Langetermijnvisie voor Friese cultuur om professionalisering te bevorderen

Er komt een langetermijnvisie voor de culturele sector. Door tien tot vijftien jaar vooruit te kijken, hoopt de provincie de professionalisering van culturele instellingen te bevorderen. Vaak blijken ze landelijke subsidies mis te lopen doordat de organisatie, de ambities en plannen niet genoeg zijn doorontwikkeld, blijkt uit een kwalitatief onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren door Dorine Scheurs.

Sippie Miedema

Geplaatst: 21 februari 2021 om 11:00

Door tien tot vijftien jaar vooruit te kijken, hoopt de provincie Fryslân de professionalisering van culturele instellingen te bevorderen.   FOTO: HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF
0%

De onderzoeker keek naar de huidige situatie en vroeg 33 betrokkenen naar de mogelijke oorzaken van de scheve verdeling. Zo ging vanuit de BIS 43 procent van het budget naar Amsterdam, tegenover 1,23 procent voor Fryslân. Bij het Fonds Podiumfonds werd één aanvraag (van Opera Spanga) van de acht ingediende gehonoreerd.

Bij de pot voor festivals was de buit eerlijker verdeeld van de ingediende 19 aanvragen uit het Noorden werden 12 goedgekeurd (waarvan vijf uit Fryslân).

Investeren

Volgens de geïnterviewden laat de kwaliteit van de aanvragen te wensen over. De provincie Fryslân wil daarom investeren in het begeleiden van de sector door bijvoorbeeld cursussen aan te bieden om de aanvraag te verbeteren. Daarvoor was ook al budget gereserveerd. ,,Wy geane ús net mei de ynhâld bemuoie”, verzekert gedeputeerde Sietske Poepjes.

Lees ook: Coronasteun vanuit het rijk: anderhalf miljoen voor culturele instellingen in Fryslân

Maar misschien kunnen er wel tips worden gegeven over hoe de projecten beter voor het daglicht komen. ,,Wy kinne ús wol wat mear op de boarst klopje.”

Ook wil ze ervoor lobbyen dat de regelgeving vanuit Den Haag trans-paranter wordt. Nu is het erg onduidelijk wie waar aanspraak op kan maken. Ook wil ze noordelingen stimuleren om vaker zitting te nemen in de organisaties die beslissen over de subsidieverdeling. Volgens het onderzoek is het Noorden nu ondervertegenwoordigd.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten