Nieuwe bios Pathé in Leeuwarden krijgt wegzaksofa’s

,,Leeuwarden krijgt het nieuwste van het nieuwste.” Dat herhaalde algemeen directeur van Pathé, Jacques Hoendervangers keer op keer, tijdens een digitale rondleiding in de Pathé in aanbouw op het Ruiterskwartier. De nieuwste audio- en visuele techniek, het allerlaatste aanbod films, de nieuwste trends in eten (inclusief Starbucks-koffieautomaten) en de nieuwste innovatieve stoelen.

Wouter Hoving

Geplaatst: 22 januari 2021 om 07:00

Zo komt de Pathébioscoop in Leeuwarden eruit te zien   IMPRESSIE: PATHE
0%

Het gebouw, een joekel op het Ruiterskwartier, krijgt van buiten een bruin, golvend uiterlijk met hoge ramen aan de onderkant. Binnen komen zeven zalen op meerdere verdiepingen met in totaal 634 zitplaatsen. De grootste zaal heeft 150 stoelen, de andere zalen elk zo’n tachtig.

Veel voering

Die ‘relax-stoelen’ worden grote, zwarte exemplaren met veel voering en de mogelijkheid om – als in een vliegtuig – naar achteren te liggen. Alleen de Pathé van Breda heeft ook zulke stoelen. ,,Films duren steeds langer, dus zitcomfort wordt steeds belangrijker”, stelde Hoendervangers.

In de nieuwe bioscoop moeten ook congressen, evenementen, opera’s en concerten plaatsvinden.

Verkocht

Deze Pathé aan het Ruiterskwartier vervangt de twee kleinere bioscopen Tivoli en Cinema in Leeuwarden, die ook in handen van Pathé zijn. Die worden verkocht. Daarvoor lopen al gesprekken, maar de nieuwe bestemming is nog onbekend.

Het is niet alleen ‘joechei’ en leuk op dit moment. Toch pakt Pathé door in een tijd die voor hen ook niet makkelijk is

Friso Douwstra, wethouder van Leeuwarden, vindt de nieuwbouw een grote aanwinst voor de binnenstad. Wel benadrukte hij gisteren dat de feestelijkheid van het nieuwe filmhuis werd overschaduwd door de leegheid van de omliggende cafés, vanwege coronamaatregelen. ,,Het is niet alleen ‘joechei’ en leuk op dit moment. Toch pakt Pathé door in een tijd die voor hen ook niet makkelijk is. Maar er gloren betere tijden.” Hoeveel bezoekers de nieuwe bioscoop wekelijks krijgt, durven directeur Hoendervangers en Jan Paul Beverwijk, manager van de Leeuwarder Pathé-bioscopen, niet in te schatten. ,,Maar we verwachten meer dan Tivoli en Cinema bij elkaar.”

We verwachten meer dan Tivoli en Cinema bij elkaar

De oplevering van de bioscoop werd al enkele keren uitgesteld, mede door stijgende kosten van bouwmateriaal en personeel. Soms lag de bouw, die in januari 2018 startte, maanden stil. Verwacht wordt dat de bouw in het najaar af is. Dan hoopt Pathé de bioscoop – als de coronamaatregelen het toelaten – per direct te kunnen openen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten