Punt in uitwedstrijd tegen Jong Ajax geeft SC Cambuur een bitterzoete smaak

Een punt smaakt de ene keer beter dan een andere. Een maand geleden op bezoek bij NEC (0-0) was de smaak zuur. Gisteren na de 1-1 tegen Jong Ajax was de smaak bitterzoet. Cambuur was de betere, maar ontsnapte in extremis wel aan een zeperd.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 20 februari 2021 om 09:30

In blessuretijd ontsnapt Cambuur aan een nederlaag, omdat Lassina Traoré over schiet.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Het had niet veel gescheeld of SC Cambuur had met lege handen gestaan. Net zoals eerder dit seizoen in het thuisduel met Jong Ajax (2-3) ook al gebeurde. Toen was het Enric Llansana in minuut 88 met de winnende goal, gisteren dook in de 94e minuut ineens Lassina Traoré voor doelman Sonny Stevens op. Maar de spits die donderdagavond nog op de bank zat bij Ajax in de Europa League tegen Lille, mikte over. ,,Over negentig minuten gezien is de 1-1 wel in verhouding”, sprak trainer Henk de Jong. ,,Maar ik ben wel ontevreden met het punt.”

Het puntenverlies tegen de nummer elf van de eerste divisie lag deels aan Cambuur zelf en deels aan doelman Kjell Scherpen van de Amsterdammers. Bij zijn voetballende kwaliteiten staan na gisteren nog steeds genoeg vraagtekens, maar bij de 21-jarige Emmenaar bestaat geen twijfel over zijn vermogen als lijnkeeper. ,,Het is net alsof het doel kleiner is met Scherpen erin”, zei De Jong. ,,Hij houdt alles tegen.”

Vissen

Nou ja, bijna alles. Want hoewel hij na rust toch moest vissen op een inzet van Robert Mühren, hield Scherpen tot die tijd Cambuur meermaals van scoren af. De Leeuwarders begonnen gretig aan het duel op De Toekomst in Amsterdam en konden zichzelf wel voor het hoofd slaan dat de brilstand na twintig minuten nog altijd op het scorebord stond. Dat had al na veertig seconden anders kunnen zijn, na een knappe actie van Issa Kallon die vanaf links naar binnen trok en met rechts uithaalde. Echter ontbrak het aan richting en was het voor Scherpen een vangballetje.

Lees ook: Nick Doodeman staart zich bij SC Cambuur niet blind op zijn goede statistieken

Acht minuten later moest de oud-doelman van FC Emmen serieus in actie, toen opnieuw Kallon aan de aandacht van de Amsterdamse defensie ontsnapte. Zijn lob richting de verre kruising werd echter door Scherpen met de vingertoppen naast geduwd. Toen Jong Ajax vervolgens de corner overleefde en middels een doeltrap rustig probeerde op te bouwen, deed het dit zo slecht dat Cambuur opnieuw de kans kreeg om te scoren. Nick Doodeman slaagde er oog in oog met de sluitpost eveneens niet in het net te doen bollen.

Meteen achter

Zoals eerder dit seizoen in Amsterdam wist Ajax een stuk zorgvuldiger met de kansen om te springen. Een flater achterin bij Cambuur lag aan de basis van de achterstand. Een slechte breedtepass van Erik Schouten op David Sambissa werd ternauwernood binnengehouden door de Franse linksback, die daarmee Donny Warmerdam de kans gaf er vandoor te gaan met de bal. Uiteindelijk kwam de bal voor het doel terecht bij Naci Ünüvar en het zeventienjarige talent van Ajax schoot in twee instanties raak. Een foutje, meteen achter.

Het is een pittig weekje, dat klopt. Maar we kunnen beter beginnen dan we nu deden

,,Ik vond ons niet top beginnen”, zei De Jong. ,,Ik zag niet de scherpte die we normaal hebben. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwamen we er wel beter in. Het is een pittig weekje, dat klopt. Maar we kunnen beter beginnen dan we nu deden.”

Lees ook: Het zwaarste stuk van nachtmerrie Cambuur-speler Stanley Akoy is achter de rug

Extra domper voor de ploeg van De Jong was dat Sambissa bij het inhouden van de bal waaruit het doelpunt ontstond door zijn enkel ging en het veld met een blessure moest verlaten. ,,Die zijn we wel even kwijt”, zei de trainer toen Sambissa na afloop van de wedstrijd op krukken passeerde. Zijn vervanger Alex Bangura vulde de positie op de linksachter prima in en zal daar maandag tegen Jong FC Utrecht normaal gesproken ook staan. ,,Maar er zijn wel wat meer pijntjes over en weer.”

Schrik

De schrik sloeg de Leeuwarders daarna helemaal om het hart toen topscorer Robert Mühren geblesseerd bleef liggen na een botsing met Scherpen. Gelukkig voor Cambuur en ook voor de spits zelf, kon hij het duel hervatten en op jacht naar zijn vijftigste treffer in dienst van Cambuur. Die kwam vrijwel meteen na rust en ditmaal was het een foutje van de thuisploeg die de treffer inleidde. Nick Doodeman pikte de bal op het middenveld op, legde de bal niet perfect neer voor het rechterbeen van Mühren, maar zijn krachtige inzet in de korte hoek was Scherpen wel eindelijk te machtig: 1-1.

Lees ook: Lucas Bijker kent geen saaie dagen als speler van het Belgische KV Mechelen

Qua vermaak was de tweede helft een stuk minder dan de eerste. Jong Ajax, dat in de rust om onbegrijpelijke redenen Naci Ünüvar in de kleedkamer achterliet, kwam moeilijk tot kansen. Bij Cambuur stokten de aanvallen rond het strafschopgebied van Jong Ajax. De Jong probeerde wat te forceren met wissels, maar geen van de invallers na rust kende een gelukkig optreden. Het gemis van Mees Hoedemakers (geschorst) deed zich voelen. Hij is er maandag wel weer.

We nemen eerst dit punt mee en dat is prima. We kunnen niet alles winnen. We nemen nu twee dagen rust 

Of Mühren, die na het duel wat liep te trekkebenen, dan ook fit genoeg is? ,,Ik zit er niet over in”, stelde De Jong iedereen gerust. ,,We nemen eerst dit punt mee en dat is prima. We kunnen niet alles winnen. We nemen nu twee dagen rust en dan gaan we maandag weer verder.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten