Onrust in Harlingen na reeks brandstichtingen: ,,Het ergste is dat ons huis had kunnen afbranden”

„Het stond hier helemaal blauw van de rook. Je ruikt het nu nog, het is walgelijk”, zegt Karen Westerdaal bij de voordeur van haar huis aan de Koningin Julianastraat in Harlingen. Gisternacht tegen half vier schrok ze wakker door een harde explosie. Haar 45 kilometerauto bleek door brandstichting te zijn ontploft.

Richard de Boer

Geplaatst: 18 februari 2021 om 13:00

Uitgebrande carport aan de Koningin Julianastraat in Harlingen. In de stad is onrust ontstaan over een reeks brandstichtingen.    FOTO CATRINUS VAN DER VEEN
0%

Ook haar vouwscootmobiel die achterin de auto lag, ging in vlammen op, evenals de carport naast het huis waar de vervoermiddelen stonden gestald. De snel uitgerukte brandweer kon niet voorkomen dat ook de achterliggende schuur door het vuur werd aangetast.

„Hoe kun je zo ver gaan om een 45 kilometerwagentje in de fik te steken, waarvan je weet dat het gebruikt wordt door ouderen en mensen met een handicap? Ik zit al een jaar zonder werk en nu wordt me dit ook afgenomen”, zegt Westerdaal, ontdaan door de gebeurtenissen. „Het is zo zinloos en het ergste is dat ons huis had kunnen afbranden. Dat heeft niks met een relletje of opstootje te maken, we hadden dood kunnen zijn vannacht.”

Reeks branden

De brandstichting aan de Julianastraat is niet de eerste in de buurt. Een buurtbewoonster wijst even verderop naar een appartementencomplex. „Daar in die tuin hebben ze een poos terug ook geprobeerd om brand te stichten.”

Dit is een schandalige actie van een klaarblijkelijk gestoord iemand, die kennelijk bereid is om flinke risico’s te lopen

Sinds anderhalf jaar wordt Harlingen getroffen door een reeks van brandstichtingen in allerlei varianten, zegt de Harlinger burgemeester Roel Sluiter. „Er zijn autobranden geweest, er is geprobeerd om woningen in brand te steken en ook een woonzorgcentrum voor senioren en een dierenverblijf. Nu zijn een carport en een voertuig getroffen. Dit is een schandalige actie van een klaarblijkelijk gestoord iemand, die ook nu weer kennelijk bereid is om flinke risico’s te lopen, want een carport zit vast aan een huis dat ook in de brand kan vliegen.”

Cameratoezicht

De eerste autobranden in Harlingen vonden in september 2019 plaats in de Oosterparkwijk. In mei 2020 werden in een nacht drie auto’s in brand gestoken in die wijk en het naastliggende Groot Ropens. Na een brandstichting bij het woonzorgcentrum De Batting besloot de gemeente om cameratoezicht te plaatsen in en rond de Oosterparkwijk.

Het is bijna cynisch, want toen de camera’s werden weggehaald, vlogen meteen de nacht erna twee auto’s in brand

„Die camera’s hebben er zeven weken gehangen, maar op een bepaald moment werd dat bekend op sociale media”, legt burgemeester Sluiter uit. „Dan raakt het middel uitgewerkt en levert het niets nieuws op. Maar het is bijna cynisch, want toen de camera’s werden weggehaald, vlogen meteen de nacht erna twee auto’s in brand.”

Appgroepjes

Dat tafereel speelde zich een week geleden af in de Oosterparkwijk, maar de branden hebben zich intussen ook naar andere plekken in de stad verplaatst. „We hebben in de Paul Krugerstraat een autobrand gehad, in de Prins Clausstraat en nu in de Julianastraat. Ook de toenemende frequentie wordt nu heel vervelend. Dit brengt schade, onrust en angst onder bewoners en het verontrust mij ook. Iedereen kan straks aan de beurt zijn. Maar dit heeft nu de absolute prioriteit van de politie. Alles wat mogelijk is, wordt ingezet om de dader of daders zo snel mogelijk te achterhalen.”

Dit brengt schade, onrust en angst onder bewoners en het verontrust mij ook. Iedereen kan straks aan de beurt zijn

Politieonderzoek naar de eerdere brandstichtingen hebben tot nu toe in geen enkel geval geleid tot de aanhouding van een persoon. Naast de verschillende appgroepen die bewoners voor buurtpreventie gebruiken, zijn er door de branden ook spontane appgroepjes ontstaan. „Dat is prima, ik heb niet zo’n angst voor eigenrichting”, zegt Sluiter, „maar als mensen wat merkwaardigs zien, meld het dan bij de politie.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten