Mijn Bijbelvers: Mattheüs 6 gaf Jelte Arntzen rust

Jelte Arntzen voerde twaalf jaar lang een juridische strijd met de gemeente Terschelling. „We zaten er na vijf jaar helemaal doorheen. Financieel, zakelijk en sociaal zaten we klem. Mattheüs 6 werd toen een anker voor ons.”

Jan Auke Brink

Geplaatst: 14 februari 2021 om 12:00

Lange wandelingen met zijn hond Doodle gaven Arntzen de gelegenheid alle problemen achter zich te laten.   FOTO: SIMON BLEEKER
0%

Iedereen heeft uitdagingen in het leven. In het diepst van zo’n periode schoot de tekst van Mattheüs 6:33 ons weer te binnen: ‘Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden’. Dat was in 2007 al onze trouwtekst, maar het heeft later meer betekenis gekregen.”

Jelte Arntzen (42) kocht in 2005 met zijn ouders een manege op Terschelling. In 2006 leerde hij zijn vrouw Marieke (41) kennen. Ze wilden het gebouw exploiteren als manege met uitgebreide dagrecreatie en met een hotel erbij. Maar dat mocht niet van de gemeente Terschelling, tot verbazing van Arntzen. „De uitbaters voor ons hadden ook een hotel naast de manege, dat was nooit een probleem. Maar na een halfjaar viel de eerste brief op de mat met de mededeling dat er alleen maar paardrijders mochten overnachten.”

Problemen blijven wel komen, maar rust en vertrouwen maken het verschil

Ze raakten in een juridische strijd verwikkeld die ruim twaalf jaar zou duren; ze voerden vijf rechtszaken, de laatste uitspraak was in 2018. „We zaten er in 2011 helemaal doorheen. Er waren een hoop juridische procedures, er verschenen artikelen met onwaarheden in de media en we stonden financieel zwaar onder druk. Dat heeft gevolgen voor hoe je in het leven staat, en voor je relatie.”

Op het dieptepunt besloten Arntzen en zijn vrouw te gaan leven naar hun trouwtekst. „Mattheüs 6:33 is de kern, maar het gaat eigenlijk om de volledige tekst van vers 25 tot en met vers 34. De opdracht is eerst naar het Koninkrijk te zoeken en je geen zorgen te maken. Alles zal je dan gegeven worden, staat er. Dat heeft een geestelijke kant, maar ook een materiële. Het gaat er in de eerste verzen over dat je je geen zorgen moet maken over eten, drinken en kleding. Wij maakten ons daar eigenlijk altijd zorgen over.”

Lees ook: Mijn Bijbelvers: Geworteld in de liefde van Christus

Toen het zo slecht ging stelden ze de vraag: als Gods Woord waarheid is, waarom ervaren we het dan niet? Is de Bijbel een mooi geestelijk boek voor op zondag, of is het de waarheid en biedt het praktische hulp? De opdracht ‘zoek het Koninkrijk’ leek het antwoord.

„Eerlijk is eerlijk, het grootste gedeelte van de tijd zochten we niet het Koninkrijk, maar maakten we ons zorgen. Dus dat hebben we veranderd. Dat is wel een stap hoor. Deze wereld zegt dat je harder moet werken als je in de problemen zit: je moet meer doen, meer energie erin gooien. Ik stond piekerend op en ik ging piekerend naar bed, ik had het gevoel dat we overal meteen op moesten reageren.”

Hij gooide het roer om: in plaats van de hond snel uit te laten ging hij lang wandelen, met een preek op de koptelefoon. „Even de wereld de wereld laten en me richten op het Koninkrijk, zoals in de tekst staat. Vanaf dat moment kon ik alles loslaten. Onderdeel van deze Bijbeltekst is dat je God niet constant hoeft te wijzen op wat je nodig hebt, dat weet Hij wel. Je mag je zorgen aan Hem geven en dan loslaten. Dan pas kun je loskomen van je boosheid, merkte ik. En dan pas kan God je daar praktische wijsheid voor terug geven.”

Huisgemeente

Op Terschelling waren Arntzen en zijn vrouw lid van een huisgemeente. In die kleine gemeenschap voelden ze ruimte om te zoeken. „Het instituut van de kerk vind ik niet zo belangrijk. We zijn nu lid van de Evangelische Gemeenschap Sneek, en daar voelen we ons ook thuis. Het gaat mij er vooral om hoe je het in je hart ervaart. In iedere stroming zit wel iets goeds, maar ik vind het prettig als de antwoorden niet al klaar liggen. Ik zoek het vooral in de Bijbel. De Herziene Statenvertaling spreekt mij het meeste aan.”

De vraag in hoeverre je in het dagelijks leven kunt vertrouwen op Gods beloftes was een spannende voor Arntzen en zijn vrouw, ondanks hun geloof. „Maar zulke vragen stellen hoort erbij, vind ik. Anders wordt het geloof een dogma of een religie met een stelsel van regeltjes waar je aan moet voldoen. Een gezond geloof daagt je uit om te testen of het waar is wat je gelooft. Ik denk dat God dat ook graag heeft. En het werkte. Ook al bleven onze problemen de eerste tijd hetzelfde, in ons hart veranderde er iets: er ontstond vreugde, vrede en geduld op plekken waar frustratie en boosheid en bezorgdheid zaten.”

Waar eerder de problemen alleen maar groter leken te worden, draaiden zaken ten goede. „Het was niet één grote ommekeer, maar een hele serie kleine stapjes. We begonnen rechtszaken te winnen. De tekst bleek waar en betrouwbaar te zijn. Maar dat is niet het belangrijkste. We kregen vertrouwen in God en in Zijn Woord. We voelden ons gezegend, zeg maar. Problemen blijven wel komen, maar rust en vertrouwen maken dan het verschil.”

Ingreep van God

Anderhalf jaar geleden verkochten ze hun recreatiebedrijf op Terschelling. Nu wonen ze in Oppenhuizen, bij Sneek. „Die verkoop voel ik als een ingreep van God. Het was een kwakkelend bedrijf, we konden het vlak voor de uitbraak van de coronacrisis goed verkopen. Gelukkig maar, anders waren we nu zeker failliet geweest.”

Inmiddels werkt hij als adviseur bestuursrecht. Lachend: „Ik heb een intensieve praktijkopleiding gehad. We hadden geen geld voor een advocaat, dus heb ik alles zelf gedaan. Eerst heb ik vijf rechtszaken voor mezelf gevoerd, die heb ik allemaal gewonnen. Inmiddels heb ik ook drie voor anderen gewonnen. Dat gaat dus goed.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten