Shakespeare en Beckham uit Londen naar Fries Museum: ‘We zijn supertrots’

Van koningin Elizabeth I, schrijver William Shakespeare en actrice Audrey Hepburn tot oud-voetballer David Beckham en de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai: zo’n honderd (zelf)portretten uit de collectie van de National Portrait Gallery in Londen komen naar Leeuwarden. Voor een keer zijn ze dit najaar in Nederland te zien, in de expositie Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery in het Fries Museum.

Diane Romashuk

Geplaatst: 02 februari 2021 om 10:04

James Jacques Tissot, Frederick Burnaby,1870 © National Portrait Gallery, Londen.   AFBEELDING: NATIONAL PORTRAIT GALLERY, LONDON
0%

Het portret van een royaal uitgedoste koningin Elizabeth I is gemaakt in 1575, maar ook een levensgroot zelfportret van de hedendaagse kunstenaar David Hockney gaat op reis. Andere beroemde kunstenaars die de schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen maakten zijn onder meer Peter Paul Rubens, Andy Warhol en Marlene Dumas.

Het Londense museum leent de werken uit omdat het zelf tot het voorjaar van 2023 gesloten is voor een grondige verbouwing. ,,Met 215.000 werken heeft de National Portrait Gallery de grootste portretcollectie ter wereld”, weet Kris Callens, directeur van het Fries Museum. Vanwege de renovatie krijgt een aantal musea van over de hele wereld een selectie te leen. ,,We zijn supertrots dat wij daar ook één van zijn.”


Sir Joshua Reynolds, Sir Joshua Reynolds, circa 1747-1749 © National Portrait Gallery, Londen. 

Aan de hand van de meesterwerken en diverse thema’s onderzoekt Icons de portretkunst. ,,De expositie gaat onder meer over identiteit, wat in het Fries Museum eveneens een belangrijk thema is, maar bijvoorbeeld ook over onderwerpen als macht, roem, het zelfportret of lief en leed. Ook al zijn het wereldberoemde personen die gefotografeerd of geschilderd zijn, het blijven toch ook mensen.” De expositie wordt aangevuld met werk uit de eigen collectie.

Het Fries Museum dankt de uitleen van de National Portrait Gallery aan het internationale netwerk waar het de afgelopen jaren veel energie in heeft gestoken, denkt Callens. ,,Maar ook aan een extra bijdrage die we van de provincie Fryslân kregen. We zijn heel blij met dat vertrouwen. In tijden van corona zijn harde data lastig te noemen, maar we hopen de portretten van september tot en met de kerstvakantie te laten zien. En daarmee een heleboel Friezen en bezoekers van verder te begeesteren en naar Fryslân te trekken, en zo weer iets voor de provincie terug te doen.”

Shirin Neshat, Malala Yousafzai, 2018 © National Portrait Gallery, Londen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten