Commentaar: De luis is belangrijk, maar de pels zelf is dat ook

Luizen in de pels moet iedere leider en elke organisatie zichzelf toewensen. Ze geven aanleiding tot kritische zelfreflectie. Dankzij hen komen fouten en over het hoofd geziene aspecten aan het licht, dankzij hen kan er ten halve gekeerd voor er ten hele wordt gedwaald.

Ria Kraa

Geplaatst: 20 februari 2021 om 12:00

Leden van het gerechtshof en advocaten voor aanvang van de zitting waarin het hof zich buigt over de juridische geldigheid van de avondklok. De zaak werd aangespannen door Viruswaarheid.   FOTO: ANP
0%

Maar ze jeuken ook. Ze zijn lastig en dat maakt het verleidelijk om hen in stressvolle omstandigheden weg te wuiven als ‘nu even niet’, onder aanvoering van het excuus dat de urgentie van de zaak te groot is. Zo ook met deze pandemie, waar overheden en deskundigen ook na een jaar nog altijd tastend en struikelend beleid maken.

Het wispelturige en muterende virus Covid-19 is niet een zaak gebleken dat de overheid na verloop van tijd onder controle heeft kunnen krijgen. Ondanks alle maatregelen laat de tweede golf zich lastig bedwingen en groeit zelfs de angst voor een derde. En daarbij hebben de maatregelen ook ernstige bijwerkingen in de vorm van economische, maatschappelijke en culturele schade.

Intensief meekijken

Maar hoe lastig ook, juist vanwege de complexiteit en de onvoorziene gevolgen van corona is het nodig dat parlement, deskundigen en critici intensief meekijken en commentaar leveren. Het rechterlijke vonnis deze week over de avondklok is daarom absoluut niet een ,,tegenvaller”, zoals premier Rutte dat noemde. Wat de rechter deed, was controleren of de overheid de wet correct heeft toegepast. Het antwoord was nee, en dus moet het anders. Dat is even wat werk, maar zo zijn de maatregelen straks juridisch goed ingebed. Beter laat dan nooit, met dank aan de rechter; een rechtsstaat in optima forma.

Het gaat Viruswaarheid, die de rechtszaak aanspande, niet om de juridische vervolmaking van beleid. Integendeel, Viruswaarheid wil dat hele beleid ondergraven

Maar was de kwalificatie ‘tegenvaller’ al ongepast, het vieren van de rechterlijke uitspraak als een overwinning op ‘het coronabeleid’ was nog veel ongepaster. Het gaat Viruswaarheid, die de rechtszaak aanspande, niet om de juridische vervolmaking van beleid. Integendeel, Viruswaarheid wil dat hele beleid ondergraven. De club heeft al heel wat rechtszaken achter de rug, er lopen er nog een stuk of wat en er is een reeks in voorbereiding. Crux van hun stellingname: de beperkende maatregelen richten meer schade aan dan ze voorkomen.

Denkfout

Dat is een denkfout. Het is inderdaad niet bewezen dat de focus op het indammen van gezondheidsschade opweegt tegen de schadelijke bij-effecten. Feit is dat die schade zeer fors is. Maar feit is ook dat weinig of niets doen de maatschappij ook zou ontwrichten. Op een andere manier, maar onmiskenbaar. En feit is ook dat landen waar direct en fors wordt ingegrepen en strikt wordt gehandhaafd goed af lijken te zijn.

Lees ook: Avondklok: ingrijpende maatregel die niet overal tot resultaten leidt

Als het juridisch kader van maatregelen niet perfect is, moet dat kader worden aangepast, niet de maatregelen. En het allerbelangrijkst blijft dat elk individu er vrij en verantwoordelijk zelf voor kiest zich er aan te houden.

Reageren? Mail dan naar: hoofdredactie@frieschdagblad.nl

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten