Flesje cola maakt steeds vaker plaats voor een alcoholvrij biertje

Bier zonder of met weinig alcohol wint aan populariteit, merkt ook de Friese bierbrouwerij Grutte Pier. Directeur Frans Filius: ,,Er zijn nu gewoon heel lekkere biertjes.”

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 27 januari 2021 om 15:00

Frans Filius in de bierbrouwerij van Grutte Pier in Bartlehiem.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

De brouwers van Grutte Pier uit Bartlehiem twijfelden wel even over de introductie van een alcoholarm biertje, geeft Filius toe. ,,We hebben erover nagedacht of het wel bij ons merk paste. We zijn een speciaalbiermerk, en willen speciaalbier met veel smaak onder de aandacht brengen. Alcoholarmbier was altijd een moeilijk bier om lekkere smaak te geven. We moesten het niet zo maar eventjes doen.”

Uiteindelijk kwamen ze vorig jaar met het bier Vrijheid, een biertje met een alcoholpercentage van 0,3 tot 0,5 procent. ,,De naam komt een beetje overeen met Grutte Pier, en ook met de vrijheid die je hebt om te doen wat je wilt omdat je nog mag rijden als je dit bier hebt gedronken.”

8,5 procent stijging

Dat Grutte Pier met een alcoholvrij biertje kwam, is gezien de ontwikkelingen in de markt niet vreemd. De verkoop van alcoholvrij bier in Nederland steeg vorig jaar met 8,5 procent ten opzichte van 2019, meldde de Vereniging Nederlandse Brouwers recent. ‘Dit houdt in dat nu een op de veertien bieren die gedronken wordt, alcoholvrij is’, aldus de vereniging. De verkoop van alcoholvrij speciaal bier (eigenlijk alle soorten bier behalve pils) steeg met 65 procent.

De vereniging constateert dat mensen gezonder willen leven, en dat alcoholvrij bier meer wordt gepromoot. Zo is 63 procent van de reclameborden voor bier langs amateursportvelden vervangen door borden voor alcoholvrij bier. De consument heeft ook steeds meer te kiezen, want het aantal soorten alcoholvrij bier groeit.

Kwaliteit

En de kwaliteit daarvan wordt beter, constateert ook Filius. ,,Vroeger was er maar één methode om alcoholvrij bier te maken, en die gaf niet een lekker smaakprofiel. Nu wordt vaak gebruikt gemaakt van een methode waarbij je nog wel de hoppige smaak krijgt, en niet de weeïge afdronk die je vroeger had.” Bij die ‘oude’ methode wordt de alcohol eruit gedestilleerd. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort gist, dat weinig alcohol maakt.

En ook daar zijn ontwikkelingen in. ,,We zijn nu bezig met een soort koude destillatievorm. Dan haal je de alcohol eruit zonder smaak te verliezen.”

Op het bier van Grutte Pier wordt wisselend gereageerd. ,,Veel mensen proeven bijna niet dat het een alcoholarm bier is, want hij is vol van smaak.” Dit komt doordat de brouwers extra hop toevoegden. ,,Maar een nadeel daarvan is dat het bier vrij troebel is. Dat ziet er minder mooi uit voor de heerlijk-helder-Heineken-drinkers onder ons. Maar bier hoeft niet per se helder te zijn.”

Veel mensen proeven bijna niet dat het een alcoholarm bier is, want hij is vol van smaak

Grutte Pier kwam met het bier omdat ze vanuit de horeca veel vraag kregen naar alcoholvrij bier. ,,Maar toen kwam corona eroverheen, dus die grote markt is er niet meer. Daarom loopt de Vrijheid nog niet ontzettend hard.”

Dat de vraag groeit, komt volgens Filius vooral omdat mensen geen frisdrank meer willen drinken. ,,Mensen willen bewuster leven, en vinden cola te zoet. Nu kunnen ze gewoon een lekker fris biertje drinken, als ze na een feestje nog moeten rijden.”

Ook ziet hij het effect van de marketing. ,,Dat zie je vooral bij de Radlers. Die krijgen veel marketingaandacht. Maar dat is geen bier, vind ik. Dat is gewoon limonade, en zou verboden moeten worden.”

Overigens meldt de brouwersvereniging ook dat veel brouwerijen de omzet zagen dalen door corona. Bij Grutte Pier is dat niet het geval. ,,We hebben veel creatieve dingen bedacht, zoals virtuele proeverijen. Mensen missen het contact met elkaar, de genietmomenten. Daar spelen wij op in door mooie avondjes te organiseren. Dus wij konden ook vorig jaar plussen.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten