Trochsetters: Dirigent Jan Brens uit Sneek dicht met humor over natuur

Als koordirigent komt Jan Brens uit Sneek al bijna een jaar niet meer in actie, maar stil zitten is er voor hem niet bij. Hij geeft nu boeken uit met limericks over de natuur.

Ruurd Walinga

Geplaatst: 01 februari 2021 om 15:00

Dirigent Jan Brens is minder met muziek bezig, maar des te meer met zijn natuurboeken vol gedichten.   FOTO: NIELS DE VRIES
0%

Het eerste boek verscheen in december: Humor met een vleugelslag. Hij schreef karakterschetsen over 56 vogels in de vorm van limericks. Later dit jaar komt Humor laten waaien uit met puntdichten over paddenstoelen, struiken en bomen, net als Humor niet verbloemen over bloemen en planten en Humor met wijsheid met limericks over het leven.

Lees ook: Trochsetters: Dankzij de vier kunstenaars van Like Art een persoonlijk kunstwerk op bestelling

Bij elke limerick staat een fraaie foto van Dirry van Dijk uit Wolvega, die hij kent van een van zijn vele koren die hij leidt. Sinds maart vorig jaar is het gedaan met de koorwereld. Gezamenlijke zang is plotseling een gevaarlijke activiteit geworden. Brens mist zijn koren en ensembles: het Súdwestkoor, het Fries Blazers Ensemble, het Zomerkoor en het ad hockoor Mystery in Sneek en Skuzum.

Friese opera

Vorig jaar zou bovendien een Friese opera Greiderie van Jan Brens in première gaan met Jan Arendz, een neef van zijn vrouw, in de hoofdrol als Apollo (de god van de muziek en zon). Het muziekspektakel met onder anderen sopraan Jannet Rienks, pianist Oeds Wijnsma en het Fries Blazers Ensemble is nu verplaatst naar 2022, omdat de onzekerheden voor dit jaar te groot zijn.

Lees ook: Trochsetters: Klein project, groot in betekenis

De dirigent laat zich niet uit het veld slaan nu de culturele sector op zijn gat ligt. Dankzij corona heeft hij nu tijd voor zaken waaraan hij anders niet toe kwam. Van jongsaf aan is Brens een natuurliefhebber en ging hij met ,,betûfte aaisikers” de weilanden in.

Liefde voor natuur

De liefde voor de natuur heeft hij nu verwoord in limericks. Met woordspelingen en kwinkslagen portretteert hij de bekendste vogels in onze omgeving. Hij werkt nog aan een Friese vertaling van het fotoboek met limericks over vogels. ,,Dat falt noch net ta. It kostet my soms wol in hiele dei om in oersetting te meitsjen”, verklaart Brens.

Ik jou net sa gau belies. Ik bin in eptich mantsje. Muzyk is prachtich, mar der binne mear saken yn it libben as muzyk

Ondertussen werkt Brens ook aan een boek over een rekenmethode in het basisonderwijs. ,,Ik bliuw in ûnderwiisman”, zegt Brens, die de pedagogische academie deed. Ondanks het feit dat hij al 73 jaar is blijft hij actief op vele fronten.

Lees ook: Trochsetters: Dichters van Stichting FryX bundelen hun juweeltjes in boekvorm

,,Ik jou net sa gau belies. Ik bin in eptich mantsje. Muzyk is prachtich, mar der binne mear saken yn it libben as muzyk. Troch corona haw ik no mear tiid om op oare wizen kreatyf te wêzen.”

Trochsetters portretteert artiesten die het beste van de coronatijd proberen te maken

Humor met een vleugelslag. Boekscout, 21,50 euro. Te bestellen via jan.brens@home.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten