Veertigdagentijdvideo’s van verhalenvertellers brengen kleur in een schrale tijd

Zeven bekende verhalenvertellers loodsen ons door de veertigdagentijd. Tot aan Pasen plaatsen ze video’s met verhalen die raken aan de joodse en de christelijke traditie op de website 40verhalen.nl.

Jan Auke Brink

Geplaatst: 18 februari 2021 om 20:00

  BEELD: FD
0%

„Wij missen de kerken en de kerken missen ons”, verklaart verhalenverteller Kees Posthumus het initiatief. In een normaal jaar treedt hij zo’n tachtig keer op, waarvan zeventig keer in een kerk. Sinds maart vorig jaar ligt dat grotendeels stil. „Niet alleen ik, maar alle verhalenvertellers hebben straks bijna een jaar niet kunnen optreden.”

Lang hield de verteller uit Apeldoorn de hoop dat het werk slechts voor een korte periode stil zou liggen. „Ik voelde geen noodzaak iets nieuws op te zetten omdat het steeds tijdelijk leek. In de zomer kon ik nog een paar keer optreden bijvoorbeeld. Maar het perspectief verdween steeds weer achter de horizon, zoals bij iedereen. Uiteindelijk had ik een reactie van iemand op Facebook nodig, die schreef: ‘Kees, we missen je’. Toen realiseerde ik me dat ik iets moest ondernemen.”

Speciale website

Hij benaderde verhalenvertellers Gottfrid van Eck, Pauline Seebregts, Stephan de Jong, Peterine Kooijmans, Talitha Nawijn en Eveline Masetti met het idee om gedurende de veertigdagentijd verhalen te vertellen op een speciale website.

 

Ik ben als predikant de enige niet-professionele verhalenverteller uit het rijtje, hoewel ik natuurlijk iedere zondag op een podium sta

Een van hen komt uit Fryslân: Stephan de Jong uit Oudemirdum, predikant van de Protestantse Gemeente Oudemirdum-Nijemirdum-Sondel. „Ik ben als predikant de enige niet-professionele verhalenverteller uit het rijtje, hoewel ik natuurlijk iedere zondag op een podium sta.”

Lees ook: Sites, podcasts en kalenders helpen kerkgangers door ‘woestijnperiode’

De Jong is lid van de vertelkring Vertellers in Fryslân en volgt de vertelopleiding aan de Vertelacademie in Utrecht. „Zo ken ik die anderen ook; ik kom ze wel eens tegen. Maar ik vertel vooral verhalen als ik er voor gevraagd wordt, bijvoorbeeld voor de Rotary, bij een modeshow of als iemand vijftig jaar getrouwd is.”

Pelgrimage

Alle zeven de vertellers hebben een band met de kerk, hoewel de een dichterbij staat dan de ander. De Jong: „Er zijn twee katholieken en vijf protestanten. Maar de stromingen lopen sterk uiteen, van evangelisch tot zeer vrijzinnig.”

Het overkoepelende thema van de veertig video’s is ‘pelgrimage’. Per week raken de verhalen aan een aspect dat met de pelgrimstocht te maken heeft, van ‘vertrekken’ via onder meer ‘ontdekken’ en ‘vechten’ tot aan ‘thuiskomen’.

Lees ook: Bezinning in de vastentijd en op corona

Gisteren verschenen de eerste vier video’s online, met onder meer een verhaal van Posthumus over de roeping van de vissers, verteld vanuit het perspectief van Andreas, en een spiegelverhaal van De Jong over Johannes als mensenvanger: „Heb jij een hart? Dan kun jij ook mensenvanger worden. Want het enige dat je nodig hebt, is een hart.”

Voor iedere weekdag uit de veertigdagentijd wordt zo een verhaal gepubliceerd. Het zijn niet allemaal Bijbelse verhalen, maar ze komen wel stuk voor stuk voort uit de joodse en christelijke verhalentraditie.

 

Het zijn mijn eigen favorieten, want ik ben al vegetariër sinds mijn achttiende, maar het zijn ook recepten die je kunt uitdelen. Dat past bij de veertigdagentijd

De zondagen vallen traditioneel buiten de veertigdagentijd; dan hoeft er volgens de regels ook niet gevast te worden. „Nou ben ik nogal van het koken”, vertelt Posthumus, „daarom neem ik voor iedere zondag een kookvideo op, met een vegetarisch gerecht. De eerste zondag begin ik met een kruidkoek, maar er komen ook nog tortilla’s en iets met bloemkool. Het zijn mijn eigen favorieten, want ik ben al vegetariër sinds mijn achttiende, maar het zijn ook allemaal recepten die je kunt uitdelen. Dat past bij de veertigdagentijd.”

Verdienmodel

Om de opstartkosten en de kosten van de technische ontwikkelingen te dekken benaderde Posthumus fondsen. Via een ‘doneerknop’ op de site hoopt hij er vervolgens inkomen voor hemzelf en de andere vertellers uit te halen.

„Je kunt natuurlijk van alles op het internet doen, maar er moet wel een verdienmodel aanzitten. Het is geen hobby, dit is ons werk. We hebben er over gedacht de video’s achter een gordijntje te plaatsen; dat mensen eerst moeten betalen om ze te kunnen zien. Maar dat voelt niet goed. We hopen dat de mensen via de knop bereid zijn om te betalen. Alle inkomsten verdelen we achteraf over de vertellers.”

 

We hopen dat de mensen via de knop bereid zijn om te betalen. Alle inkomsten verdelen we achteraf over de vertellers

Hij hoopt dat kerken de video’s ook in de online diensten gaan gebruiken. „Als ze ons daarover benaderen sturen we ze alle bestanden toe, want die online diensten zijn er wel bij gebaat.” De Jong: „We willen hiermee in deze schrale tijd wat kleur brengen.”

De video’s zijn te bekijken op www.40verhalen.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten