Veel nieuwe bedrijven in Fryslân, al brengt corona wel spanning

Corona of niet: het aantal Friezen dat een onderneming startte nam vorig jaar toe. Volgens de Kamer van Koophandel was de aanwas van nieuwe bedrijven relatief gezien nergens zo groot als in de provincie Fryslân.

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 17 januari 2021 om 19:00

Haroen Hashemi in zijn restaurant Baylings aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Hij opende de zaak tijdens de coronacrisis.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

Met gepaste trots en optimisme opende horeca-ondernemer Haroen Hashemi in juli vorig jaar restaurant Baylings aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Nederland was toen al door het coronavirus getroffen, maar Hashemi zag volop toekomst in de voormalige Humphrey’s. ,,Ik was in 2019 al bezig met een plan voor een extra restaurant. En toen kwam dit pand vrij. In juli 2020 dacht niemand aan een tweede lowndown.”

Die kwam er wel. Na drie maanden met goeie omzetten, moest in oktober de deur dicht ,,Eerlijk is eerlijk: als ik dit had geweten was ik pas na de tweede lockdown geopend”, zegt Hashemi. Wat meespeelt is dat hij geen overheidssteun krijgt; alleen bedrijven die voor maart al omzet draaiden, krijgen geld. ,,Veel starters komen zo in de problemen.”

Hashemi was lang niet de enige Friese starter in 2020. Er kwamen vorig jaar in Fryslân 6721 nieuwe bedrijven bij. In 2019 was het aantal starters nog 6064. Deze toename van 11 procent is opvallend hoog; het landelijke gemiddelde is 3 procent.

We zijn niet bang uitgevallen. En de eerste maanden gingen hartstikke prima

Volgens Bertwin Kampman, ‘public lead’ bij Founded in Friesland, is het moeilijk om conclusies te trekken op basis van de KvK-cijfers. Zijn organisatie ondersteunt start-ups, een specifieke groep jonge bedrijven met vernieuwende ideeën. ,,En deze cijfers gaan over bedrijvigheid in de volle breedte.”

De groei van het aantal bedrijven is volgens hem echter ook te zien bij start-ups. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat er in Fryslân door onder meer de provincie, bedrijfsleven en kennisinstellingen de afgelopen jaren sterk is ingezet op het helpen van jonge ondernemers. ,,Bijvoorbeeld met advies en programma’s.”

De invloed van corona op de start-ups hangt volgens Kampman af van de sector. ,,Sommige bedrijven maken een grote groei door, maar als je bijvoorbeeld in de horeca of het toerisme zit, heb je het zwaar.” Wel valt in het algemeen te zeggen dat in crises vaak nieuwe bedrijven ontstaan. ,,Bijvoorbeeld doordat mensen hun baan kwijt raken en voor zichzelf beginnen. En een crisis biedt ook nieuwe marktkansen. In geval van corona is er bijvoorbeeld op medisch gebied veel innovatie.”

Geen moment spijt

Ook Tamara Buijsse uit Damwâld begon vorig jaar een eigen onderneming: kapsalon Crazy Hair Studio in Damwâld. ,,Ik was al bijna dertig jaar werkzaam bij dezelfde baas, ik was toe aan wat nieuws.” In juli opende ze de deuren. ,,We zijn niet bang uitgevallen. En de eerste maanden gingen hartstikke prima.”

De tweede lockdown hakt er wel in, geeft ze toe. ,,Maar mijn vriend heeft werk en ik had de afgelopen periode geen tijd om geld uit te geven, dus we kunnen het even uitzingen.” Ondanks de moeilijke weken, staat ze nog volledig achter haar nieuwe avontuur. ,,Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

Voor Willem Bodde zijn de corona zorgen inmiddels achter de rug. Hij begon vorig jaar het fysiotherapiebedrijf HartVitaal, dat is gespecialiseerd in tweedelijnshartrevalidatie. In de eerste lockdown kon ook fysiotherapie niet doorgaan. Bodde baalde daarvan. Maar uiteindelijk heeft corona hem toch veel moois gebracht. ,,Sinds juni mochten we in de buitenlucht verder, en sinds juli weer binnen. Maar ik ben doorgegaan in de buitenlucht. En de mensen zijn razend enthousiast.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten