Terugblik lijsttrekkersdebat: Gratis naar musea? Pesten strafbaar? Dit zeiden de politici

Noorderlingen konden maandag via een ingestuurd filmpje een vraag voorleggen aan de acht deelnemers aan het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. Dit zijn de antwoorden die zij kregen van de politici, deel twee.

Mark Vallinga

Geplaatst: 10 februari 2021 om 11:06

Lilian Marijnissen (SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat van afgelopen maandag in Den Haag.   FOTO: ANP
0%

Beeldend kunstenaar Kitty Boon uit Zuidlaren: Ik vind het belangrijk dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn. Hoe denkt u er over om één keer in de week het museum gratis open te stellen?

Liliane Ploumen (PvdA): ,,Dat vind ik een heel goed idee. Ik vind ook dat we ervoor moeten zorgen dat gemeenten genoeg geld hebben om niet alleen de musea open te houden, maar ook dat kinderen naar de bibliotheek kunnen en naar het zwembad. Want dat hoort ook in het Noorden binnen ieders handbereik te zijn. Precies dat dreigt nu uit het zicht te raken. Er dreigen bibliotheken gesloten te worden. Maar waar wil je het geld aan besteden als overheid? Geef mensen de kans om te genieten van kunst en cultuur. Zorg ervoor dat kinderen leren lezen en genieten van al die mooie boeken. Dat kost geld, maar wij hebben dat ervoor over.”

Lilian Marijnissen (SP): ,,Dat vind ook ik een superidee. Het staat ook al lang in ons verkiezingsprogramma. Ik hoop dus dat het gaat lukken. Ik ben het met de PvdA eens dat gemeenten voldoende geld moeten hebben om hun taken uit te voeren. Bijvoorbeeld op het gebied van culturele instellingen. Als je ziet dat sommige gemeenten hier in het Noorden de klos dreigen te worden door het gemeentefonds, dan kan dat gewoon echt niet. Dat is een heel belangrijk punt en ik vind niet dat we het moeten accepteren. Gemeenten in het Noorden hebben het al zwaar en als ze ook nog minder geld krijgen, dan weet je zeker dat het niet gaat helpen.”

Iwana uit Groningen: Hoe gaan jullie de enorme financiële tekorten die zijn ontstaan bij de gemeentes door de decentralisatie van het sociaal domein oplossen? En dan vooral kijkend naar de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Sophie Hermans (VVD): ,,De zorg voor jeugd en ouderen moet goed op orde zijn. Tijdens deze crisis kun je zien waar dat wringt. Dat komt niet door de coronacrisis, want die problemen waren er al. Maar ze komen nu wel naar boven. Het decentralisatiebeleid is gestart tijdens de economische crisis, die - en dat moeten we niet vergeten - van ongekende omvang was. Het toenmalige kabinet moest heftige financiële maatregelen nemen. Daardoor hebben we tijdens de coronacrisis wel geld om een appeltje voor de dorst in de vorm van ondersteuningspakketten te bieden. Om ondernemers door deze zware tijd te kunnen helpen. Wat we gaan doen aan die financiële tekorten? Die moeten worden aangepakt. Ook van de gemeenten in het Noorden.”

Kijk hier het Noordelijk Lijsttrekkersdebat terug

Fleur Bloemen Stichting uit Drenthe: Hoe kijkt u aan tegen het wettelijk strafbaar stellen van pesten? Zoals dat in Australië al wel het geval is.

Lilian Marijnissen (SP): ,,Ik betwijfel of dat een oplossing is. Pesten is natuurlijk verschrikkelijk. Zeker voor kinderen op jonge leeftijd, want het heeft zoveel impact. Vaak ook op latere leeftijd nog. Ik vind dat we alles uit de kast moeten halen om pesten aan te pakken, ook online. Maar de vraag is of het strafbaar stellen echt helpt. We hebben het hier wel over kinderen. Ik zie meer in investeren in beter toezicht en ervoor zorgen dat er goed contact is tussen school, docent en vertrouwenspersonen. Volgens mij helpt dat meer om pesten de wereld uit te krijgen en daar moeten we ook alles aan doen.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten