In een lockdownperiode, zoals nu, wordt de normale dienstregeling afgeschaald tot 73 procent van de gebruikelijke busritten (zoals in de zomervakantie).
Volgens Jaap van Bruggen, facilitair manager, is er in de provincie vooral gekeken naar het schoolonderwijs. Vanwege het thuisonderwijs zouden minder bussen nodig zijn. Maar met stagelopers is te weinig rekening gehouden, vindt Van Bruggen. ,,Wij doen er alles aan om die stageplekken doorgang te laten vinden. Dat kan ook heel vaak, bijvoorbeeld in de bouw.”
Kleine plaatsen
Een deel van de studenten heeft een stageadres in een kleine plaats, of woont daar zelf. ,,In elk dorp woont wel een student van ons”, zegt Van Bruggen. Ook andere scholen met mbo-studenten, zoals het Nordwin College, Friesland College, Van Hall Larenstein en NHLStenden lopen tegen dit probleem aan, denkt Van Bruggen.
Er wordt gevreesd voor studievertraging onder leerlingen als er in de dienstregeling geen rekening gehouden wordt met stagiairs
De studenten die nu geen bus kunnen nemen, moeten vaak een ander stageadres zoeken. Of ze moeten ander vervoer verzinnen. Stage is een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma, licht Van Bruggen schriftelijk toe in een brief aan de provincie. Hij vreest studievertraging onder leerlingen als er in de dienstregeling geen rekening gehouden wordt met stagiairs.
Het probleem is bij gedeputeerde Avine Fokkens, die het openbaar vervoer in de portefeuille heeft, niet bekend. ,,Er lopen constant gesprekken met scholen, provincie en openbaar vervoer.” Zij wil het probleem vrijdag aankaarten in een overleg met de betrokken partijen.