Dwars door de Winter: Nils (12) maakt actiefilm ‘Aquagirl’

Veel ligt op zijn gat in de wereld van amateurkunst en -cultuur in Fryslân sinds de coronauitbraak. Sommigen ontdekken zelfs een nieuwe hobby en doen waar ze altijd al van droomden.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 17 januari 2021 om 11:00

Nils en Jurjen achter de computer om de laatste montages te doen voor de film Aquagirl.   FOTO: JURJOESMEDIA
0%

De twaalfjarige Nils Terpstra uit Leeuwarden heeft al een poosje een mooie droom: videomaker worden en een eigen film maken.

Dankzij Keunstwurk, de ‘makelaar in de kunsten’, heeft hij zijn droom voor een deel al gerealiseerd. Toen Nils aan Keunstwurk mailde dat er geen cursus of workshop in Leeuwarden was op het gebied van video, koppelde de ondersteuningsorganisatie op het gebied van kunst en cultuur hem aan Jurjen Jellema uit Harlingen.

Het resultaat van hun samenwerking is deze week te zien op de website van Keunstwurk onder het project Dwars door de Winter. De korte film van ongeveer vijf minuten die ze maakten, gaat later dit jaar nog in première. Hopelijk met veel publiek en natuurlijk met een rode loper, zegt Nils.

Foto- en videografie

Jellema houdt zich al geruime tijd bezig met foto- en videografie. Sinds drie jaar is hij als zzp’er aan de slag. Van zijn hobby heeft hij inmiddels zijn werk, JurjoesMedia, gemaakt. Daarnaast werkt hij ook nog enkele dagen bij het klantencontactcenter van de NDC-mediagroep, onder meer uitgeefster van deze krant. Het begeleiden van een jonge, enthousiaste videomaker was nieuw voor Jellema.

De belangrijkste les die Nils heeft geleerd is dat improviseren erg belangrijk is. Het opnemen van een film gaat vaak niet zoals je hebt bedacht. Er gaan veel dingen mis of totaal anders. Bovendien zijn er in deze tijd van corona ook nog de nodige beperkingen.

Een van de tegenvallers was dat de vrienden van Nils niet wilden figureren in zijn film, uit angst dat de productie zou floppen. Vandaar dat vier meisjes, zijn zus en haar vriendinnen, een heldenrol spelen in de film Aquagirl. Zij voorkomen met hun superkrachten dat Leeuwarden ten onder gaat.

Lees ook: Dwars door de winter: Sake Hijlkema gebruikt beeld als aanvulling op muziek

Zelf komt Nils niet in de film voor. De eersteklas leerling van het Stedelijk Gymnasium filmde alles. Zijn spectaculairste opnamen maakte hij met een drone in Harlingen. Hij had graag boven zijn eigen stad willen filmen, maar vanwege veiligheidseisen is dat niet toegestaan boven Leeuwarden.

In totaal zijn Nils en Jurjen circa twee maanden bezig geweest met het maken van de korte film. Zo moest er eerst een duidelijk script worden geschreven en een plan voor de opnames, special effects en daarna vergde het monteren en editen nog veel tijd. Nils is erg tevreden over zijn ervaring met een ervaren videomaker. ,,Ik kan nu beter editen, betere shots maken en de montage gaat veel beter. Ik ga zeker meer films maken.”

Een nieuwe actiefilm staat al in de steigers, laat Nils weten. Of dat weer over Leeuwarden gaat? Nils: ,,Dat vertel ik niet. Dat is top secret.”

Dwars door de Winter is een project vanKeunstwurkdat wekelijks in de krant wordt beschreven

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten