Gewapend met je mobiel het bloed weer laten stromen met beweegroute in Harlingen

Demi de Jong (7) kan al heel lang niet meer naar turnen en Friso Hobma (7) kon pas vorige week na een lange tijd voor het eerst weer trainen bij zijn voetbalclub FC Harlingen. Ze missen het sporten, maar ze kunnen deze week hun gebrek aan lichaamsbeweging goedmaken. 

Theo Klein

Geplaatst: 22 februari 2021 om 15:00

Mika en Demi de Jong (vooraan) in de haven bij de replica van het schip van Willem Barentsz. Aan de touwen van voor naar achter Friso en Abe Hobma, Pim en Bas Kooijman.   FOTO: CATRINUS VAN DER VEEN
0%

In deze voorjaarsvakantie heeft de gemeente samen met Beweegteam Harlingen en Jongerenwerk Harlingen allerlei activiteiten georganiseerd om jongeren coronaproef in beweging te krijgen. Jorinde van Dijk, buurtsportcoach in Harlingen, merkt dat kinderen door corona veel minder in beweging zijn. ,,Binnensporten mag niet, dus zijn er ook geen gymlessen. Gelukkig mag er wel buiten worden gesport, al zijn wedstrijden nog niet toegestaan.”

Sinds zaterdag kunnen leerlingen van de basisscholen in de gemeente Harlingen de beweegroute ‘De schat van Willem Barentsz’ volgen via verstopte QR-codes. De eerste codes staan bij de basisscholen in Harlingen en Midlum en in Wijnaldum bij het dorpshuis. Eenmaal gescand met een mobieltje verschijnt er een opdracht. Als die is volbracht wordt de locatie van de volgende code bekend gemaakt.

Opdrachten

Van de ene naar de andere locatie reizen is niet altijd lopend of fietsend te doen. Van Dijk: ,,De ouders zullen ze met de auto moeten vervoeren. Zo wordt het ook een activiteit van ouders en kinderen samen.”

Er zitten balanceer- en acrogymoefeningen tussen. Maar er wordt ook gewezen op het belang van een gezonde leefstijl

De beweging krijgen ze bij de opdrachten. ,,Er zitten balanceer- en acrogymoefeningen tussen. Maar er wordt ook gewezen op het belang van een gezonde leefstijl met vragen over bijvoorbeeld gezonde voeding.”

Lees ook: Friese burgemeesters maken zich zorgen over situatie van jongeren tijdens voortdurende lockdown

De beweegroute, die tot 7 maart is te volgen, is geen door corona verboden evenement omdat de deelnemers niet door het Beweegteam Harlingen bijelkaar worden geroepen. ,,Iedereen gaat zelf op pad wanneer het het beste uitkomt.”

Geen piraat

Het eindpunt is de Harlinger haven, waar een replica ligt van het expeditieschip waarmee Willem Barentsz in 1596 de zeeweg naar Azië via de noordelijke route trachtte te vinden. Het eindigde met een overwintering op Nova Zembla. In de haven moeten de kinderen door aan de trossen te trekken het schip tegen de kade aan krijgen.

Van Dijk denkt niet dat de kinderen het idee krijgen dat Willem Barentsz een piraat was omdat er sleutels van een schatkist moeten worden gevonden. ,,Zeker, de kinderen in Harlingen zelf kennen het verhaal van Willem Barentsz. En zijn verhaal wordt ook in de flyer verteld.”

Iedereen kan meedoen. Maar je moet wel bij een rode code beginnen bij een van de scholen of het dorpshuis

De deelnemers kunnen foto’s en video’s opsturen en daarmee prijzen winnen. Pim Kooijman (8) wil graag de lichtgevende voetbal winnen. Hij woont zelf in Leeuwarden, maar dat is volgens Van Dijk geen probleem. ,,Iedereen kan meedoen. Maar je moet wel bij een rode code beginnen bij een van de scholen of het dorpshuis.”

Gladde stenen

Pim ontdekte wel dat je bij het touwtrekken bij het schip moet oppassen. Aan de gladde stenen hield hij een bult op zijn hoofd over. ,,Het was ook best wel zwaar om de boot aan de kant te krijgen.” Voor Friso is een voetballoze tijd niet het enige nadeel van corona. ,,We konden ons pasgeboren nichtje niet bezoeken.”

Lees ook: Onrust in Harlingen na reeks brandstichtingen: ,,Het ergste is dat ons huis had kunnen afbranden”

Hij is blij dat het voetballen weer een beetje begint. ,,Bij trainen van de week deden we een partijtje, en wij hebben gewonnen.”

De beweegroute is vooral gericht op leerlingen van basisscholen. Voor oudere jeugd zijn er andere activiteiten, zoals een escaperoom en een workshop sieraden maken. Daar valt weinig bij te bewegen. Maar wie hunkert naar lichamelijke inspanning kan ook een workshop BMX-fietsen volgen. Alle activiteiten zijn te vinden op www.harlingen.nl/leuke-activiteiten-voor-jongeren-in-de-voorjaarsvakantie

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten