Friese ouders van Niene: veel gaat ook goed bij adoptie uit het buitenland

Na de conclusies van de commissie-Joustra zijn alle interlandelijke adopties stopgezet. Onbegrijpelijk, vinden de Friese adoptieouders Thessa van Dijken en Sebastiaan Mulder.

Anna Sofia From

Geplaatst: 18 februari 2021 om 06:00

Thessa van Dijken en Sebastiaan Mulder met adoptiedochter Niene.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

Haar aanwezigheid is als een vrolijke wervelwind in het lichte nieuwbouwhuis in de Leeuwarder wijk Techum. Niene van drie laat graag, dan weer haar mooie Frozen jurk, dan weer haar bloeddorstige dino’s zien, of is opgewekt aan het spelen in de kamer.

Thessa van Dijken en Sebastiaan Mulder adopteerden haar in 2018 uit de Amerikaanse stad Philadelphia, na een lang en intensief traject, dat begon in 2014. Ze omschrijven hun adoptie als ,,bijna ideaal” en willen graag een tegengeluid laten horen in het publieke debat dat over adoptie losbarstte in aanloop naar de conclusies van de commissie-Joustra over misstanden bij adopties tussen 1967 en 1997 en het besluit van minister Sander Dekker om interlandelijke adopties voor onbepaalde tijd stop te zetten. Ze steunen de petitie door adoptieouders en geadopteerden werd opgezet dan ook van harte.

Andere kant

,,Samen met andere adoptieouders missen we de andere kant van het verhaal in het rapport, de positieve aspecten van adoptie. Het is een naar gevoel, alsof je je moet verdedigen”, vertelt Van Dijken. Mulder: „Het is niet fijn dat bepaalde mensen nu ook anders naar je kunnen kijken. Zo van: heb je soms ook een kindje gekocht?” Eigenlijk zouden ze eens in één dag moeten doorlopen wat wij hebben meegemaakt in drieënhalf jaar. Dan weet ik zeker dat het een heel ander verhaal zou zijn.”

Adoptie zorgt ervoor dat we Niene de start in het leven kunnen geven die ze verdient

Toen bleek dat ze niet zwanger konden worden, heeft het stel vrij snel gekeken naar andere mogelijkheden, zoals adoptie. Van Dijken: ,,Dat je een kind dat al op de wereld is en waarvan de omgeving zegt ‘het lukt ons niet’ een plek kunt geven en kan omarmen, is heel mooi. Adoptie zorgt ervoor dat we Niene de start in het leven kunnen geven die ze verdient.”

proces zou zijn. Na jaren van wachten en spanning, een cursus en een uitgebreid onderzoek van de raad van de kinderbescherming konden ze aankloppen bij een adoptiebureau.

Familie

De keuze voor Amerika was snel gemaakt. De wet- en regelgeving is streng en er is sprake van open adoptie waarbij er contact is met de geboortefamilie van het kind. Hierbij wordt eerst gekeken of de familie van het kind de opvoeding kan overnemen als de moeder met een adoptieaanvraag komt. Wanneer dat niet mogelijk is, kan de moeder op basis van een persoonlijk profiel de adoptieouders kiezen.

,,Zij bepaalt ook zelf dat haar kinderen bijvoorbeeld naar twee blonde ouders in het buitenland gaat”, vertelt Mulder. ,,Wij bepalen alleen wat onze draagkracht is”, zegt Van Dijken. Ook in Amerika wachtte het stel nog een intensief traject. „Ze willen alles van je weten, op persoonlijk, medisch en financieel gebied.”

 

We missen de andere kant van het verhaal. Het is alsof je jezelf moet verdedigen

Eenmaal thuis kwam de kinderbescherming elke twee maanden kijken of het goed ging met Niene. De rapportages werden vertaald en doorgestuurd naar Amerika. Van Dijken: „Het eerste jaar heb je nog gedeelde voogdij met de adoptiestichting in Amerika. Niene is op 27 februari 2018 geboren en op 5 december 2018 hebben we een rechtszaak via video-conferentie gehad, waar ze officieel door een kinderrechter aan ons werd toegewezen.”

Het eerste jaar kan er dus nog van alles gebeuren waardoor Niene terug had gemoeten naar de Verenigde Staten. „Elke stap wordt uitgelegd, maar het blijft spannend. Toch voelde een open adoptie waarbij de omgeving wordt benaderd en alles op papier wordt gezet voor ons het beste”, zegt Mulder.

Vertrouwen

,,Iedereen wil graag weten waar-ie vandaan komt en de mogelijkheid hebben om de biologische ouders vragen te stellen”, vertelt Van Dijken. „Dat gun je elk kind. Wat wij heel belangrijk vonden is dat de geboortemoeder zei dat ze vertrouwen in ons had als ouders. We hebben maandelijks contact met de geboortemoeder en delen foto’s en filmpjes via Messenger.” Ook de biologische opa en oma van Niene blijven betrokken. ,,Met Kerst gaan er cadeaus over en weer en op bijzondere momenten, zoals op Moederdag, krijg ik een berichtje. Zo’n adoptie wens je iedereen toe, voor zowel de ouders als de geadopteerden.”

Ik denk niet dat een complete adoptiestop de oplossing is. Het is een bruut besluit

Het deed het stel pijn om in het rapport te lezen dat dit niet voor iedereen geldt. ,,Deze mensen moeten geholpen worden om hun roots te vinden en erkenning krijgen voor hun leed, de onderste steen moet boven. Maar ik denk niet dat een complete adoptiestop de oplossing is. Het is een bruut besluit. Transparante procedures, zoals in Amerika, zijn gewoon niet bestudeerd. Het gaat om een vroegere periode, het is nu 2021.”

Mulder: ,,Je doet mensen veel verdriet en je drukt een stempel op ze terwijl er heel veel goed gaat. Er zijn zoveel regels en er is zoveel wetgeving. Het is een veel breder plaatje dan wat er in het rapport staat.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten