Sites, podcasts en kalenders helpen kerkgangers door ‘woestijnperiode’

Vorig jaar kondigde premier Mark Rutte halverwege de veertigdagentijd de eerste lockdown af. Nu, een jaar later, gaan we weer in beperkingen op weg naar Pasen. Landelijke organisaties staan gelovigen bij met websites, kalenders en leesplannen.

Jan Auke Brink

Geplaatst: 18 februari 2021 om 14:00

Vanwege het succes van hun eerdere website Vier Kerstmis lanceerde de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland gisteren de website Vier Pasen.   BEELD: R.K. KERK
0%

De Protestantse Kerk in Nederland begint deze periode in samenwerking met KRO-NCRV met het televisieprogramma Petrus in het land. Wekelijks worden protestantse kerken als vindplaatsen van geloof, hoop en liefde geportretteerd.

Inspirerende voorgangers, verstilde kerkgebouwen en hoopgevende initiatieven van kerkleden zijn de ingrediënten van iedere uitzending. De voorganger richt een korte meditatie en een zegenwens tot de kijker. Daarnaast is te zien hoe kerkleden hun geloof in de praktijk handen en voeten geven. Elke uitzending wordt afgesloten met een bijzondere vertolking van een kerklied.

Digitaal inspireren

In de eerste aflevering van aanstaande zaterdag staat Gouda centraal. Op normale zondagen bezoeken zo’n duizend mensen de dienst in de St. Jan, de langste kerk van Nederland. Marco Batenburg, preses van de generale synode van de Protestantse Kerk, is de predikant van deze stadsgemeente. Hij vertelt hoe hij door de coronacrisis al maanden in een lege kerk preekt en hoe hij mensen digitaal probeert te inspireren.

Lees ook: Bezinning in de vastentijd en op corona

Volgende afleveringen komen onder meer uit Assen, Alphen aan den Rijn, Broek op Langedijk en Pesse. De uitzendingen zijn op zaterdag om 17.10 uur uur op NPO2.

In de online kalender staan onder meer interviews met de predikanten die een bijdrage leverden aan de kalender, tips voor de vastentijd en passende gebeden

Het thema van deze eerste aflevering is ‘Ik ben er voor jou’ - ook het thema van de Petrus-veertigdagentijdkalender. De papieren kalender biedt elke dag een Bijbeltekst en een korte overdenking. In de online kalender staan daarbij onder meer interviews met de predikanten die een bijdrage leverden aan de kalender, tips voor de vastentijd en passende gebeden. Dat is allemaal te vinden op de site petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijd

Ruimte maken

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) biedt een gratis veertigdagenboekje en een podcast. Het NBG ziet deze coronaveertigentijd als een woestijnperiode. „In de Bijbel staat de woestijn voor ontbering en gevaar. Toch is het voor mensen ook de plek waar soms iets kan oplichten van wat echt belangrijk is”, aldus NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. „Dat past bij de periode voor Pasen, als veel gelovigen minder eten of drinken of hun mediagebruik beperken, om te proberen ruimte te maken voor wat essentieel is.”

In de Bijbel staat de woestijn voor ontbering en gevaar. Toch is het voor mensen ook de plek waar soms iets kan oplichten van wat echt belangrijk is

Het gratis boekje Niet van brood alleen bevat Bijbelteksten voor de zondagen. Verder is op woensdagen en vrijdagen via een QR-code in het boekje een podcast te beluisteren. De woensdag-podcast is van zuster Katharina Michiels, abdis van het trappistenklooster in het Vlaamse Brecht, de vrijdag-podcast van de Brabantse pastoraal werker Frits Hendriks. Het boekje is bij het NBG te bestellen.

Thuis Pasen vieren

De Nederlandse bisschoppen roepen gelovigen op om thuis Pasen te vieren wanneer er geen plek is in de kerk vanwege de coronabeperkingen. Ze doen dit op de website www.vierpasen.nl die gisteren op Aswoensdag, het begin van de veertigdagentijd, online is gegaan.

Pasen valt dit jaar op 4 en 5 april. Omdat de kans groot is dat er dan nog steeds beperkende maatregelen gelden, helpt de website bezoekers om na te gaan of er plek is bij een van de Paasvieringen. Eind vorig jaar deed de Rooms-Katholieke Kerk hetzelfde met de website Vier Kerstmis. Dat voorzag in een behoefte, merkte de kerk. Vandaar nu dit vervolg.

Lees ook: Achtergrond: Wat is de betekenis van Aswoensdag? En hoe vieren we het in coronatijd?

Naast informatie biedt de site links en downloads om de veertigdagentijd en Pasen thuis te beleven en te vieren. In de Goede Week, de week voor Pasen, worden bijvoorbeeld video’s gepubliceerd, waarin de bisschoppen persoonlijk uitleg geven bij belangrijke onderdelen van de Goede Week en Pasen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten