Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lieten gisteren van zich horen door middel van een protestactie in Den Haag.
De scholen zijn al sinds 16 december gesloten en volgens de kinderombudsvrouw staat de ontwikkeling van jongeren daardoor ernstig onder druk. De groep van kwetsbare jongeren wordt bovendien steeds groter, signaleert Kalverboer. Daarbij wijst ze erop dat het volgen van onderwijs op afstand met de tijd lastiger wordt en leraren moeite hebben om hun leerlingen nog te bereiken.
,,Leerlingen haken af, zijn gedemotiveerd, hebben faalervaringen en raken in een neerwaartse spiraal”, aldus Kalverboer.
Daadkracht
De situatie is voor het LAKS en ISO reden om het kabinet om meer daadkracht te vragen voor het heropenen van de middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Desnoods door het toestaan van één fysieke onderwijsdag per week.
Jongeren lopen intussen tegen hun grenzen aan: we zien dat de rek eruit is. Er zijn tal van ideeën aangereikt, de bal ligt nu echt bij het kabinet
,,Iedereen roept dat het belangrijk is, maar er ligt nog steeds geen plan”, zegt LAKS-voorzitter Nienke Luijckx ,,Jongeren lopen intussen tegen hun grenzen aan: we zien dat de rek eruit is. Er zijn tal van ideeën aangereikt, de bal ligt nu echt bij het kabinet.”
Noodkreet
Dahran Çoban, voorzitter van het ISO: ,,Het feit dat we hier staan moet je zien als een noodkreet. Eerder hebben we adviezen geschreven en constructief meegepraat, maar er staan genoeg visies en hartenkreten op papier en de tijd van sussende woorden is nu voorbij.”
Beide jongerenorganisaties willen dat het kabinet het Outbreak Management Team vraagt om een routekaart naar de heropening van de onderwijsinstellingen: kort gezegd het bieden van perspectief.
Foto: ANP
,,Het OMT heeft logischerwijs de volksgezondheid voor ogen. Geef hen de opdracht om daarbinnen te vertellen welke stappen op welk moment wél kunnen”, aldus Çoban, die teleurgesteld was na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op 2 februari.
,,In de toen gepresenteerde exit-strategie van het kabinet ontbrak het onderwijs. Er wordt met geen woord gerept over waar jongeren de komende maanden naar kunnen uitkijken”, aldus de ISO-voorzitter.