Opinie: Wolvenhek om Fryslân, een goed idee?

De provincie Fryslân ziet niets in (mobiele) hekken om de wolf te weren, zo werd deze week nog eens duidelijk. Stichting Wolvenhek Fryslân legt uit waarom een hek wel nodig is om vee te beschermen.

Jehan Bouma

Geplaatst: 22 januari 2021 om 17:00

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam een zeldzame roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling.   FOTO: HOLLANDSE HOOGTE / ANP
0%

Het wolvenhek is zó ontworpen, dat enkel en alleen de wolf tegengehouden wordt. Dat komt doordat het een maaswijdte heeft van twintig bij twintig centimeter. Zo kunnen kleinvee zoals de vos, das, haas en het konijn rustig door het gaas wandelen. Herten kunnen er overheen springen. De vele overgangen sluiten we niet af, maar maken we onaantrekkelijk voor de wolf. Daarvoor maken we gebruik van het instinct van de wilde wolf.

Nodig? Absoluut. In Duitsland leven nu duizend wolven. Dat aantal breidt zich ieder jaar met 30 procent uit. Het betekent vijfduizend wolven over vijf jaar. Ook de ‘schattige’ wolvenroedel op de Veluwe zal de komende jaren vermeerderen en uitwaaieren over Nederland.

Is ons plan realistisch? Zeker. In binnen- en buitenland zijn al veel voorbeelden van het weren van dieren door middel van hekken. Van dingo’s in Australië tot wilde zwijnen in Duitsland. En het Nationale Park De Hoge Veluwe is hermetisch afgesloten, enkel en alleen voor de wolf.

Vee in de wei

Is ons idee wenselijk? Het is zelfs de enige oplossing om op termijn de schapen, koeien, paarden, et cetera in de wei te houden. Individuele landerijen allemaal beschermen met tijdelijke netten is onrealistisch. Een jachtgebied van de wolf beslaat snel vijftig kilometer in omtrek. Om alleen de dieren in een cirkel rondom de Alde Feanen te beschermen, kost je honderden kilometers aan net. Nog los van hoe effectief dat is, en hoeveel schade dat aan overig wild toebrengt. Een net dat onder stroom staat, is wél ondoordringbaar voor onder meer hazen en konijnen.

Is het hek juridisch onhoudbaar? Dat is zeer twijfelachtig. De wolf is sterk beschermd in het verdrag van Bern. In Nederland is het opzettelijk doden, vangen of verstoren verboden op grond van de artikelen 3.5 en 3.6 van de wet Natuurbescherming. Het weren van wolven staat er uitdrukkelijk niet in. Had dat er wel gestaan, dan zijn de hekken rondom de snelwegen, het hek tussen Duitsland en Denemarken, en andere vormen ook illegaal.

Lees ook: Vraagtekens bij plan van vijf Friese schapenhouders voor wolvenhek langs provinciegrens

Urgent? Ja. Door de genoemde sterke bescherming krijgen we de wolf, als hij zich hier eenmaal gevestigd heeft nooit weer weg, en staat zelfs de FNP met de rug tegen de muur.

Een hek van ongeveer 150 kilometer, waar niemand behalve de wolf last van heeft, kan er voor zorgen dat iedereen tot in lengte van jaren van al het vee in de Friese weiden kan blijven genieten. Je kunt nu eenmaal niet de leeuw en het lam naast elkander leggen, en er op vertrouwen dat ze vrienden worden.

Jehan Bouma is voorzitter van de stichting Wolvenhek Fryslan. De stichting is een doneeractie gestart opwolvenhekfryslan.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten