Spullen delen kan ook prima in coronatijd

Corona of niet, spullen en diensten delen wordt steeds populairder, merkt Lucie Gelderblom van Netwerk Duurzame Dorpen. Samen met de Friese Milieu Federatie (FMF) inventariseerde zij drie jaar geleden de belangstelling in Friese dorpen voor het delen van spullen en diensten. 

Theo Klein

Geplaatst: 26 januari 2021 om 10:00

De dorpstuin van Snakkerburen.   FOTO: FRIESCH DAGBLAD
0%

Die bleek niet alleen groot te zijn, er waren al heel wat lokale deelplatforms en andere deelprojecten in diverse dorpen en wijken. ,,De bekendste is natuurlijk de rommelmarkt, maar ook minibiebs en weggeefkasten zag je steeds vaker opduiken.” 

De afgelopen twee jaar heeft Gelderblom allerlei deel-initiatieven geïnventariseerd en een aantal Friese dorpen die zich hadden aangemeld geholpen met hun plannen. Alle voorbeelden die ze zijn tegengekomen zijn op een rijtje gezet op een zogenoemde wereldbolposter, die sinds kort op de website delendedorpen.nl staat. ,,Al die initiatieven blijken al te werken. Als dat in het ene dorp kan, dan moet dat ook in andere dorpen een succes kunnen worden.” 

Sommige deelprojecten zijn al heel oud. Zo kent Leeuwarden al sinds 1994 de lokale ruilhandelgroep LETS. ,,Het viel me op dat ook zulke langlopende initiatieven bij veel mensen onbekend zijn. Neem het Repaircafé. Dat is er al heel lang en heeft ook veel publiciteit gehad, maar nog steeds kom ik mensen tegen die er nog nooit van gehoord hebben.” 

Overmaat

Initiatieven waarbij de beide organisaties hebben geholpen zijn onder andere een gezamenlijke groentetuin in Akkrum en liftplekken in Terherne. Doel van het delendedorpen-initiatief is vooral het terugdringen van de overmaat aan spullen die we met zijn allen aanschaffen en vervolgens maar beperkt gebruiken. Juist onze ongebreidelde consumptie heeft een forse invloed op het milieu. Maar delen blijkt ook een grote sociale functie te hebben. ,,Deelprojecten brengen allerlei mensen bij elkaar. Neem een dorpstuin waar mensen samen voor zorgen en de oogst delen.” 

In Heeg, waar Gelderblom woont, koopt een groep dorpelingen gezamenlijk biologische etenswaren in om zo min mogelijk plasticverpakkingsmateriaal te gebruiken. De Hegemer Inkoop Kombinatie (HIK) is zo’n succes dat er een wachtlijst is. ,,Zo één keer per maand bestellen we droogwaren en andere voedselproducten. Als die binnen zijn, komt iedereen met eigen verpakkingsmateriaal zijn bestelling ophalen.” 

Door corona is er bijvoorbeeld een puzzelbank opgezet. De puzzelfabrikanten kunnen het haast niet bijbenen

Het scheelt naast veel plastic ook geld. ,,De besparing op plasticverpakkingsmateriaal varieert afhankelijk van het product van 60 tot 80 procent. En de producten zijn 15 tot soms 60 procent goedkoper. Zo maken we biologisch eten voor meer mensen betaalbaar.” 

De lockdown maakt delen soms lastiger. Maar het heeft ook weer nieuwe deelprojecten opgeleverd.

,,Door corona is er bijvoorbeeld een puzzelbank opgezet. Mensen zijn massaal aan het puzzelen geslagen. De puzzelfabrikanten kunnen het haast niet bijbenen. Via de puzzelbank kunnen mensen puzzels ruilen of van elkaar lenen. En in plaats van een kledingruilbeurs kun je bijvoorbeeld kleding in een grote tas doen en dat laten circuleren. Zeker als je de tas een paar dagen in de schuur zet, is de kans op besmetting nihil.” 

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten