100 jaar Heerenveen: De ‘moeder aller gemiste promoties’ van 9 juni 1982

Nooit was Heerenveen zo dicht bij promotie naar de eredivisie als op woensdagavond 9 juni 1982. Terwijl de spelers al feestvieren komt er vanuit Velsen echter dramatisch nieuws. Over de ‘moeder aller gemiste promoties’.

Edward Jorna

Geplaatst: 19 januari 2021 om 11:08

Een legendarische foto. Eddy Bosman en Boy Nijgh vieren de (vermoedelijke) promotie naar de eredivisie. Het is te mooi om waar te zijn. Foto: LC  
0%

Heerenveen en de nacompetitie is in de jaren negentig een succesvolle combinatie. Zowel in 1990 als in 1993 levert het ‘toetje’ de club de zo gewenste promotie op. Je zou het, als je door een gekleurde Heerenveen-bril kijkt, een soort van gerechtigheid kunnen noemen. In drie deelnames daarvoor (1981, 1982 en 1989) grijpt de club namelijk telkens net naast promotie. Elke keer doet Heerenveen tot en met de laatste ronde mee om de hoofdprijs, maar elke keer ook eindigt het als second best.

De ‘moeder aller gemiste promoties’ vindt plaats op woensdag 9 juni 1982 in De Koel in Venlo, de thuishaven van FC VVV. De foto die een dag later op pagina 13 van de Leeuwarder Courantwordt afgedrukt is legendarisch. Op de voorgrond zien we hoe Eddy Bosman, die in de veronderstelling is dat Heerenveen gepromoveerd is, met de handen schuin omhoog en de vingers uit elkaar juicht.

Spiegelbeeld

Daarachter doet spits Boy Nijgh exact hetzelfde, maar dat moet je weten. Het hoofd van Nijgh gaat namelijk volledig schuil achter dat van Bosman. Het is dat Bosman een aanvoerdersband draagt en Nijgh (dus) niet en dat Bosmans trouwring beter te zien is dan die van Nijgh, want anders zou je in de veronderstelling kunnen geraken dat de gedaante achter Bosman zijn spiegelbeeld is.

Lees ook: Benjamin Nygren opgelucht na eerste treffer 2021 en late gelijkmaker sc Heerenveen

Met overwinningen op FC VVV (1-0) en Telstar (0-1) is Heerenveen de nacompetitie formidabel van start gegaan, maar door een dubbele nederlaag tegen favoriet Excelsior (4-0 en 0-1) lijkt het seizoen voor de ploeg van trainer Henk van Brussel alsnog als een nachtkaars uit te gaan. Maar dan gebeurt er in de voorlaatste speelronde iets onverwachts. FC VVV, dat in Rotterdam voor zijn laatste kans vecht, verstiert het promotiefeest op een manier die zelden vertoond is: 0-4. En omdat Heerenveen voor de derde keer deze nacompetitie met 1-0 wint (thuis tegen Telstar, doelpunt halverwege de tweede helft van René Kamphuis) maken in de slotronde nog drie ploegen kans op promotie.

 

Stel nu dat de ploeg van trainer Hans Dorjee onverhoopt weer tegen een nederlaag aanloopt? Dan gaat óf FC VVV óf Heerenveen er alsnog met de buit vandoor

De situatie voorafgaand aan de laatste speelronde is als volgt: Excelsior leidt met zeven punten (doelsaldo 8-5), Heerenveen is tweede met zes punten (doelsaldo 3-5), FC VVV is derde met vijf punten (doelsaldo 9-7) en Telstar is met twee punten hekkensluiter en kansloos voor promo-tie. Excelsior, dat het in Velsen opneemt tegen Telstar, is de grote favoriet. Maar stel nu dat de ploeg van trainer Hans Dorjee onverhoopt weer tegen een nederlaag aanloopt? Dan gaat óf FC VVV óf Heerenveen er alsnog met de buit vandoor. Enige voorwaarde is dan wel dat er in Venlo een winnaar komt.

Gejuich

De duels beginnen beide stipt om in 19.30 uur en als de latere Cambuur-speler Ben Haverkort Telstar al in de negende minuut op voorsprong zet wordt dat meer dan tweehonderd kilometer zuidelijker uiteraard met gejuich ontvangen. Dat geldt zeker voor de Limburgse fans, want door een doelpunt van Mario Verlijsdonk (achtste minuut) leidt de thuisclub reeds met 1-0.

Lees ook: Nieuweling Rami Kaib treedt bij sc Heerenveen in de voetsporen van Nilsson, Zeneli en Dresevic

Voor de ogen van de 9500 toeschouwers (onder wie bondscoach Kees Rijvers) vliegt het duel alle kanten op. Maar één ding staat in de sterren geschreven: het gaat géén gelijkspel worden. En toch lijkt het daarop uit te draaien, want na de gelijkmaker in de 53e minuut van Eddy Bosman (met 22 doelpunten dat jaar de topscorer van Heerenveen), slaagt geen van beide ploegen er nog in om tot scoren te komen.

Oog in oog

Het is vooral de verdienste van de beide doelmannen Hiddo Reys en Gerrit Vooys, want met een defensie die naarmate de wedstrijd vordert steeds minder oog voor verdedigen heeft, moeten zij keer op keer de meubelen voor hun ploeg redden. De tweede minuut van de blessuretijd loopt reeds als Teun Kist de bal nog maar eens naar voren jaagt. Nijgh kopt door en ineens staat Bosman oog in oog met de te ver voor zijn doel staande Vooys. Met uiterste precisie lobt de aanvoerder het leder over Vooys het doel in.

 

In alle hectiek is in De Koel de gelijkmaker van Excelsior twaalf minuten voor tijd (strafschop Rini Plasmans) onvermeld gebleven. 

Dertig seconden later fluit arbiter Jan Keizer voor de laatste maal. De spelers van Heerenveen weten niet waar ze het moeten zoeken. Promotie! Eredivisie! Maar dan volgt vanaf de kant een ontluisterende mededeling. In alle hectiek is in De Koel de gelijkmaker van Excelsior twaalf minuten voor tijd (strafschop Rini Plasmans) onvermeld gebleven.

Huilend verlaten de Heerenveners het veld. De kater is groot, zeker als blijkt dat de strafschop van Excelsior (vermeende handsbal van Telstar-verdediger Marcel Liesdek) wel heel gemakkelijk door scheidsrechter Bouke Draaisma uit Groningen is gegeven...

9 juni 1982. FC VVV - sc Heerenveen 1-2 (1-0). 18. Mario Verlijsdonk 1-0, 53. Eddy Bosman 1-1, 90. Bosman 1-2. Scheidsrechter Jan Keizer uit Volendam. Toeschouwers: 9.500.

Opstelling: Hiddo Reys - Piet Boskma, Teun Kist, Rini Jurna en Joop Braber - Dirk Visser (70. Taco Swan), Eddy Bosman en Bert Gotink - Johan Akkerman, (46. Koko Hoekstra), Boy Nijgh en Jan Schulting.

Op 20 juli 2020 vierde vv Heerenveen het 100-jarig bestaan. In het jubileumseizoen zet de sportredactie van het Friesch Dagblad kriskras door de tijd heen de honderd meest memorabele wedstrijden op een rijtje.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten