Brexit of niet, studie-uitwisselingen van NHL Stenden met het Verenigd Koninkrijk gaan door

Het wordt voor studenten iets meer gedoe: een visum, extra regels, minder Europese subsidie. Maar de studentuitwisseling tussen Groot-Brittannië en Leeuwarden gaat ondanks de brexit gewoon door.

Wouter Hoving

Geplaatst: 31 januari 2021 om 19:00

NHL Stenden in Leeuwarden. De studentenuitwisseling met Britse scholen gaat door.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

De brexit zonder Erasmus had Jeroen van Beusekom, teamleider internationale studentenmobiliteit aan NHL Stenden, niet verwacht. ,,Wij zijn altijd ervan uitgegaan dat onderwijs en studentenmobiliteit in de brexitdeal zou worden opgenomen. We waren verrast toen bleek dat het niet in de deal zat.”

Niettemin heeft de hogeschool in Leeuwarden contact gehad met de partners in het Verenigd Koninkrijk. ,,Zij hebben ook aangegeven dat zij banden met ons willen houden”, zegt Van Beusekom. Zo’n uitwisseling doen de onderwijsinstellingen met gesloten beurs: één Engelse student hier, betekent één Nederlandse daar.

Losse schroeven

Normaal gesproken gaan er zo’n zeventig studenten van NHL Stenden per jaar op uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk: dertig voor stage, veertig voor studie. Maar dat komt op losse schroeven te staan, nadat premier Boris Johnson eind december bekendmaakte te willen stoppen met het Erasmusprogramma omdat het te duur zou zijn. Daarvoor in de plaats moet een eigen uitwisselingsprogramma komen.

Lees ook: Commentaar: Boris Johnson schat kansen na brexit te rooskleurig in

Daarover is overigens het laatste woord nog niet gezegd. Gisteren lieten 145 Europarlementariërs in een brief aan de Europese Commissie weten te willen onderzoeken of Schotland en Wales wél aangesloten kunnen blijven bij het Erasmusprogramma. Volgens de Europarlementariërs hebben die twee regio’s uitgesproken ambities om binnen het Erasmusprogramma te blijven werken.

Geen Erasmusbeurs

Maar op dit moment kunnen studenten voor een beurs niet meer aankloppen bij het Erasmusfonds. Studenten moeten op zoek naar alternatieve financiering en moeten hun eigen studievisum regelen.

Dat geldt ook voor Lisa Rauchmann (21) uit Duitsland, student creative business aan NHL Stenden. Zij begint maandag met haar ‘studie in het buitenland’. Vanuit de eigen computerkamer in de buurt van Hamburg weliswaar, waar ze de afgelopen tijd ook al haar lessen in Leeuwarden moest volgen. Zodra het kan – ze hoopt op april – wil ze naar Londen. Daarvoor moet zij een visum regelen.

Lees ook: Achtergrond: Tijdlijn van Britse toetreding tot en uittreding uit de EU 

Rauchmann behoort tot de laatste lichting die nog wel recht heeft op Europese Erasmussubsidie, maar krijgt dat geld toch niet. De beurs wordt alleen uitgekeerd voor fysiek onderwijs, en dat kan vanwege de coronapandemie nog niet.

Striktere regels

Mocht ze inderdaad binnenkort naar Engeland kunnen, dan heeft Rauchmann door Brexit wel te maken met striktere regels dan voorheen. Zo mag ze volgens het visum niet meer dan twintig uur werken en mag ze niet elk beroep uitoefenen. ,,Voor studenten die – ook vanwege de Britse prijzen – afhankelijk zijn van dat werk, is dat wel een probleem”, denkt ze.

Vanwege haar studieplannen in Londen, was er voor Rauchmann het afgelopen jaar nog veel onzeker. ,,Toen mijn studieaanvraag een jaar geleden werd geaccepteerd, kon niemand mij vertellen hoe mijn situatie zou worden. Er waren geen tips hoe ik me erop moest voorbereiden.” Desondanks merkt Rauchmann bij studiegenoten om haar heen geen terughoudendheid om in het Verenigd Koninkrijk te studeren.

Wij, hogeschool én studenten, moeten ons door bepalingen als brexit niet uit het veld laten slaan

Van Beusekom verwacht ook niet dat er veel minder studenten naar het Verenigd Koninkrijk zullen willen vanwege de brexit. ,,Studenten weten soms al vanaf jaar één wat ze willen. Ze nemen bijbaantjes en houden hun droom voor ogen. Wij, hogeschool én studenten, moeten ons door bepalingen als brexit niet uit het veld laten slaan.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten