Verenigingen in Joure willen elkaar versterken onder één dak

Een plek waar inwoners van Joure elkaar ontmoeten. Dat is wat de initiatiefnemers van It Lokaal voor ogen hebben. Gisteravond werden  scenario’s voor ver- en nieuwbouw gepresenteerd.

Anja van der Laan

Geplaatst: 22 januari 2021 om 13:00

Veel verenigingen maakten gebruik van het van Miks, dat in 2019 ophield te bestaan.   ARCHIEFFOTO: SIMON BLEEKER
0%

Verbouwing van sporthal De Stuit, nieuwbouw op een deel van het parkeerterrein aan de Sinnebuorren (tegen het terrein van Museum Joure aan), of nieuwbouw aan de rand van het dorp bij zwembad Swimfun. Die opties (en varianten daarop) legt projectgroep It Lokaal – die verschillende activiteiten bij elkaar wil brengen – nu voor aan culturele en maatschappelijke verenigingen in Joure.

Joure heeft nu geen dorpshuis. Toneel- en muziekverenigingen zitten momenteel verspreid in gebouwen van de gemeente, maar die voldoen niet meer en de clubs willen al langer een ander onderkomen. Sociaal-maatschappelijke verenigingen uit Joure haakten anderhalf jaar geleden aan bij die zoektocht. Die laatste groep zat in een gebouw van welzijnsorganisatie Miks, die ophield te bestaan omdat het welzijnswerk naar een andere organisatie ging.

We hopen elkaar te versterken, dat we kruisbestuiving krijgen, een ‘brûsplak’

Maar het plan gaat niet alleen over nieuwe huisvesting. ,,We hopen elkaar te versterken, dat we kruisbestuiving krijgen tussen de organisaties, een ‘brûsplak’. Dat mensen die normaal komen om koffie te drinken of te biljarten of te turnen, denken: ik zou ook een muziekinstrument kunnen leren bespelen. En vice versa”, lichtte Tjitske Stegenga van It Lokaal toe, voorafgaand aan de digitale informatiebijeenkomst voor verenigingen.

Op basis van een peiling onder 88 verenigingen concludeerde de werkgroep, waarin ook vijf ambtenaren van De Fryske Marren zitten, vorig jaar dat er voldoende draagvlak is voor een sociaal en cultureel centrum.

28 locaties

Verschillende plannen zijn daarna onderzocht, van verspreiding van organisaties over meerdere panden tot het onderbrengen van verenigingen in een nieuw onderkomen. Een lijst met 28 locaties (zowel gemeentepanden als particulier bezit) en vier mogelijke nieuwbouwplekken is nu teruggebracht naar drie opties. En daar geldt weer voor dat er verschillende indelingen en combinaties te bedenken zijn, waaronder sloop van De Stuit en verhuizing van de turnvereniging (die nu in de sporthal zit) naar het Swimfun-terrein.

Het liefst huisvest de projectgroep zo veel mogelijk activiteiten en functies op één plek, van oefenruimtes tot opslag, vergaderruimtes, sanitair, keuken en een jeugdruimte. Waar dat niet lukt worden activiteiten verdeeld over bestaande andere locaties. Aan 90 procent van de ruimtevraag van verenigingen kan worden voldaan.

Voorkeur uitspreken

Besturen en leden kunnen de komende week reageren op de plannen en een voorkeur uitspreken. Tijdens de presentatie – waarbij zo’n zeventig mensen aanhaakten – werden, los van een vraag over de samenstelling van de werkgroep, geen vragen besproken. Die kwamen overigens wel binnen, maar met vertraging. Alle vragenstellers krijgen antwoord, verzekerde de projectgroep. Stegenga: ,,We hadden dit ook het liefst face to face gedaan, maar het moet nu even via de telefoon, mail of chat.”

Op 18 februari hoopt de projectgroep één voorkeursscenario te kunnen presenteren. Eind april gaat er een voorstel naar de gemeenteraad. Nieuwe of alternatieve huisvesting voor de culturele verenigingen is opgenomen in het coalitieakkoord van De Fryske Marren. Stegenga: ,,Hoe meer verenigingen willen meedoen, hoe breder het draagvlak en hoe sterker de wens bij de gemeente neergelegd kan worden.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten