Rabobank schrapt duizenden banen, ook Friese kantoren worden getroffen

Bij de Rabobank verdwijnen de komende vijf jaar vijfduizend van de ruim 40.000 banen. Het grootste deel daarvan zal in Nederland zijn. De reorganisatieplannen zijn gisteren door de bank naar buiten gebracht door topman Wiebe Draijer.

 Simon Talsma

Geplaatst: 12 februari 2021 om 10:00

Bij de Rabobank verdwijnen de komende vijf jaar vijfduizend van de ruim 40.000 banen. Het grootste deel daarvan zal in Nederland zijn.   FOTO: ANP
0%

Directievoorzitter Durk Mous van Rabobank Drachten-Noordoost Friesland zegt dat de plannen ook gevolgen zullen hebben voor de 450 werknemers in Fryslân. Het aantal banen zal in deze provincie even snel afnemen.

De krimp is volgens Mous vooral een gevolg van de digitalisering van werkzaamheden. ,,Veel meer mensen doen thuis al hun bankzaken. Het is een trend die al langer gaande is en in de afgelopen jaren al heeft geleid tot een flinke afname in personeel.”

Lage rentes

Volgens Draijer is de maatregel ook het gevolg van de ongunstig lage rentes. Rabobank heeft tevens een nieuwe boete gekregen omdat het tekort is geschoten bij het tegengaan van witwassen. De coronacrisis drukte in 2020 flink op de resultaten. De bank moest net als andere banken veel geld opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Volgens Mous hebben landelijk 87.000 zakelijke klanten gebruik kunnen maken van landelijke regelingen om deze coronacrisis door te komen. ,,Ruim drieduizend hebben wij daarbij geholpen zoals met het aanbieden van uitstel van aflossingen.”

Lees ook: Rabo sluit helft locaties, Friese gevolgen onzeker

De nettowinst van Rabobank Nederland halveerde tot iets minder dan 1,1 miljard euro. Op de hypothekenmarkt zijn door de huidige huizenmarkt door de bank goede zaken gedaan.

Van de driehonderd filialen blijven er honderd tot 150 over. Deze maatregel is onderdeel van de huidige plannen

Eind vorig jaar is al bekend gemaakt dat het aantal filialen in Nederland de komende jaren zal verminderen. Van de driehonderd blijven er honderd tot 150 over. Deze maatregel is onderdeel van de huidige plannen. In Fryslân waren begin 2020 nog negentien vestigingen.

Door corona dicht

De afgelopen maanden is al bekendgemaakt dat vijf daarvan, die tijdelijk dicht waren vanwege de corona-uitbraak, niet meer heropend worden. Dit zijn de locaties De Westereen, Ferwert, Grou, Kollum en Drachten-Centrum. De andere veertien vestigingen in Fryslân staan in Drachten (Lavendelheide), Dokkum, Surhuisterveen, Burgum, Damwâld, Ameland, Sneek, Leeuwarden (2), Bolsward, Lemmer, Oosterwolde, Heerenveen en Franeker. Of er op korte termijn meer dichtgaan, kon Mous gisteren nog niet zeggen. ,,Komende zomer maken we meer hierover bekend.”

Draijer zei gisteren dat er niet alleen werk wegvalt; er zullen in de komende jaren ook nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen. Rabobank wil het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk beperken door bijvoorbeeld reguliere uitstroom en herplaatsing in andere functies binnen de bank. Een van de onderdelen waar Rabobank juist meer mensen nodig heeft, is de afdeling die zich bezighoudt met het voorkomen van witwassen. Op dat vlak moet het concern nu ook een dwangsom betalen van 500.000 euro.

Je hoeft daarvoor tegenwoordig geen speciale afdeling alleen op het hoofdkantoor meer te hebben

Ook in Fryslân komen er nieuwe banen bij om de digitale criminaliteit tegen te gaan. Om hoeveel werkplekken het gaat, kon Mous niet zeggen. ,,Je hoeft daarvoor tegenwoordig geen speciale afdeling alleen op het hoofdkantoor meer te hebben.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten