‘Er ligt te veel ongezond eten in de winkel’

Rijen vol frisdrank, chips en chocolade. De verleidingen in de supermarkt zijn te groot, vindt diëtiste Daniëlle Feenema. ,,Als er 80 procent aan meuk in de winkel ligt, haal je ook zoveel in huis.”

Geert Veldstra

Geplaatst: 02 februari 2021 om 06:00

De verleiding van verkeerd eten ligt bij elk schap op de loer.   FOTO: SHUTTERSTOCK
0%

Onze voedselomgeving is veel te ‘obesitasvriendelijk’, stelt diëtiste Daniëlle Feenema van van Dieetstyle Junior in Leeuwarden, die voornamelijk dieetadvies geeft aan jongeren. ,,Vanuit de schijf van vijf wordt 75 procent aan gezonde voeding geadviseerd en maximaal 25 procent aan vulling.” Met vulling worden bijvoorbeeld koekjes bedoeld of andere zaken die niet zo gezond zijn en die je niet per se hoeft te eten.

,,In de supermarkt kom je echter de omgekeerde wereld tegen. Als er 80 procent aan meuk in de supermarkt ligt, haal je ook zoveel in huis. De omgeving heeft een grote invloed op je eetgewoonten.” Feenema benadrukt dat overgewicht vele oorzaken kent en er verschillende oplossingen voor zijn, maar onder andere voor haar doelgroep zou het goed zijn dat de marketing van ongezonde etenswaren wordt aangepakt.

Dat zijn helemaal geen kinderporties, dat is gewoon te veel

,,Denk aan kinderporties van koekjes of zo. Dat zijn helemaal geen kinderporties, dat is gewoon te veel. Of die spaaracties bij snoep en chips. Dat brengt allemaal verleiding met zich mee. En een meterslang schap met frisdrank is ook niet nodig. Waarom zou je tachtig verschillende soorten chocolade moeten hebben, als het gewoon iets wordt wat je alleen even op vrijdagavond neemt?”

Kamer wil maatregelen

Feenema is dan ook blij dat er maandag door meerdere partijen in de Tweede Kamer werd gepleit om supermarkten te verbieden met ongezonde producten te adverteren voor jongeren. ,,Supermarkten zouden consumenten moeten verleiden spullen uit de schijf van vijf te halen, maar 82 procent van de zaken die in de folders worden aangeboden zijn ongezond”, zei SP-Kamerlid Henk van Gerven tijdens het gezondheidsdebat in de Tweede Kamer.

Ook Anne Kuik van het CDA vindt dat de marketing van ongezonde producten in supermarkten moet worden aangepakt. ,,We zitten in een liberale markt die ten koste gaat van de armen in de samenleving”, zei Kuik. ,,Supermarkten zouden juist in moeten zetten op gezonde producten als broccoli of zo.”

We zitten in een liberale markt die ten koste gaat van de armen in de samenleving

De Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vergaderde maandag voor het laatst met staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) over onder meer het preventieakkoord. Van Gerven kondigde al aan om met een motie te komen om de marketing van ongezonde producten in supermarkten te stoppen.

Twee derde te zwaar in 2040

Onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Wageningen brachten vorige week vrijdag een rapport uit over het Nederlandse beleid voor het inrichten van een gezonde voedselomgeving. Zij stellen dat de overheid momenteel nog veel kansen laat liggen. In 1990 kampte nog 6 procent van de Nederlanders met obesitas. In 2018 was dit 15 procent. De verwachting is dat in 2040 zelfs twee derde van de Nederlanders met overgewicht kampt als niets verandert.

Ze adviseren de overheid onder meer om alle vormen van reclame te verbieden voor producten die geen onderdeel zijn van de schijf van vijf, waaronder reclame in supermarkten, gericht op kinderen en jeugd.

Steeds meer patiënten

Huisarts Karin Groeneveld, voorzitter van de Friese Huisartsen Vereniging kan dit advies ‘alleen maar onderschrijven’. Ze merkt dat er steeds meer mensen kampen met overgewicht. Patiënten met overgewicht kunnen door een praktijkondersteuner van de huisarts worden geholpen en worden soms doorverwezen naar specialistische diëtisten.

Diëtiste Feenema heeft het de laatste jaren ook drukker gekregen. ,,Er zijn meer jongeren bij ons gekomen. Ik zie bijvoorbeeld jongeren die tien uur per dag zitten te gamen en veel energiedrankjes nuttigen. Zij hebben het lichaam van iemand van veertig.”

Btw omlaag voor gezond eten

Kamerleden Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Attje Kuiken (PvdA) pleitten er maandag ook voor om de btw te verlagen voor gezonde producten. Feenema: ,,Het probleem is dat veel vet en ongezond voedsel goedkoper is dan groente of fruit. Dat moet echt anders.”

Promovendus Sanne Djojosoeparto van de universiteit van Utrecht, een van de opstellers van het onderzoeksrapport, keek met belangstelling naar het debat. Maar de reactie van staatssecretaris Paul Blokhuis dat supermarkten vooral van elkaar moeten leren en verpakkingen van ongezonde producten voor kinderen al minder aantrekkelijk zijn gemaakt door bijvoorbeeld Spongebob Squarepants of Samson en Gert van de verpakking te halen, vindt ze te mager. ,,De overheid heeft veel meer de middelen om de voedselomgeving gunstig te beïnvloeden en moet hierin echt de regie pakken met wet- en regelgeving, dat gebeurt nu nog te weinig.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten