Dames VC Sneek boeken overtuigende zege in ‘week van de waarheid’ richting de play-offs

De volleybalsters van VC Sneek zijn de week van de waarheid begonnen met een overtuigende zege. In de Sneker sporthal werd Set-Up’65 in het eerste van drie duels in acht dagen tijd met 3-0 (25-15, 25-22 en 25-8) weggezet op weg naar de play-offs. 

Bert Kalteren

Geplaatst: 22 februari 2021 om 14:00

Spelverdeelster Nienke Tromp zet de aanval op, Britt Schreurs (m) fungeert als backup en Lieze Braaksma (r) staat in de aanvalshouding.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Sneek Na de zeperd van een week eerder bij koploper Apollo 8 (Borne) revancheerde de ploeg van coach Jeffrey Scharbaai zich in deel 1 van de trilogie in eigen hal, die aan het einde van de rit plaatsing voor de kampioenspoule moet opleveren. Sneek vecht in de eredivisie achter de tot dusverre ongenaakbare teams van Apollo 8 en Sliedrecht Sport met drie andere teams voor twee plaatsen in de play-offs. Dat zijn Zwolle, Eurosped en debutant VCN uit Capelle.

Die laatste ploeg, vorig seizoen nog uitkomend in de Topdivisie en in een vijfsetter te sterk voor de Sneker vrouwen in de halve finale van het bekertoernooi, komt overmorgen op bezoek in Fryslân. Maar het zelfvertrouwen is terug bij Sneek, zei libero Geldou de Boer. ,,Dit is echt lekker na vorige week en dat geeft vertrouwen. We waren echt wel sterker dan Set-Up’65 en kunnen met vertrouwen naar de wedstrijden van woensdag en zaterdag toegaan. We weten dat we het kunnen.”

Goede zaken

Bij Sneek wilden ze niet spreken van een finale, maar feit is dat de ploeg van Scharbaai goede zaken kan doen tegen VCN. Spelverdeelster Nienke Tromp was destijds ook van de partij in Capelle, toen Sneek na een 0-2 voorsprong de wedstrijd door de vingers liet glippen. ,,Het is een lastig team, maar het was wel bij hun thuis”, aldus Tromp, die dit aparte seizoen met haar ploeg in eigen hal al drie duels ongeslagen is. ,,Het is elk jaar weer afwachten hoe sterk de tegenstanders zijn. Dat weet je nooit van tevoren. En nu helemaal, want met corona weet je nooit hoe een team ervoor staat.”

Het is elk jaar weer afwachten hoe sterk de tegenstanders zijn. Dat weet je nooit van tevoren. En nu al helemaal

De ongeslagen status van Sneek kwam zaterdag in de eigen lege Sneker sporthal geen moment in gevaar. In iets meer dan een uur tijd was het varkentje gewassen. De thuisploeg ontwikkelde vanaf de opslaglijn veel servicedruk en daar had de opleidingsploeg van Abchir Brahim geen passend antwoord op. Zijn beide libero’s hadden het zwaar te verduren en Sneek scoorde liefst zestien keer vanaf de servicelijn. Daarvan namen Tromp en Jasmijn Akse beide vijf punten voor hun rekening.

Stabieler geworden

,,Ze hadden het zwaar te verduren, maar dat is de kracht van ons. We kunnen goed serveren. En het belangrijkste was dat we vandaag de drie punten pakten”, vond libero De Boer zakelijk. Die is de laatste weken goed bezig en vormt passend en verdedigend een stabiele factor. ,,Ik merk wel dat ik stabieler word en dat is fijn. Ik hoefde niet veel te passen, maar verdedigend was het wel okay.” Dat geldt ook voor de teamprestatie. ,,Het gaat heel erg heen en weer qua stabiliteit. Passend zijn we bij momenten kwetsbaar, maar er zit wel groei in. We kunnen meer.”

Ook al komt de tegenstander dichterbij, dan voel je dat je beter bent. We moeten gewoon scherp blijven

Alleen in het tweede bedrijf haperde de geoliede machine van Scharbaai wat, zonder overigens schade op te lopen. Sneek had een maximale voorsprong van zeven punten (15-8), maar die was op 22-21 als sneeuw voor de zon verdwenen. ,,We moeten bij de les blijven en de tegenstander niet onderschatten. In die fase maakten we teveel fouten”, zei Tromp. En De Boer: ,,Het is zo’n wedstrijd heel lastig om continu de focus vast te houden. Maar ook al komt de tegenstander dichterbij, dan voel je dat je beter bent. We moeten gewoon scherp blijven.”

Lees ook: Volleybalster Wies van Solkema moest wennen aan het gekakel van de meiden

Dat vond ook Scharbaai, die zich geen moment druk maakte. ,,We verslapten wat, maar ook dan kom je niet in gevaar. Dat kunnen we met servicedruk weer organiseren. Dan gaan we terug naar ons plan en op het moment dat we daarheen schakelden, pakte dat supergoed uit”, vond Scharbaai. In de derde set zette Sneek serverend weer volledig druk op de gasten uit Oldenzaal en mochten Anlène van der Meer, Lieze Braaksma en Jasmijn Akse zich in het spoor van topscorer Britt Schreurs (veertien punten) zich in de derde set aanvallend nog even lekker uitleven.

Beleving en felheid

Daarmee zette Sneek een goede stap op weg naar deelname aan de kampioenspoule. ,,Maar we zijn er nog niet”, waarschuwde Nienke Tromp, zaterdag goed voor een score van negen punten. Dat was meer dan de topscorer Martine Stevelink (8) aan de kant van Set-Up’65. ,,We hebben alles nog gewoon in eigen hand. Het gaat goed zolang we ons eigen spel spelen wat we kunnen en de beleving en felheid erin houden. Dan kunnen we leuke dingen laten zien. En dat willen we ook.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten