Corona leidt voor William Seen’s Transport Music met frontman Egbert van der Werff tot langverwacht album

Dankzij de lockdown vond de Friese gitaarband William Seen’s Transport Music ineens de tijd om zijn langverwachte tweede studioalbum af te maken. Frontman Egbert van der Werff kan niet wachten tot hij de eerste vinylplaat van I am the ocean in handen heeft. 

Vincent Meininger

Geplaatst: 19 februari 2021 om 18:00

Singer-songwriter Egbert van der Werff kan niet wachten tot hij de eerste vinylplaat van I am the ocean in handen heeft.   FOTO: MARCHJE ANDRINGA
0%

Hoewel de warme, meerstemmige zang doet denken aan bands die vooral met de Amerikaanse westkust worden geassocieerd, ligt het hart van I am the ocean aan de andere kant van dit continent. In 2006 emigreert Egbert van der Werff met zijn vriendin naar Ontario. „De natuur in Canada is echt overweldigend. Je hebt daar van die heerlijke nazomers waarin de bossen op spectaculaire wijze van kleur veranderen, ‘Indian summer’ noemen ze dat. Daar is het nummer End of september uit ontstaan.”

De muzikant beleeft in Canada een bijzondere tijd. Na twee emotionele gebeurtenissen begint het echter te knagen. „We hebben daar onvergetelijke avonturen meegemaakt en ook intense momenten. Onze zoon is daar geboren”, vertelt Van der Werff. ,,Maar in dezelfde week overleed mijn vader. Ik begon daarna steeds meer na te denken over Nederland en over waar mijn toekomst lag. Dat zijn gevoelens waar je als songwriter iets mee moet. Toen heb ik het nummer I am the ocean geschreven. Ik voelde mij als de oceaan: tussen beide landen in.”

Ik begon steeds meer na te denken over Nederland en over waar mijn toekomst lag. Dat zijn gevoelens waar je als songwriter iets mee moet

Na drie jaren keert Van der Werff met zijn gezin terug naar Fryslân en strijkt neer in Mantgum. Ofschoon William Seen’s Transport Music sinds 2004 bestaat, verschijnt het debuutalbum pas acht jaar later. Aanvankelijk is William Seen’s Transport Music een soloproject van Van der Werff, maar al voor zijn overzeese avontuur haken bassist René Monsma (zijn oude bandgenoot van Travis/Lucas), gitarist Jan Peter Hoekstra en drummer Gilbert Terpstra aan. Na de terugkeer van de singer-songwriter pakken ze samen de draad weer op. Hun eersteling Can I sit here and absorb (2012) krijgt lovende recensies in onder meer Dagblad van het Noorden en muziekblad Oor.

Perfectionisten

Van der Werff realiseert zich dat ze mede daardoor de lat voor het tweede album hoog hebben gelegd. „We zijn ook wel perfectionisten hoor. Ik ben van mening dat een nieuwe plaat altijd minstens zo goed moet zijn als de vorige. We kunnen eindeloos experimenteren met versterkers en effecten tot we de gewenste sound hebben. René en Jan Peter zijn helemaal nerds wat dat betreft. Zo is het gitaargeluid van het openingsnummer She walks geïnspireerd op het nummer September gurls van Big Star, een favoriete band van ons.”

Wij houden van fijne melodieën; muziek waar je een goed gevoel van krijgt. Het mag toegankelijk zijn, maar moet het liefst ook een beetje schuren

De voorliefde van de mannen voor bands uit de jaren zestig en zeventig spat ervan af. De vocale harmonieën waar Californische bands als The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash and Young om bekend staan, zijn terug te horen in de muziek van William Seen’s Transport Music. En tegelijk wordt er geflirt met de rauwere insteek van cultband Big Star. „Wij houden van fijne melodieën; muziek waar je een goed gevoel van krijgt. Het mag toegankelijk zijn, maar moet het liefst ook een beetje schuren.”

Analoog

Net als hun geliefde bands van weleer hebben de mannen alle muziek analoog opgenomen, in de Twang Wolf Studio van muzikant Hans Hannemann in Nieuwe Pekela. „Misschien is het een placebo-effect, toch hebben wij een zwak voor ouderwetse opnameapparatuur, van die geluidsbanden met van die dikke tape, weet je wel. We kennen Hans via Jan Peter. De sfeer was daar heel ontspannen. De studio zat in een oud herenhuis. Niet zo’n steriele studio, nee, juist een huiselijke ruimte.”

Lees ook: Dwars door de Winter: Filmpje, competitie en bingo om jeugdorkestleden Joure te motiveren

De nummers zijn een aantal jaren op de plank blijven liggen vanwege andere muzikale bezigheden. „De anderen zijn buiten de band veel actiever dan ik”, vertelt Van der Werff. „Jan Peter leeft zelfs van de muziek. Hij speelt in Krezip en werkt regelmatig met Danny Vera. Een bijkomstigheid van de coronacrisis is dat iedereen ineens de handen vrij heeft, omdat veel optredens zijn geannuleerd. Daardoor hebben we nu alles goed kunnen afmaken.”

Het is natuurlijk te gek om die straks eindelijk in de handen te houden en te kunnen zeggen: die hebben wij gemaakt

Zondag geeft William Seen’s Transport Music een optreden in het radioprogramma van Leo Blokhuis en daarnaast hebben de mannen nóg iets leuks om naar uit te kijken: I am the ocean verschijnt binnenkort op vinyl. „We willen na corona, ondanks onze drukke agenda’s, weer vaker met elkaar op een podium staan. Maar eerst hebben we de lp waar we ons op verheugen. Het is natuurlijk te gek om die straks eindelijk in de handen te houden en te kunnen zeggen: die hebben wij gemaakt.”

Lees ook: Tim de Vries, nog beter dankzij een topviool

Het album I am The Ocean is te beluisteren via streamingdiensten als Spotify, YouTube Music en Deezer. Het album verschijnt binnenkort op vinyl bij AudioSport Records

Zondag om 20.00 uur is Willam Seen’s Transport Music te gast in het radioprogramma van Leo Blokhuis

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten