Mijn Bijbelvers: De psalmen lichten Ineke Kits uit Surhuisterveen op

Psalm 139 hielp Ineke Kits uit Surhuisterveen om haar gevoelens van minderwaardigheid te overwinnen. „‘HEER, u kent mij, u doorgrondt mij’, dat is de basis geworden van waaruit ik leef.”

Jan Auke Brink

Geplaatst: 31 januari 2021 om 15:00

De tekst ‘Wees blij van hart’ uit Psalm 105 raakte Ineke Kits. „Die tekst bleef maar terugkomen, toen ik aan de slag ging sprak ik die woorden steeds opnieuw uit.”   FOTO: MARCEL VAN KAMMEN
0%

Er is niet één specifiek vers in deze psalm die er voor mij uitspringt, ik herken me in veel stukken. Het begin is heel mooi: ‘HEER, u kent mij, u doorgrondt mij, u weet het als ik zit of sta, u doorziet van verre mijn gedachten’, maar ook bijvoorbeeld vers 6: ‘Wonderlijk zoals u mij kent, het gaat mijn begrip te boven’. Dat voel ik echt zo, het is allemaal niet te bevatten.”

Ineke Kits (53) uit Surhuisterveen beschouwt Psalm 139 als het fundament onder haar leven. „Ruim zestien jaar geleden had ik een ommekeer in mijn geloof en daarin speelde deze psalm een grote rol. Ik was altijd heel onzeker en ik worstelde met minderwaardigheidsgevoelens, als kind en tiener was ik bijvoorbeeld verlegen en het liefst alleen maar op de achtergrond aanwezig. Dat raak je nooit helemaal kwijt, het blijft zo nu en dan opspelen. Maar het is nu voor een heel stuk genezen: God heeft dat door Jezus omgekeerd. Ik weet nu dat ik er mag zijn.”

Toen landde voor mij wat Jezus voor ons gedaan heeft. Mijn geloof ging van het hoofd naar het hart. Psalm 139 gaf me daarin het vertrouwen dat ik nodig had

Ze noemt het een genezingsproces, dat voor haar gevoel begon in 2004, toen ze het geloof anders ging beleven. „Ik ben lid van de Protestantse Kerk, maar rond die tijd ging ik ook wel eens naar verschillende evangelische gemeenten. Toen landde voor mij wat Jezus voor ons gedaan heeft. Mijn geloof ging van het hoofd naar het hart. Psalm 139 gaf me daarin het vertrouwen dat ik nodig had.”

Creatief proces

Kits heeft samen met haar man Sicco een reclamebedrijf, daarnaast geeft ze aan groepen workshops Bible journaling, waarbij Bijbelteksten op een creatieve manier worden verwerkt. „Dat kan door schilderen, tekenen, plakken, stempelen, of wat je ook maar een fijne manier vindt. Sommige mensen zijn er wat angstig voor, die zeggen dat ze niet creatief zijn. Maar dat geloof ik niet: we zijn allemaal geschapen naar Gods beeld, de creator.”

Lees ook: Yn de djipte fan de siel is it mystearje

Door op een creatieve manier met een Bijbeltekst aan de slag te gaan gaat de tekst tot je spreken, is haar ervaring. „Ik heb ook wel in gespreksgroepen gezeten, maar sommige mensen vinden het moeilijk om te praten over persoonlijke zaken of over wat Bijbelteksten voor ze betekenen. Tijdens deze workshops komen die gesprekken wel los, omdat je zo diep met en tekst bezig bent.”

De negatieve gevoelens waar ik mee rondliep waren verdwenen. Het is niet altijd zo, maar het kan helend werken om zo met de Bijbel bezig te zijn

Een paar jaar geleden was ze zo aan de slag met Psalm 105. „Ik voelde me neerslachtig door een winterdip, zoals veel mensen wel zullen herkennen. Ik kreeg het verlangen om met Psalm 105 aan de slag te gaan. Normaal lees ik dan de tekst, laat ik die bezinken, en ga ik aan het werk. Maar nu sloeg het echt in. ‘Zing en speel voor hem, spreek vol lof over zijn wonderen, beroem u op zijn heilige naam. Wees blij van hart’. Die tekst bleef maar terugkomen, toen ik aan de slag ging sprak ik die woorden steeds opnieuw uit: ‘Wees blij van hart’. ’s Avonds in bed had ik die tekst nog steeds in gedachten, de negatieve gevoelens waar ik mee rondliep waren verdwenen. Het is niet altijd zo, maar het kan helend werken om zo met de Bijbel bezig te zijn.”

Instagram

Dat creatieve verwerkingsproces, waarbij de Bijbelteksten tot haar spreken is voor Kits het belangrijkste onderdeel van Bible journaling. „Het is leuk om mooie dingen te maken, ik schilder daarom ook veel. Ik zet ook wel foto’s van mijn werk op Instagram, en dan krijg je complimenten, zoals ‘Oh wat mooi’. Dat voelt goed, maar daar wil ik me niet door laten meeslepen. Want daar gaat het niet om, uiteindelijk gaat het om je eigen proces: het werk dat ik bij Psalm 105 maakte is zeker niet mijn mooiste werk, maar het is wel heel waardevol voor mij.”

Drie jaar geleden werd ik ziek. Ik had overal pijn, het lichaam wou niet meer. Ik kon mijn haar niet eens meer uitkammen. Het bleek reuma te zijn

Veel psalmen kunnen haar oplichten, aldus Kits. Maar ook andere Bijbelteksten geven kracht. „Drie jaar geleden werd ik ziek. Ik had overal pijn, het lichaam wou niet meer. Ik kon mijn haar niet eens meer uitkammen. Het bleek reuma te zijn. Dat was echt een woestijnperiode voor mij: ik maakte me grote zorgen, ik was onder meer bang dat ik in een rolstoel terecht zou komen.”

Lees ook: ‘Gebed is de weg naar de oecumene’

Exodus 16 bood toen het licht dat ze nodig had. „Het volk Israël trekt daarin door de woestijn. Ze maakten zich zorgen, er was geen eten. Maar God gaf manna. Toen begreep ik het: God geeft Zijn woord, Zijn brood. En Hij zorgt dat er voor elke dag genoeg is. Ik begreep dat ik bij de dag moet leven, en me niet al te veel zorgen over de toekomst moet maken. Nu gaat het gelukkig goed, dankzij de medicijnen kan ik goed met de reuma omgaan.”

Dit is deel twee uit een serie waarin mensen vertellen over Bijbelteksten die hen inspireren

Zie http://www.frieschdagblad.nl/maandvandebijbel voor meer verhalen over de Bijbel

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten