Instagramhit Fundamakeovers: opknappen en doorverkopen maar die ‘geflipte’ huizen

De huizenmarkt is overspannen. Wie op zoek is naar een woning heeft nauwelijks tijd om na te denken. Zodra een huis of appartement op makelaarswebsite Funda staat, moet je welhaast à la minute reageren, anders kaapt een ander de woning voor je neus weg. Die ander is lang niet altijd de nieuwe bewoner van het huis, merkte journalist en (radio)presentator Beitske de Jong uit Utrecht.

Ellen Stikkelbroeck

Geplaatst: 20 februari 2021 om 09:00

  FOTO: KARLIJN GOOSSEN
0%

Zij begon een jaar geleden het Instagramaccount Fundamakeovers waarop ze huizen toont die binnen een jaar opnieuw in de verkoop staan, alleen dan met een vernieuwd uiterlijk en veelal een ton of meer duurder.

Ze weet het nog goed. Beitske de Jong scrolde vorig jaar januari door de foto’s van een hoekhuis in Utrecht. Niet dat zij en haar vriendin nog op zoek waren naar een woning - ze hadden juist een paar maanden daarvoor na lang zoeken hun eerste gezamenlijke huis gekocht. ,,Maar de liefde voor Funda was blijven bestaan. Het is toch leuk dat je online kunt binnenkijken in het huis van een ander”, zegt ze. ,,Dat je kunt zien hoe anderen wonen: welke gordijnen hebben ze, welke meubels, welke vloer? Bovendien: je wilt toch ook een beetje weten wat de markt doet.”

Bij de laatste foto van het huis raakte ze even in verwarring. Waar staat dit huis? dacht ze. Ze bekeek het adres. Nee maar! Dit huis hadden zij een half jaar geleden óók bekeken! Alleen zag het er toen heel anders uit. Niet alleen het interieur was compleet veranderd; er was zelfs een verdieping bovenop gezet. ,,En ook was er twee ton boven op de vraagprijs gekomen. Ik heb toen de oude foto’s erbij gezocht, want we hadden de brochure nog. Ik vond het fascinerend.”

Toen ze tot haar verbazing binnen een week nóg een huis tegenkwam dat ze hadden bezichtigd en dat na een complete make-over opnieuw te koop stond, dacht ze: hoe vaak gebeurt het eigenlijk dat een huis wordt opgekocht puur voor de verkoop? Nou, heel vaak, merkte ze al snel. ,,Ik dacht: als ik het leuk vind om die voor- en nafoto’s te zien, dan zijn er vast meer mensen die dat leuk vinden.” Ze ging foto’s bij elkaar zoeken en begon op Instagram het account Fundamakeovers. ,,In mum van tijd steeg het aantal volgers gigantisch”, lacht ze. ,,Dat had ik nooit verwacht.” Momenteel staat de teller op 285.000 volgers, die elke avond worden getrakteerd op een metamorfose van een huis.

Geen gordijnen

Het mooie van zoveel volgers is dat ze inmiddels veel tips krijgt over te koop staande huizen. ,,In het begin speurde ik zelf heel Funda af op zoek naar huizen die geflipt zijn, zoals dat heet. Op een gegeven moment begon ik ze te herkennen. Bijna al die huizen hebben geen gordijnen, want je gaat geen gordijnen kopen en ophangen als je een huis alleen maar voor de verkoop hebt aangepakt. Deze huizen hebben vaak ook geen wasmachine, geen prullenbak. Als je er oog voor hebt, dan zie je: hier is gewoon nog nooit in gewoond.”

 

Deze huizen hebben vaak ook geen wasmachine, geen prullenbak. Als je er oog voor hebt, dan zie je: hier is gewoon nog nooit in gewoond

Veel huizen die puur voor de verkoop zijn gekocht worden gerenoveerd volgens de laatste woontrends. ,,Wat je vaak ziet, zijn zwarte stalen deuren, veel glas, een visgraatvloer, een zwarte keuken of andere zwarte details.” Het zijn elementen die je ook veelvuldig terugziet in tv-programma’s zoals Kopen zonder kijken. In de tuin is vaak het groen eruit gehaald, zodat er een onderhoudsvrije buitenruimte overblijft. ,,Al die elementen zijn signalen dat het om een geflipt huis gaat.”

Lees ook: Een betaalbaar huis vinden is ook in Dokkum al een groot probleem geworden

Tegenwoordig krijgt ze dus veel tips van haar volgers. Dat scheelt een hoop tijd, al is ze nu nog steeds wel anderhalf uur per dag bezig met Funda afstruinen. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby.” Niet alle tips die ze krijgt zijn bruikbaar. Ze glimlacht. ,,Er zijn natuurlijk ook mensen die hun huis écht zo inrichten zoals je bij veel woningen op Fundamakeovers ziet. Die toevallig heel erg dezelfde smaak hebben. Je ziet dan dat zij er wél echt hebben gewoond doordat er bijvoorbeeld een normaal bed in staat dat een beetje rommelig is opgemaakt.”

Meisje met de parel

Een huis dat puur voor de verkoop is verbouwd heeft geen beslapen bedden. En ook geen - vanwege de privacy geblurde - foto’s aan de muur. ,,Wat je wel veel ziet, is het Meisje met de parel”, lacht Beitske. Het beroemde schilderij van Johannes Vermeer prijkt bij gebrek aan persoonlijke foto’s als poster aan de muur. ,,Of ze staat ergens achteraan tegen de muur gezet, op zo’n hardboard.” Dat is dan het werk van een stylist die is ingeschakeld om de nieuwe foto’s op Funda zo aantrekkelijk mogelijk te maken. ,,Het moet er wel bewoonbaar uitzien, natuurlijk. Vaak wordt er dan ook nog ergens een handdoekje schuin op een wasbak neergelegd.”


De onvermijdelijke visgraatvloer, die tegenwoordig niet lijkt te mogen ontbreken in een nieuwe inrichting. Foto: Shutterstock

Staging heet dat: een huis dusdanig stylen dat het aantrekkelijk wordt voor potentiële kopers. ,,Op Fundamakeovers staan soms ook wel huizen die leeg zijn, maar veel vaker worden huizen speciaal ingericht voor de foto. Blijkbaar vinden mensen het lastig om door een lege ruimte heen te kijken. Ze willen kunnen zien: hier kan de bank staan en daar de eettafel.” Ze willen zichzelf er bij wijze van spreken al kunnen zien wonen. ,,Wanneer je goed kijkt, zie je dat er soms helemaal geen echte meubels staan. Dan hebben ze gewoon een bankhoes over een stapel dozen getrokken. Wanneer een bed er keihard en rechthoekig uitziet, dan is het vaak geen echt bed, maar een grote doos met een dekbedovertrek eroverheen.”

 

Er zijn mensen die mijn Fundamakeovers-account niet helemaal snappen. Die denken dat ik zelf elke dag een huis verbouw

Overigens wordt staging niet alleen toegepast bij geflipte huizen. Ook wanneer je je eigen huis te koop zet, vergroot je je kansen op een goede prijs wanneer je het aantrekkelijk presenteert. Niet zelden worden voor makelaarsfoto’s professionele stylisten ingeschakeld. Die halen dan vaak persoonlijke spullen uit een huis om ervoor te zorgen dat het interessant wordt voor een zo groot mogelijk koperspubliek.

Beitske lacht. ,,Er zijn mensen die mijn Fundamakeovers-account niet helemaal snappen. Die denken dat ik zelf elke dag een huis verbouw. Dan krijg ik de vraag of ze bij mij stage mogen lopen, omdat ze de opleiding tot stylist doen.” Terwijl haar account toch echt alleen hobby is.

Journalist van beroep

In het dagelijks leven is Beitske freelance kunst- en cultuurjournalist en radiomaker voor onder meer NPO Radio4 waarop ze twee keer in de week het klassiekemuziekprogramma NTR Avondconcert presenteert. Ze behaalde haar propedeuse cello aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en studeerde daarnaast Kunsten, Cultuur en Media gevolgd door de masteropleiding Radio- en Televisiejournalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Maar ik heb daarnaast wel altijd een liefde gehad voor huizen. Dat zit ook wel wat in de familie, denk ik. Mijn zus is ook altijd bezig met hoe ze hun huis anders, beter kunnen inrichten. En ook mijn vader vindt het leuk om na te denken over de inrichting en hoe ze hun huis in Ryptsjerk nog mooier en praktischer kunnen maken.”

Lees ook: Record op record huizenmarkt Fryslân in 2020; dorp wint aan populariteit

In dat huis in Ryptsjerk heeft Beitske ook een half jaar gewoond. ,,Ik ben zelf geboren in Utrecht en opgegroeid in Zeist. Mijn ouders zijn Fries. Ik ben de jongste van drie kinderen. Toen ik klaar was met de middelbare school zijn mijn ouders daags na mijn diploma-uitreiking teruggegaan naar Fryslân. Ik ging studeren in Groningen, maar had niet gelijk een kamer. Daarom heb ik eerst een half jaar bij hen in Ryptsjerk gewoond.”

 

Mijn vriendin zegt wel eens: ‘zou je niet voor de lol een makelaarsopleiding willen doen? Je vindt dit zó leuk!’

Dat ze altijd al een liefde voor huizen heeft gehad, wil niet zeggen dat ze er ooit haar beroep van zou willen maken. ,,Mijn vriendin zegt wel eens: ‘zou je niet voor de lol een makelaarsopleiding willen doen? Je vindt dit zó leuk!’ Maar nee, ik ben toch echt meer journalist en radiomaker. Een carrièreswitch zie ik niet gebeuren.” Al moet ze toegeven dat ze dankzij haar Instagram-

account inmiddels wel meer dan gemiddeld kennis heeft op het gebied van huizen en wat daarmee mogelijk is. ,,Ik kreeg laatst voor het eerst de vraag van een kennis of ik eens mee wilde kijken hoe hij zijn huis een beetje goed konden neerzetten op Funda. Dat vond ik wel leuk om te doen.”

Geen denken aan

Maar om zelf een huis te kopen met als doel het te renoveren en dan met winst te verkopen? Geen denken aan! ,,Fundamakeovers is een neutraal account, omdat ik niet wil dat het een zeuraccount is waarop ik met het vingertje ga wijzen van: kijk nou eens.” Maar als persoon vindt ze er natuurlijk wel wat van. ,,Er zijn bedrijven die dit massaal doen, die tig huizen tegelijk opkopen en opknappen. En je hebt hobbyflippers die één huis per keer aanpakken en het zien als een goede bron van inkomsten. Dat mag. Er is geen wet die dit verbiedt. Maar ondertussen weet ik ook hoe het er met de woningmarkt voorstaat en dat er starters op zoek zijn naar een woning en dat dat niet lukt, omdat het te duur is.”

Lees ook: Huizenprijzen in Fryslân blijven stijgen

Natuurlijk, er zijn ook mensen die blij zijn als een huis al voor hen is verbouwd. ,,En kluswoningen staan vaak langer te koop, dus dan heb je op een gegeven moment een investeerder die denkt… Ik zeg dus niet direct: dit is slecht. Maar eigenlijk zou ik zo’n huis aan een gewoon gezin gunnen dat er lekker in gaat wonen en het op gaat knappen.” De woningmarkt zou niet moeten draaien om winst maken, maar om wonen, vindt ze.

 

De mooie en suite, de glas-in-looddeuren, de schouw. En ja, het wordt gedaan omdat mensen houden van heel groot, open, ruim, maar die oude elementen geven zoveel sfeer!

Maar wat ze eigenlijk nog erger vindt, is wanneer alle oude elementen uit een huis worden gesloopt. ,,De mooie en suite, de glas-in-looddeuren, de schouw. En ja, het wordt gedaan omdat mensen houden van heel groot, open, ruim, maar die oude elementen geven zoveel sfeer! En het is vaak onherstelbaar als ze eruit worden gehaald. Het doet me pijn als ik zie dat ze verdwenen zijn.” Des te blijer wordt ze als ze behouden zijn en juist gelden als een blikvanger in een vernieuwd huis. ,,Ik hoop eigenlijk dat mensen door al dat thuiswerken denken: die en-suitedeuren zijn wel handig: als ik een telefoontje moet plegen, doe ik de deuren even dicht. Maar misschien is dat ijdele hoop.”

Een tweede leven

Zelf hebben Beitske en haar vriendin bij de verbouwing van hun huis juist oude elementen teruggeplaatst. ,,Ooit zat er een en suite in dit huis. Die hebben wij opnieuw laten maken door een en-suitebouwer die het op de oude manier doet. Het ziet er nu uit alsof ze er altijd in hebben gezeten. De glas-in-looddeuren heb ik van Marktplaats, die waren uit een huis gehaald en hebben in ons huis een tweede leven gekregen.”

Op Fundamakeovers plaatst ze tegenwoordig ook wel eens foto’s van mensen die bijvoorbeeld oude deuren uit hun huis gaan halen, met de vraag of iemand anders ze misschien wil hebben. ,,Op die manier hoop ik dat waar ik aan de ene kant laat zien hoe ze er overal uitvliegen, ik er ook af en toe voor kan zorgen dat er een nieuwe bestemming voor oude elementen wordt gevonden.”

 

Als er nul reacties op zouden komen, was ik er allang mee gestopt. Maar het is zo leuk dat mensen soms iets opvalt wat ik zelf nog niet eens had gezien

En om een tegengeluid te geven aan de vele huizen die op dezelfde manier worden gerenoveerd plaatst ze sinds afgelopen zomer elke dinsdag (Do It Yourself Dinsdag) een paar foto’s van verbouwingen van volgers die het op een andere manier doen. ,,Toen ik daar een oproep voor deed werden er massaal verbouwingsfoto’s toegestuurd vanuit het hele land. Ik had er een dagtaak aan om die uit te zoeken.” Niet alle huizen in Nederland zijn dus een eenheidsworst. ,,Ik zie gelukkig soms echt nog wel verrassende dingen voorbijkomen.”

Wat dit Instagramaccount voor haarzelf uiteindelijk het allerleukst maakt, zijn niet zozeer de voor- en nafoto’s van huizen, maar de reacties die mensen daarop geven. ,,Als er nul reacties op zouden komen, was ik er allang mee gestopt. Maar het is zo leuk dat mensen soms iets opvalt wat ik zelf nog niet eens had gezien. Zo leer ik zelf ook steeds meer. En laatst schreef iemand: ‘Ik lees dit altijd tijdens het geven van de nachtvoeding aan mijn kind’, waarop een stuk of zeven, acht vrouwen reageerden: ‘Ik ook!’ Dat vond ik zó leuk! Dat is gewoon hartverwarmend.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

18 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten