Hanneke Goudappel

Geplaatst: 17 januari 2021 om 13:00

Hanneke Goudappel, auteur van het boek De kracht van rust.   FOTO: BEMIND FOTOGRAFIE
0%

Eerlijk is eerlijk: ik heb op het moment een haat-liefdeverhouding met boeken over rust. Er staan vaak o zo mooie, waardevolle lessen en tips in. Maar ze toepassen in mijn eigen leven; dat blijkt niet gemakkelijk. Een bestaan als freelance journalist met de nodige deadlines en twee kleine kinderen met hun eigen deadlines, maken dat kiezen voor rust er vaak bij inschiet.

Het zal voor velen herkenbaar zijn, in een maatschappij die aan alle kanten aan ons trekt. En dan is er nog de extra druk door corona. Het vele thuiswerken is voor lang niet iedereen een zegen. Helemaal nu we weer in een lockdown zitten en kinderen ‘thuisschool’ hebben.

Te laat rust nemen

‘Vaak nemen wij pas rust als alles op orde is’, schrijft Mirjam van der Vegt. ‘Wanneer je de boel onder controle hebt, mag je eindelijk even achteroverleunen.’ Maar juist midden in de chaos heb je rust nodig, benadrukt ze. Het maakt niet uit of je een drukke baan hebt of je verveelt, of je je leven op orde hebt of niet.’

Veel mensen voelen zich schuldig als ze rust nemen, zegt Mirjam van der Vegt, als ik haar via Teams spreek over haar nieuwe boek. Ze geeft bij een groot softwarebedrijf een training over werk en rust. ,,De directeuren zagen dat de overspanningsklachten bij hun personeel toenamen. Ze benadrukken het belang van pauze nemen, maar veel mensen doen het toch niet. Daar zijn allerlei redenen voor: van angst dat je niet productief genoeg bent tot denken dat je het niet nodig hebt.”

Op het moment dat je leert loslaten ontstaat veel vrijheid. Van uitgeput gebied word je vacant gebied

,,Bovendien is het soms helemaal niet leuk om te rusten”, zegt Van der Vegt. ,,Je voelt je nutteloos, of je handen jeuken om verder te gaan met die ene klus. De meeste mensen houden wel van rust, maar dat is dan de rust van vakantie, ingevuld met leuke dingen. Of de rust van het weekend: even de benen omhoog. Maar rust gedurende de werkdag, dat is echt een uitdaging. De vraag is: hoe kun je rust tot een goede vriend maken in je werk? Dat levert meer werkgeluk op.”

Van der Vegt geeft wel vaker trainingen op de werkvloer over rust. Zowel in het onderwijs en de zorg, als in het bedrijfsleven. Ze deelt dan de levenslessen die ze zelf leerde over werken en rusten (zie kader). Ze kreeg dan geregeld de vraag: waar is het boek? ,,Het boek zat in mijn hoofd. Ik besloot het op te schrijven toen corona nog helemaal niet aan de orde was”, vertelt ze.

De kracht van rust verscheen eind oktober en loopt als een trein. Drie weken erna was de eerste druk van tweeduizend exemplaren uitverkocht. Inmiddels ligt er een tweede druk.

Loslaten

Mirjam van der Vegt is vooral bekend van haar boeken over stilte en leven vanuit je hart. Van haar boek Koester je hart, met veertig stiltetips,zijn ruim elf duizend exemplaren verkocht. Het wordt op dit moment vertaald voor de Amerikaanse en de Duitse markt. Ze mag dan een expert zijn op het gebied van stilte, eigenlijk is ze heel slecht in rusten, vertelt ze. ,,Vroeger dacht ik: ik moet eerst non worden om dit geloofwaardig voor het voetlicht te brengen. Ik spreek soms mensen die denken dat ze helemaal geen rust nodig hebben. Dat dacht ik vroeger ook.”

Maar wie niet rust, belandt vroeger of later in overbelasting of een burn-out, ervoer ze zelf aan den lijve. ,,Dat heeft twee jaar geduurd. Ik kon helemaal niets meer”, vertelt ze. Haar armen weigerden dienst. Schrijven ging niet meer en zelfs de luiers van haar kind kon ze niet verschonen. ,,Ik zat totaal aan de grond. Daar, op de bodem van de put ontdekte ik wie ik ben als ik niets heb en kan. We zijn vaak lang bezig om allerlei dingen vast te houden, om controle te houden. Op een gegeven moment lukt dat fysiek niet meer. Op het moment dat je leert loslaten ontstaat veel vrijheid. Van uitgeput gebied word je vacant gebied. Vanuit holle leegte kan ruimte ontstaan te ontdekken wat je belangrijk vindt in het leven.” Het is een van de levenslessen die ze leerde: ‘Schenk de wereld jouw waardigheid.’ In het hoofdstuk hierover geeft ze handreikingen om je waarden op het spoor te komen en te leven en werken vanuit je hart.

Durf onaf te zijn

Welke lessen hadden de meeste impact op Van der Vegts eigen leven? Ze hoeft er niet lang over na te denken: ,,Durf onaf te zijn en: alles wat op je pad komt is genoeg”, zegt ze. ,,Durf onaf te zijn is mijn lievelingshoofdstuk. Daarin staat een mooie uitspraak van een tachtigjarige man: ‘Ik heb vandaag nog leren liefhebben.’ Ik hoop dat ik op mijn tachtigste zeg: ‘Ik heb vandaag nog leren rusten.’ Rusten is een vorm van liefhebben. Want als we rust nemen zijn we in staat beter lief te hebben. We hebben meer ruimte om te luisteren naar anderen en onszelf. Dat blijft oefenen, want voor je het weet zit je weer in de prestatiemodus. We zijn zo snel aan het streven. Onaf zijn heeft mij veel geleerd over genade. Durf je te leven met rafelrandjes? Ook in je relaties? Dat is bevrijdend. Vaak willen we alles onder controle hebben - alles moet kloppen -, pas wanneer we alles goed doen en goed kunnen, kunnen we rust nemen. Genade leert mij dat ik onaf mag zijn. Ik hoef het niet onder controle te hebben, ik faal in liefhebben en krabbel weer op. Ik mag rust nemen midden in de chaos, nog voordat alles op orde is.”

‘Alles wat vandaag op je pad komt is genoeg.’ Dat zei een non tegen Mirjam van der Vegt toen ze als jonge moeder een paar dagen kwam bijslapen in het klooster. Maar ze sliep niet. ,,Toch leerde ik die dagen kijken naar mijn genoeg. Een mooie wandeling. Een korte powernap met een wonderlijke droom. Ik leerde aandacht te schenken aan dat wat wel gebeurde, in plaats van wat niet lukte, namelijk slapen.”

Inspirators

Mirjam van der Vegt wordt aangemoedigd door de ervaringsverhalen van mensen, vertelt ze. Daarom deelt ze verhalen van inspirators in haar boek. Onder meer van rapper Typhoon, bergbeklimmer Katja Staartjes, bisschop Ancelimo uit Zimbabwe en een Oegandese plantage-eigenaar. Veel van de ervaringsverhalen uit het boek komen ook terug in de training bij het boek met videomateriaal en een dagmenu van rust. Van der Vegt ontwikkelde dat om mensen praktisch elke dag op weg te helpen met het nemen van rustmomenten.

Ook boeiend is dat ze de biologische kanten van (geen) rust belicht: hoe werkt het in je hersenen? Zo schrijft ze over het belang van pauzes: ‘Veel mensen komen tot de meest briljante ideeën tijdens de drie b’s: bed, bad en bus. Het reflecterende brein neemt dan rust en dan kan het archiverende brein aan de slag. [...] Het draagt nieuwe, creatieve en verrassende inzichten aan. Geregeld nietsdoen is dus heel nuttig.’

,,Het motiveert mij te weten wat rust nemen doet in onze hersenen”, verklaart Van der Vegt. ,,Dat helpt mij in het creëren van goede gewoontes. Ik vond het bijvoorbeeld een ontdekking dat we ons volgens hersenwetenschappers gemiddeld vier uur per dag met aandacht kunnen concentreren. Sindsdien vraag ik me af: aan wie of wat schenk ik het ‘goud’ van mijn dag?”

Rust schreeuwt niet

De auteur hoopt dat lezers van De kracht van rust één levensles uitkiezen om mee aan de slag te gaan. ,,Dat zeg ik tijdens trainingen ook: kies datgene wat nu schuurt en raakt. Ga daar eens op kauwen en loop er een tijdje mee op. Op zoek naar jouw haalbare weg.”

Mirjam van der Vegts motto in deze tijd is: alleen samen leren we rusten. ,,De dingen van onze to-do-lijst schreeuwen vaak: urgentie: urgentie! Rust schreeuwt niet zo. Daarom is het zo belangrijk om gezamenlijk aandacht voor rust te hebben. Zeg tegen elkaar: neem even pauze. Kijk net zo vaak op je ‘to-rust-lijstje’, als op je to-do-lijst. Geef jezelf en anderen toestemming.”

Door de coronasetting is daarvoor meer ruimte, denkt Van der Vegt. ,,Ik merk dat door corona de menselijkheid weer terugkomt. Veel mensen wisten altijd precies wat ze wilden, of wat ze te doen hadden. Nu is er veel onzekerheid. Klussen vallen weg. Sommige mensen hebben helemaal geen werk meer. Er is meer afhankelijkheid. Zelf ben ik ook meer gaan samenwerken, toen een aantal klussen wegviel. Het lijkt nu meer geoorloofd om te zeggen: het gaat niet zo goed. Het zou mooi zijn als we dat met elkaar kunnen vasthouden, in plaats van terug te keren naar de sterke focus op productie.”

Wanneer je het kleine op waarde schat, kun je verwonderd kijken naar wat dit opbrengt

Niet productie, of in Van der Vegts taal: oogsten, zou centraal moeten staan, maar zaaien. ,,Oogsten na zaaien is goed; het hoort bij gezond ondernemerschap. Wanneer je echter vastzit in de houding van oogsten, is rusten vaak geen optie. Er valt namelijk altijd meer te oogsten en je laat de opbrengst toch niet zomaar op je land staan of aan je voorbijgaan?” Zelf leerde ze in coronatijd dat niet de grote dingen, maar de kleine zaadjes essentieel bleken. ,,Ik besloot aan het einde van de dag op te schrijven wat ik had mogen zaaien. Dat waren vaak heel kleine zaadjes: een gesprek, een paar woorden voor een blog, een wandeling, spelen met mijn kinderen. Wanneer je het kleine op waarde schat, kun je verwonderd kijken naar wat dit opbrengt.”

Die levensles herken ik. Wat schuurt en raakt er bij mij na het lezen van dit boek? Het wekt bij mij een verlangen op. Het is niet het zoveelste to-do-lijstje, maar geeft inspiratie voor een levenshouding vanuit rust. Ik besluit om prioriteit te geven aan rustmomenten op de juiste tijd. Een wandeling na de lunch werkt verademend, merk ik al na een week. En… ik ga oefenen in bewuster kiezen waaraan ik mijn ‘goud’ wil spenderen.

Mirjam van der Vegt, De kracht van rust. 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven. Uitgeverij Ten Have, 20,99 euro. Meer informatie en seminar: www.dekrachtvanrust.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten