Lucas Bijker kent geen saaie dagen als speler van het Belgische KV Mechelen

Bij KV Mechelen is het nooit saai, zo heeft Lucas Bijker de laatste jaren ervaren. De 27-jarige Leeuwarder voelt zich echter nog altijd prettig in België en heeft zich na een mindere periode terug geknokt in het elftal, dat sindsdien op stoom is geraakt.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 19 februari 2021 om 13:00

Lucas Bijker bij zijn woning in Breda.   FOTO: DIJKS FOTOGRAFIE
0%

Een dagje op bezoek bij KV Mechelen klinkt als een heerlijk uitstapje uit de dagelijks sleur. Even buurten bij een klassieke Belgische club, een kijkje nemen in het sfeervolle stadion, een bakje koffie en misschien zelfs een lunch scoren in de binnenstad en praten over voetballen met Lucas Bijker. Maar in coronatijd is een bezoekje aan een club om te praten met een voetballer vrijwel uitgesloten. Logisch, want waarom het risico opzoeken als een interview ook via de telefoon kan en dus zonder kans op besmetting is? Maar toch. De persoonlijke omgang is verloren gegaan in deze tijd.

Desondanks is een gesprek met Lucas Bijker, geboren in Brazilië en als baby geadopteerd door het Leeuwarder gezin Bijker, altijd prettig. Hij vindt het leuk om zijn verhaal te vertellen. Over de club, het elftal, zijn toekomst, maar ook over het zijn van vader in een gezin met vier kinderen. De trots klinkt door als het over zijn oudste zoon gaat, die dit jaar voor het eerst naar de basisschool gaat. En natuurlijk de drieling die hij en zijn vrouw Melissa kregen in augustus 2018. Hoewel het na de geboorte even kantje boord was, gaat het goed met zijn twee dochters en zoon.

Goede banen

,,De afgelopen maand heb ik alleen maar twee wedstrijden per week gespeeld, veel getraind en daardoor minder vaak thuis geweest. De credits gaan naar Melissa, die alles thuis in goede banen weet te leiden. Ik wil graag overal bij betrokken zijn, maar we zijn verder alle zes gezond en mogen absoluut niet klagen. Vorige week hebben we nog controle gehad in het ziekenhuis en de artsen gaven aan bijzonder onder de indruk te zijn van hoe goed de drieling het doet. Qua gezondheid lijken ze er goed doorheen te zijn gekomen, nadat ze veel te vroeg zijn geboren na 26 weken zwangerschap. Ze zijn nu al echt aan het praten. Mooi om te zien.”

 

Ik ben ook niet veel van huis meer. Sinds we de kinderen hebben, vind ik het heerlijk om thuis te zijn

Bijker doet zijn verhaal vanuit zijn auto. Hij is onderweg van Mechelen naar zijn woonplaats Breda. Een ritje van zo’n 55 minuten. Vijftig als je geluk hebt. Hij is dagelijks maar kort op de club. ,,Sinds november is het alleen een kwestie van trainen en weer naar huis. Eten en douchen mogen we er niet meer, dus ik zit meteen weer in de auto onderweg naar huis. Het zorgt ervoor dat ik in normale wedstrijdweken redelijk vaak thuis ben en veel meekrijg van de kinderen. Ik ben ook niet veel van huis meer. Sinds we de kinderen hebben, vind ik het heerlijk om thuis te zijn.”

Tijd van zijn leven

De verwachte komst van de drieling was in de zomer van 2018 de reden om het Spaanse Cadíz te verlaten en terug te keren naar een plek dichter bij huis. In de 2,5 jaar die sindsdien verstreken is, gebeurde er een boel. Niet alleen privé, maar ook bij de club. Mechelen promoveerde naar het hoogste niveau in 2019 en won zelfs de landelijke beker. Vervolgens kwam er een omkopingsschandaal aan het licht bij de club, nog uit een tijd voordat Bijker er speelde.

Pas twee weken voor de aftrap van het nieuwe seizoen was zeker dat Mechelen mocht beginnen op het hoogste niveau. Europees voetbal werd Bijker en zijn teamgenoten door de neus geboord. ,,Er liep hier dat seizoen een jongen die een documentaire maakte over de club. Die heeft de tijd van zijn leven gehad.”

 

Als je niet wint, moet er iets veranderen. Ik kon er ook niet zoveel van zeggen, want ik was zelf ook wisselvallig begonnen

Het vorige seizoen kon Mechelen meteen mee in de subtop. Toen kwam corona en eindigde Mechelen het seizoen als zesde. Net geen Europees voetbal. Weer niet. ,,Als we bij de eerste vijf waren geëindigd, hadden we kans gemaakt op Europees voetbal. Maar de kans was groot geweest dat we dat niet hadden gered.”

Dit seizoen begint Mechelen wisselvallig. Na vijftien speelrondes heeft het slechts drie zeges geboekt. Bijker, opgeleid door Cambuur, daar gedebuteerd in het betaalde voetbal en verkocht aan sc Heerenveen, zit dan al vijf duels op de bank zonder invalbeurt. ,,Dat weet je in de voetballerij”, klinkt het zelfbewust. ,,Als je niet wint, moet er iets veranderen. Ik kon er ook niet zoveel van zeggen, want ik was zelf ook wisselvallig begonnen. Voor mij was het goed dat de resultaten niet veel beter werden toen ik op de bank zat, maar als team waren we zoekende.”Bijker in actie als speler van SC Cambuur. Foto: ANP

In vorm

Alles verandert op 20 december, als Mechelen op bezoek gaat bij nummer drie OH Leuven. ,,Bij verlies waren we op de laatste plek komen te staan”, blikt Bijker terug. Hij mag na zeven duels zonder speelminuten ineens weer in de basis beginnen. Sindsdien heeft hij geen minuut meer gemist, tot hij afgelopen Valentijnsdag gewisseld wordt in de 78e minuut. Van de tien competitieduels die Mechelen speelt met Bijker terug in de basis, worden er acht gewonnen. De twee bekerduels in februari worden ook in winst omgezet. ,,We zijn behoorlijk in vorm”, klinkt het met een gevoel voor understatement.

Het geheim van KV Mechelen? ,,Het team”, weet Bijker. Dat klinkt als een behoorlijk cliché. ,,Maar het zit zo”, legt hij uit. ,,Wij hebben al drie seizoenen een vrij vaste groep en hebben samen veel meegemaakt. Alle problemen bij de club kwamen op ons dak terecht. Het creëerde een heel sterk ‘wij tegen de rest-gevoel’, misschien wel vergelijkbaar met wat Cambuur dit seizoen doormaakt.”

 

Het is een bizarre periode geweest, maar de sfeer in de groep heeft er nooit onder geleden. We staan nog overeind

Bijker: ,,Wij hebben als groep afgesproken te laten zien dat we op dit niveau thuishoren in België en dat we een ploeg zijn die serieus genomen moet worden. Het is een bizarre periode geweest, maar de sfeer in de groep heeft er nooit onder geleden. We staan nog overeind en delen nu zelf de tikken uit. Dan ben je sterk als groep.”

Uit zicht

De achttiende en laatste plek is inmiddels ver uit zicht. KV Mechelen staat achtste, een plek die na het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Het verschil met nummer vier Anderlecht is slechts drie punten. De top vier van België speelt na het reguliere seizoen play-offs om de landstitel.

 

Ik heb nog nooit een doelpunt gemaakt in een reguliere wedstrijd. Die bewaar ik voor een heel speciaal moment

Een groot en gezond gezin, een mooie carrière die bovendien nog lang niet afgelopen is en sportief succes, het gaat Bijker en KV Mechelen voor de wind. Er ontbreekt echter nog één ding. ,,En wat mag dat dan wel zijn?”, klinkt het spottend. Een doelpunt. ,,Ik heb ooit een penalty gemaakt in een strafschoppenreeks bij Cambuur, dus die tel ik wel. Maar je hebt gelijk, ik heb nog nooit een doelpunt gemaakt in een reguliere wedstrijd. Die bewaar ik voor een heel speciaal moment.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

10 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten