Fouten bij aanpak van coronavirus moeten vermeden worden bij klimaatcrisis

Van 25 tot 27 januari is Nederland gastheer van de Climate Adaptation Summit (CAS2021), waar wereldleiders als Angela Merkel en Boris Johnson, maar ook Bill Gates en oud VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon virtueel aan deelnemen. 

Theo Klein

Geplaatst: 18 januari 2021 om 18:00

De Franse president Emmanuel Macron (m) tijdens de Climate Ambition Summit van vorig jaar. Dit jaar zal hij online aanwezig zijn.   FOTO: AFP
0%

Was de wereld beter voorbereid geweest op een pandemie als Covid-19, dan zou dat heel wat ellende hebben bespaard, denkt Patrick Verkooijen van het Global Center on Adaptation (GCA), dat de mondiale klimaatconferentie CAS2021 organiseert. Die les moet volgens hem zeker ook worden getrokken wat betreft de klimaatcrisis.

Vooraf aan CAS2021 Groningen zijn er diverse online bijeenkomsten. Verkooijen: ,,Covid-19 heeft de kwetsbaarheden blootgelegd van de moderne maatschappij. Als je ziet wat voor enorme invloed de coronamaatregelen hebben dan is duidelijk dat we ons beter op zulke situaties kunnen voorbereiden dan aan de noodrem trekken als het mis is gegaan. Dat geldt ook voor de klimaatcrisis en dat willen we op CAS2021 aan de wereld duidelijk maken.”

Enorme uitdagingen

Vooral de landbouw staat volgens Verkooijen, ook verbonden aan Campus Fryslân, door de opwarming van de aarde voor enorme uitdagingen. ,,We hebben in Nederland nu al te maken met grote droogte, afgewisseld met heftige stortbuien. Maar in bijvoorbeeld Afrika zijn de gevolgen nog heftiger, met grote droogtes. Afgelopen jaar telde de Atlantische Oceaan dertig tropisch stormen tegen vijftien gemiddeld. En dan was er in 2020 sprake van La Niña, met koud oceaanwater rond de evenaar, die dan weer voor veel minder stormen zorgt dan haar tegenhanger El Niño.”

Wereldwijd is er 13 biljoen euro gereserveerd voor economisch herstel. Laten we dat niet in de oude economie stoppen

Een andere belangrijke boodschap van CAS2021 aan de wereldleiders is dat de investeringen om de economie na Covid-19 weer vlot te trekken niet los moeten worden gezien van de aanpak van de klimaatcrisis. ,,Wereldwijd is er 13 biljoen euro gereserveerd voor economisch herstel. Laten we dat niet in de oude economie stoppen, maar het zo spenderen dat economisch herstel en aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis hand in hand gaan.”

Kwetsbare regio’s

Het Internationaal Monetair Fonds zal bij CAS2021 die oproep ondersteunen en aangeven hoe rijke landen kwetsbare regio’s kunnen helpen bij het in kaart brengen van hun klimaatrisico’s. ,,Het IMF ziet de klimaatcrisis ook als economisch risico. Door de mogelijke gevolgen van die crisis in kaart te brengen en te kijken wat de beste aanpassingen zijn versterk je de economie van die landen.”

Lees ook: Corona bewijst dat mens ‘op de verkeerde weg’ zit

Tijdens CAS2021 wordt voor het eerst een rapport gepresenteerd over de voortgang in klimaatadaptatie. Ook worden richtlijnen gegeven over de beste aanpak bij klimaatadaptatie. Verder roepen jongeren uit 115 landen de wereldleiders op om zich gereed te maken voor een toekomst met een ander klimaat.

Grote veranderingen

De inzet op klimaataanpassing betekent volgens hem niet dat de doelstelling van Parijs de opwarming onder de twee graden te houden is opgegeven. ,,Het is niet het een of het ander. Zelfs als we Parijs halen hebben we al met enorme klimaatveranderingen te maken. En bij meer opwarming neemt de invloed van het klimaat alleen maar toe en worden de opgaven alleen maar groter en duurder. Het effectiefst zijn aanpassingen die niet alleen de gevolgen voor bijvoorbeeld de landbouw weten te verminderen, maar ook CO2 weten vast te leggen en zelfs voor hogere opbrengsten weten te zorgen.”

Bij meer opwarming neemt de invloed van het klimaat alleen maar toe en worden de opgaven alleen maar groter en duurder

De deelname van wereldleiders aan CAS2021 geeft volgens hem aan dat de noodzaak van klimaatadaptatie bij hen duidelijk is. ,,Maar het is nu hun taak en uitdaging dit de komende jaren te vertalen in concrete acties.”

www.cas2021.com

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten