Friese burgemeesters maken zich zorgen over situatie van jongeren tijdens voortdurende lockdown

Friese burgemeesters maken zich zorgen over het welzijn van jongeren binnen hun gemeente. De voortdurende lockdown, de sluiting van de scholen en een gebrek aan onderling contact valt de jeugd zwaar.

Mark Vallinga

Geplaatst: 20 februari 2021 om 08:00

Scholieren en studenten vragen op het Plein aandacht voor de heropening van de scholen.    FOTO: ANP
0%

Gemeenten proberen hen door de coronacrisis heen te slepen door met jongeren in gesprek te gaan en activiteiten te organiseren. Maar wat burgemeesters vooral merken is een grote behoefte aan perspectief.

Woensdag luidde kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer al de noodklok. Volgens haar is het nog langer gesloten houden van de middelbare scholen onverantwoord, omdat jongeren grote sociaal-emotionele en mentale schade oplopen. Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren en het Interstedelijk Studenten Overleg vroegen met een protestactie in Den Haag aandacht voor de situatie waarin jongeren nu verkeren.

 

We denken altijd dat deze generatie digitaal is, maar juist zij hebben elkaar nodig

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen deelt deze zorgen, omdat er veel flexibiliteit van de jeugd wordt gevraagd. ,,Van de jongeren hoor ik dat ze behoefte hebben aan perspectief. Wat kan wanneer wel weer en hoe? Ze missen het onderlinge contact op school, bij het sporten en uitgaan. We denken altijd dat deze generatie digitaal is, maar juist zij hebben elkaar nodig. Deze situatie moet niet veel langer duren.”

Uitzichtloosheid is moeilijk

Ook in Weststellingwerf pikt de gemeente signalen op dat jongeren het steeds zwaarder hebben. ,,Vooral de uitzichtloosheid is moeilijk”, zegt burgemeester André van de Nadort. ,,Jongeren weten niet wanneer ze weer naar school mogen of met vrienden mogen afspreken. Toch vind ik dat jongeren het nog altijd goed volhouden. Ook nu het steeds lastiger voor hen wordt omdat het zo lang duurt. Ze blijven de regels volgen en we zien nauwelijks overtredingen.”

De burgemeesters herkennen zich in het door de kinderombudsvrouw geschetste beeld dat het voor leraren steeds moeilijker wordt om jongeren te motiveren met afstandsonderwijs. Dat is ook wat Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, opmaakt uit gesprekken met scholenkoepels, leraren en studentenverenigingen. Zijn eigen studerende kinderen bevestigen dit beeld ook.

Niet elk huis is een leeromgeving

Probleem is vaak dat lang niet iedere jongere thuis een geschikte leeromgeving heeft. ,,Daardoor kan er achterstand ontstaan in de ontwikkeling van met name kwetsbare jongeren”, benadrukt Gerben Wiersma, wethouder jeugd en onderwijs van de gemeente Dantumadiel. ,,Jongeren die gauw zijn afgeleid krijgen vaak minder mee. Daarnaast merken we dat veel jongeren regelmatig somber zijn of zelfs depressief. En in kwetsbare gezinnen loopt de spanning op.”

Ondanks de inspanningen die gemeenten nu al leveren door met jongeren in gesprek te gaan, jeugdwerk extra in te zetten en activiteiten te organiseren, is maatwerk noodzakelijk. Wiersma hoopt op meer mogelijkheden voor gecontroleerde ontmoetingen en voor lessen op school.

Burgemeester Van der Zwan pleit voor een steunpakket vanuit het rijk voor de oprichting van een taskforce, die met concrete voorstellen moet komen: om jeugd te helpen en achterstanden te herstellen.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten