Recordhengst Jurre 495 sleept vierde kampioenstitel binnen na verrassende ontknoping

Hoewel hij in 2017, 2018 en 2019 ook al algemeen kampioen was van het Koninklijk Friesch Paardenstamboek (KFPS), was het zaterdag toch verrassend dat Jurre 495 aan het eind van de rit tot kampioen werd uitgeroepen.

Wybe Fraanje

Geplaatst: 18 januari 2021 om 14:00

Jurre 495 na zijn huldiging met mede-eigenaar Jelmer Chardon (l) en voorbrenger Niels de Vries.   FOTO: ALICE BOOIJ
0%

Eerder op de dag had hij het in de rubriek jonge hengsten namelijk nog niet verder geschopt dan reservekampioen. De negenjarige hengst uit de stal van Jelmer Chardon in Jorwert moest het toen nog afleggen tegen Teun 505. ,,Het is niet gebruikelijk dat je een kampioen passeert en een reservekampioen tot algemeen kampioen uitroept”, analyseerde juryvoorzitter Sabien Zwaga naderhand.

,,Maar Teun liep in de finaleronde niet meer zo regelmatig. Hij was in het begin sterk, maar Jurre groeide. Er is wel discussie over de beslissing geweest. Die was niet unaniem, maar wel goed beargumenteerd.”

Nieuwe kampioen

Dat er hoe dan ook een nieuwe algemeen kampioen zou komen stond vast, want Matthys 504, de kampioen van vorig jaar, was er onverwachts niet bij. ,,Die was in de aanloop naar de Hengstenkeuring onregelmatig. De eigenaar heeft besloten om in het kader van het welzijn van Matthys zelf, hem niet hierheen te brengen”, aldus KFPS-directeur Ids Hellinga.

 

Wessel was een van de eerste hengsten, zo niet de eerste, die via kunstmatige inseminatie nakomelingen kreeg

Het is in veertig jaar niet voorgekomen dat een hengst het kampioenschap vier maal binnensleepte. De preferente hengst Wessel 237 haalde zes kampioenschappen en twee reservekampioenschappen tussen 1973 en 1980. Daarna kwamen Lammert 260, Oepke 266, Folkert 353 en Norbert 444 niet verder dan drie titels. Hellinga: ,,Wessel was een van de eerste hengsten, zo niet de eerste, die via kunstmatige inseminatie nakomelingen kreeg. Een ander tijdperk dus.”

In de rubriek oudere hengsten werd Jehannes 484 kampioen. Hij werd ook uitgeroepen tot algemeen reservekampioen.

Boet 516

In de rubriek hengsten die in 2019 zijn goedgekeurd, werd Boet 516 op kop gezet. Dat was voor sommigen een omstreden beslissing; vorig jaar ontstond ophef nadat Boet werd goedgekeurd als dekhengst. Hij heeft namelijk een afwijking aan de stembanden, die mogelijk genetisch doorgegeven kan worden.

De gemoederen liepen zo hoog op dat de jury besloot af te treden. ,,Wat zowel het exterieur als de beweging betreft hoorde hij in die groep gewoon vooraan”, verklaarde Zwaga. ,,Wij hebben puur op kwaliteiten beoordeeld. We hebben politieke gevoeligheden niet laten meewegen.”

 

Eigenlijk was er geen enkele echt goede prestatie. Ik wens niemand toe dat een hengst ineens onregelmatig wordt tijdens de presentatie

Die rubriek, waar naast Boet hengsten als Auwert, Arent en Wolter zich presenteerde, was lastig om te beoordelen, gaf Zwaga toe. ,,Eigenlijk was er geen enkele echt goede prestatie. Ik wens niemand toe dat een hengst ineens onregelmatig wordt tijdens de presentatie.”

Onderscheidingen

Wirdmer fan ’e Boppelannen werd uitgeroepen tot Paard van het Jaar 2020. De veertienjarige hengst (vader Beart 411) draagt de predicaten Ster Sport Elite en loopt met zijn amazone Lisanne Veenje inmiddels anderhalf jaar in de Grand Prix dressuur.

Lees ook: De hengsten moeten het deze week doen zonder de paardenfamilie

Fokker van het Jaar werd Bauke de Boer uit Nes (H). Met zijn fokkerij scoorde hij vorig jaar vier Sterren, een Sport Elite, vijf Sport, een Prestatie-merrie, twee Preferente merries en een AA-predicaat.

Marije Schreven uit Weert (Limburg) werd gehuldigd als Jonge Fokker van het Jaar. Ze fokt vijf jaar Friese paarden en haalde vorig jaar met haar merries twee Eerste Premies, een Kroon-predicaat en een Voorlopig Kroon.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten