Opinie: Zet de schaatsvreugde van landelijke politici om in een ‘Pact van Thialf’

De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen hebben zestig miljoen euro in Thialf gestoken. Toch zit het schaatspaleis nog in financiële problemen. Het is tijd dat het rijk structureel gaat bijdragen.

Habtamu de Hoop en Jaap Stalenburg

Geplaatst: 19 februari 2021 om 15:00

Sven Kramer in actie tijdens de 10.000 meter voor mannen op het WK afstanden schaatsen in Thialf.   FOTO: ANP
0%

Tijdens de afgelopen winterweek was een uurtje wandelen in en rond Heerenveen al genoeg om te zien hoezeer schaatsen cultureel erfgoed is in dit land is. Jong en oud zwierden over de Friese meren, het Nannewiid of in de achtertuin van Sven Kramer, het Heidemeer. Politici riepen vanuit Den Haag – in de campagne-modus – al de Elfstedentocht uit en kwamen superlatieven tekort om de winterweek te bejubelen. Wat de PvdA betreft krijgt die opgelaaide interesse van landelijke politici in de schaatscultuur zo snel mogelijk een politiek vervolg in een soort ‘Pact van Thialf’.

Nu door klimaatverandering het schaatsen steeds exclusiever en minder frequent wordt, zullen we als politiek moeten gaan investeren in de schaatscultuur die zo bij Nederland hoort. Commissaris van de Koning Brok zei het heel mooi toen het populistisch geluid vanaf het Binnenhof doordrong tot Fryslân. ,,Thialf schrijft rode cijfers en wordt financieel overeind gehouden door de provincie en de gemeente, terwijl het om een voorziening van internationaal belang gaat. Dit is een mooi moment om nog eens met de minister van Sport en de Tweede Kamer te praten over hun bijdrage aan Thialf.”

Noodklok

Wat de PvdA betreft doen we dat zo snel mogelijk. Het internationale schaatsicoon Sven Kramer luidde deze winter terecht de noodklok. ,,Onze sport staat onder druk”, zei hij. ,,Door de zachte winters groeien er generaties kinderen op die het fenomeen natuurijs niet kennen. De aanwas stagneert en daar maak ik me zorgen om. Onze doelstelling is om ieder kind in Nederland voor zijn dertiende te leren schaatsen. Zie het als het bewaken van cultureel erfgoed.”

Lees ook: Tunnelcoating moet dak Thialf beveiligen

Inmiddels zijn er ruim zevenhonderd kinderen aangemeld bij de Sven Kramer Academy waarmee Kramer zich inzet voor het behoud van het schaatsen als cultureel erfgoed.

Vrijwel nergens mengen top- en breedtesport zich zo goed. Toch is de financiële situatie van Thialf een permanente bron van zorg

Thialf mag dan de reputatie van een topsporthal hebben, jaarlijks zijn er ook 300.000 liefhebbers op de ijsvloer. Vrijwel nergens mengen top- en breedtesport zich zo goed. Toch is de financiële situatie van Thialf een permanente bron van zorg. De provincie Fryslân en gemeente Heerenveen hebben inmiddels bijna zestig miljoen euro in de hal gestoken en wat de PvdA betreft is dat wel genoeg. Landelijke politici zullen nu echt in actie moeten komen voor het schaatsen als cultureel erfgoed.

Goed moment

De PvdA zal in de Tweede Kamer hierover het debat aangaan. Juist nu in de coronacrisis de provincie en de gemeente Heerenveen veel andere financiële kopzorgen hebben, zou het een goed moment zijn voor het ministerie van VWS om structureel mee te gaan betalen aan de nationale ijshal. Er komt inderdaad de komende jaren 250.000 euro van het NOC*NSF voor de voorbereiding op de Olympische Spelen van schaatsers en shorttrackers, maar daar kan het niet bij blijven.

Het unieke ijspaleis in Heerenveen is in de meeste winters het centrum van de Nederlandse schaatscultuur

Heel Nederland juicht voor de gouden medailles die met bloed, zweet en tranen worden behaald dankzij de perfecte omstandigheden in Thialf. Het unieke ijspaleis in Heerenveen is in de meeste winters het centrum van de Nederlandse schaatscultuur. De rekening hiervoor kan niet meer alleen in Fryslân worden neergelegd.

Habtamu de Hoop is kandidaat-Kamerlid voor de PvdA. Jaap Stalenburg is Statenlid voor PvdA Fryslân

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten