Snel naar huis, het is bijna negen uur

Zo vlak voor de avondklok zaterdag haasten de laatste mensen in het centrum van Drachten zich naar huis. Fietsers zetten extra kracht op de pedalen, wandelaars doen aan snelwandelen. Ook na negen uur is het niet volledig uitgestorven.

Wouter Hoving

Geplaatst: 25 januari 2021 om 07:00

Het is stil op straat in het centrum van Drachten, bij het ingaan van de avondklok.   FOTO: WOUTER HOVING
0%

20:30 Bij het Carillon, naast het standbeeld van Peije de Speelman, zit een man over het water en naar de kerstverlichting te kijken. Hij drinkt een biertje en rookt een sigaret. Hij is dakloos, maar zal straks voor de avondklok in zijn nachtlocatie zitten. ,,Ik zit hier na te denken.” Hij geniet nog even van de laatste minuten dat hij nog buiten mag zijn.

20:46 Een echtpaar loopt met grote passen over de Stationsweg. Ze hebben te veel haast om hun naam door te geven. Ze moeten nog een eindje en het is de vraag of ze het gaan redden voor negen uur. ,,We doen dit elke avond”, zegt de vrouw. Maar zo’n haastig einde heeft de wandeling normaal gesproken niet.

20:49 Voor de Scapino staat Wouter Teitsma (16), net klaar met werken bij de supermarkt Poiesz. Weet hij nog voor negen uur thuis te komen? ,,Nee, dat ga ik niet meer redden. Maar maakt niet uit”, roept hij vanaf de fiets. Toch maakt hij haast.

20:52 Drie jongens (twee van 18 jaar, een van 17) lopen over de Oudeweg langs Hans Anders. Ze zijn net klaar met werken bij de pizzeria om de hoek. Of ze denken dat leeftijdsgenoten nog ergens op straat blijven tijdens de avondklok? ,,Dat denk ik wel ja”, merkt de 17-jarige op. Zijn collega: ,,Ik ga straks ook nog ergens zitten roken.” Waarom? ,,Dat is leuk, toch!”, antwoordt de eerste. Toch is het bij het Carillon, waar vaak jongeren hangen, vanavond rustig.

20:55 Dat hadden vriendinnen en huisgenoten Hendrika Hoekstra (26) en Gerrie Alma (34) ook niet verwacht. ,,Ik had wel verwacht dat er jeugd zou zijn”, zegt Hoekstra. Ze woont er vlakbij. Samen laten ze nog even de husky uit. Voor de zekerheid. Natuurlijk mogen ze ook na negen uur met de hond op straat. ,,Maar dan kan het niet samen”, zegt Hoekstra.

De rust op straat vindt Hoekstra ,,bijzonder, maar wel goed.” ,,Het had van mij nog wel een uur eerder gemogen”, vult Alma aan. ,,Want wat heeft dit voor zin? Iedereen doet nog steeds hetzelfde, en de jeugd verplaatst het samenkomen gewoon naar de middag.” De klok slaat. Het is negen uur. ,,Och, negen uur!” De twee stappen gauw verder.

Wel klinken de stemmen van een groep jongeren uit de achtertuin, daar staat ook een vuurkorf aan

21:03 Plotseling is het rustig. Er loopt geen mens op straat. Behalve een enkeling met hond. Zo ook Rienk van der Meulen (47) met zijn vijf maanden oude herdershond. Hij woont aan het water aan het Moleneind en heeft het in dit hartje van Drachten nog nooit zo rustig meegemaakt. ,,Dit is wel heel bijzonder. Het is alsof je om twaalf uur ’s nachts rondloopt.” De rust wordt nog eens versterkt omdat het windstil is, vindt hij. Het water is stil en rimpelloos.

Van der Meulen wijst naar de alarmlichten van een stilstaande auto in de verte. ,,Nu ga je je afvragen: wat zou daar zijn?” Hij kijkt nog verder om zich heen. ,,En kijk, overal brandt licht. Dat is normaal veel minder. Iedereen zit thuis.”

21:14 In sneltreinvaart sjeest een fietser over het Moleneind. De inspanning is op zijn gezicht te lezen. Snel naar huis!

21:16 In de verte klinkt een schreeuw. Het is Alfred Huizinga. Hij roept: ,,Makke volksschapen, tot negen uur a.u.b.” Hij is niet akkoord met de avondklok en wil dat laten weten. Mocht hij een boete krijgen van de politie, dan zal hij die niet aannemen, zegt hij. ,,Ik ben hier om protest te leveren. Er is een staatsgreep gepleegd en iedereen volgt braaf de regels. Dat vind ik eng.” Het is oorlog, vindt Huizinga. Hij liep eerder ook mee met de gele hesjes.

21:20 Twee politieagenten komen aan op de fiets. Het is tot nu toe nog rustig, meldt een van hen.

21:25 Een paars-witte auto van Zuidoostzorg stopt op de parkeerplaats De Markt. Zorgmedewerker Mini de Vries (56) stapt uit de auto. Toen ze bij de vorige cliënt vertrok, merkte ze dat de avondklok was begonnen. ,,Maar ik zag nog bussen, een taxi en best veel auto’s. In één auto zaten drie meiden. Eigenlijk sta ik daar wel een beetje versteld van.” Voor de paar stappen van de werkauto naar de voordeur van de cliënt, heeft De Vries een persoonlijke en werkgeversverklaring op zak. Een heel gedoe, het invullen van die formulieren op haar leeftijd, vindt ze. Ze is blij dat ze in de herkenbare auto van Zuidoostzorg rijdt. ,,Anders zou ik me misschien moeten verantwoorden. Dan zou ik me minder op mijn gemak voelen.”

21:35 Op de wegen in Drachten rijdt weinig verkeer. Wel enkele strooiwagens, om de rijbanen rond het vriespunt ook voor de cruciale beroepen en hulpdiensten begaanbaar te houden. In het skatepark van Drachten, nog zo’n plek waar jongeren graag hangen, is het ook helemaal donker en rustig. Wel klinken de stemmen van een groep jongeren uit de achtertuin van een van de aangrenzende huizen. Daar staat ook een vuurkorf aan. Maar dát buiten-zijn is uit het zicht.

Acht bekeuringen

De politie Oost-Fryslân was zaterdagavond extra aanwezig in de gemeenten Smallingerland en Opsterland om te controleren op de avondklok. Er werden door de agenten in totaal zo’n 120 voorbijgangers aangetroffen op straat. De meesten konden met een verklaring aantonen dat zij een geldige reden hadden om daar te zijn. Acht mensen konden dat niet en kregen een bekeuring. Ook gisternacht waren er extra controles en dat zal ook de komende nachten zo zijn, laat de politie weten.

Ook elders in de provincie zijn bekeuringen uitgedeeld, meldt de politie. Er werden geen mensen aangehouden en volgens de politie verliep de eerste avondklok ‘zonder noemenswaardige incidenten’.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten