Avondklok: ingrijpende maatregel die niet overal tot resultaten leidt

Het kabinet lijkt een avondklok voor te bereiden. Dat ligt gevoelig in Nederland, waar persoonlijke vrijheden een groot goed zijn. Bovendien is de effectiviteit in het buitenland nog niet bewezen.

Pieter Anko de Vries

Geplaatst: 20 januari 2021 om 10:00

Een lege Zeedijk in Amsterdam, waar normaal gesproken ‘s avonds veel mensen op straat zijn. Met de instelling van de avondklok zal dit de komende weken een bekend beeld worden.   ANP
0%

De mogelijke invoering van een avondklok in de strijd tegen het coronavirus ligt zeer gevoelig in Nederland. Het kabinet heeft de mogelijkheid de afgelopen dagen steeds open gehouden. De de burgemeesters van de veiligheidsregio’s hebben de afgelopen dagen laten weten grote bezwaren te zien in zo’n maatregel, omdat het de vrijheid van mensen zeer beperkt en de handhaving bijna onmogelijk lijkt, hoewel politie en justitie deze week eerder hebben verklaard klaar te zijn voor een invoering. Ook lang niet alle politieke partijen zijn overtuigd.

Daarnaast zijn er eveneens zware negatieve economische effecten. De topman van onlinesupermarkt Picnic, Michiel Muller, verwacht dat er door een avondklok 30 tot 40 procent van de capaciteit van de supers wegvalt. ,,Als je om acht uur ’s avonds moet stoppen, dan mis je de avondshift, kun je versproducten niet aanvullen en mis je uren.” Een avondklok zorgt volgens Muller voor toenemende drukte in de winkels.

Ook studentenorganisaties hebben laten weten tegen een avondklok te zijn. ,,Het water staat jongeren aan de lippen. Steeds vaker kloppen studenten bij ons aan met klachten variërend van lusteloosheid tot sombere gevoelens. Met een avondklok zou het laatste beetje vrijheid hen ook nog eens worden afgenomen”, zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Beperkingen

In Nederland liggen beperkingen van de persoonlijke en sociale vrijheid altijd moeilijk. Aan de andere kant blijkt uit onderzoeken dat veel mensen wel inzien dat het inperken van contacten kunnen meehelpen de coronapandemie in te dammen.

De laatste keer dat er in Nederland een avondklok van kracht was, was tijdens de bezettingsjaren van de Tweede Wereldoorlog. De maatregel, natuurlijk niet te vergelijken met met de huidige situatie, gold officieel van middernacht tot vier uur ’s morgens. Maar de Duitsers verlengden de zogenoemde spertijd regelmatig om verzetsactiviteiten te dwarsbomen of als strafmaatregel na een opstand.

In ons omliggende landen geldt hier en daar al langer een avondklok. In Vlaanderen mogen mensen tussen 00.00 uur en 05.00 uur niet zonder geldige reden naar buiten. In Wallonië geldt de beperking tussen 22.00 uur en 06.00 uur. Mensen die toch zomaar naar buiten gaan kunnen een boete van 250 euro krijgen. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag is er tot nog toe niet gedaald.

De Fransen hebben de strengste avondklok. Daar moet iedereen vanaf 18.00 uur binnenblijven

De Fransen hebben de strengste avondklok van Europa. Daar moeten alle mensen tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven. Overtreders krijgen een boete van 135 euro. Ondanks de strenge maatregelen lukt het Frankrijk ook niet om het aantal nieuwe besmettingen te laten dalen.

De Duitse deelstaten hebben allemaal hun eigen regels. Sommigen hebben een avondklok, anderen niet.

Ook in Tsjechië, Cyprus, Italië, Spanje, Roemenië, Letland, Luxemburg en Slovenië is een avondklok. Portugal heeft sinds vrijdag een volledige lockdown afgekondigd, daar mogen mensen de hele dag alleen met een geldige reden de straat op.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten