Haute Bordure: Mozaïekjurk met een modern liefdesverhaal

Het Fries Museum heropent na de lockdown met Haute Bordure. Het Friesch Dagblad blikt alvast vooruit op de expositie met ruim 150 kledingstukken met borduurwerk vanaf de zeventiende eeuw. Vandaag: de Mosaic dress van Karim Adduchi.

Diane Romashuk

Geplaatst: 17 februari 2021 om 18:00

  FOTO: PETROVSKY & RAMONE
0%

Verschillende tinten rood, groen, blauw en geel, en handgemaakt borduurwerk naast witte zijde en satijn: in de Mosaic dress van de Amsterdamse modeontwerper Karim Adduchi (32) komt het allemaal samen. Zijn inspiratie voor de jurk vond hij in Casablanca, vertelt hij, de witte stad in zijn geboorteland Marokko. ,,In een park daar staat een fontein, versierd met juist kleurrijke mozaïeken waar ik het borduurwerk op heb gebaseerd.”

Ook de denkbeeldige vrouw voor wie hij de jurk ontwierp verenigt uitersten in zich. ,,Ze is sterk maar ook kwetsbaar, waardoor ze zich makkelijk aanpast aan veel situaties. Ze is een visioen van een vrouw met wie ik samen zou willen zijn.”

Foto: Vincent van Kleef

Maar de Mosaic dress is meer dan een persoonlijk ideaal. De jurk is onderdeel van zijn collectie She has 99 names, die hij in 2017 met vluchtelingen en migranten maakte. Vele handen uit Eritrea, Syrië, Marokko en Rusland verzorgden samen het borduurwerk van de jurk. ,,Met ongeveer tien personen hebben we daar zo’n 260 uur aan gewerkt, ieder verantwoordelijk voor een eigen kleur en deel.”

Hij leerde de vluchtelingen kennen via zijn werk voor een hulporganisatie. ,,Van huis uit stuk voor stuk hele vaardige borduurders, maar ze hadden geen platform voor hun talent. Via mijn mode kon ik hen hun verhaal laten vertellen, en de luide stem van mode gebruiken om meer aandacht te vragen voor bijvoorbeeld inclusie en diversiteit.”

Herinneringen

Zijn eigen afkomst is het uitgangspunt voor al zijn creaties. Adduchi woonde zijn eerste vijf levensjaren in de Marokkaanse bergstad Imzouren. ,,Als ik ontwerp ga ik altijd terug naar mijn herinneringen aan die tijd. Het is de plek die mijn passie gevormd heeft. En nog steeds vind ik er inspiratie in de geuren, de kleuren, het landschap, in de poëzie van het leven daar en de vriendelijkheid van de mensen.”

Borduurwerk is om dezelfde reden een onlosmakelijk deel van zijn collecties. ,,Mijn ouders en familieleden borduurden ook al. Mijn moeder is naaister en mijn vader kleermaker. Ik hou van de liefdesverhalen die borduurwerk vertelt; over hoe het mensen samenbrengt, van de vrouwen in Marokko tot in het zeventiende-eeuwse Europa of tijdens de Belle époque.”

 

Ik hou van de liefdesverhalen die borduurwerk vertelt; over hoe het mensen samenbrengt

Creativiteit was voor Adduchi, die naast modeontwerper ook schilder en illustrator is, al vroeg zijn voornaamste uitlaatklep. Zelfs nog voor hij begon te praten. ,,Dat heb ik tot mijn zevende niet gedaan. Op mijn vijfde verhuisden we naar Spanje waar ik de taal niet begreep. Een hele shock voor een kind, die ik verwerkte door te tekenen.”

Nog steeds vindt hij in creativiteit zijn houvast. ,,Of ik nu verdrietig ben of blij, kunst en mode heb ik altijd. Het is een manier om te ontsnappen uit het dagelijkse, een plek voor mijn dromen.” Toch vond hij zijn weg naar de mode pas later, toen hij in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie studeerde. ,,Ik groeide op tussen het geluid van naaimachines. Ik had de afstand tot mijn thuis en ouders nodig om het te missen en me te realiseren hoe zeer het hoort bij wie ik ben.”


Foto: Petrovsky & Ramone

In zijn collecties verweeft hij historie en tradities nu met hedendaagse couture. Liefst door gebruik van gerecycelde en duurzame materialen. Zo maakte hij jurken van een oud Berbertapijt of cactuszijde, maar verwerkte hij evengoed de reddingsvesten van vluchtelingen in kledingstukken.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Een jaar na zijn afstuderen in 2015 werd hij al gevraagd de Amsterdam Fashion Week te openen en ook op de Parijse Fashion Week was zijn werk te zien. Hij veroverde een plekje in de prestigieuze 30 under 30-lijst voor veelbelovende Europeanen van het Amerikaanse zakenblad Forbes en won onder meer de Amsterdam Culture Business Award.

Louvre

Met zijn collecties, schitterde ook Mosaic dress al in internationale modeshows en fotoshoots in onder meer Frankrijk, Marokko, Dubai, Qatar en New Orleans. ,,Magisch”, vindt hij. ,,We kregen heel veel enthousiaste reacties. Een van de stukken van She has 99 names werd ook opgenomen in een expositie in het Louvre, ook een mijlpaal.”

Waar Adduchi zelf de achtergrond prefereert en vrijwel altijd gekleed gaat in een zwart pak met witte blouse, hoopt hij dat zijn couture opvalt in de schijnwerpers. Zo ook in het Fries Museum straks. ,,Ik hoop dat mensen veel plezier aan mijn jurk en de expositie beleven en ze laten zien dat mode niet alleen mooi is, maar ook nog krachtiger wordt als het op de juiste manier wordt gebruikt.”

De expositie Haute Bordure is, afhankelijk van de coronamaatregelen, van 3 maart tot en met 18 juli te zien, friesmuseum.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten