SC Heerenveen valt terug naar het ‘rechterrijtje’ na een belabberde vertoning in noordelijke derby

0-0. 1-1. 1-1. 1-1. 1-1. Zie hier het verdict van sc Heerenveen - FC Groningen in het afgelopen halve decennium. ‘Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest’. Was getekend, Johan Cruijff.

Edward Jorna

Geplaatst: 22 februari 2021 om 10:00

Doelpuntenmaker Siem de Jong (derde van links) is kort voor de rust het middelpunt van de feestvreugde.   FOTO: ANP
0%

Ach ja. De Noordelijke derby. Het affiche is nog altijd mooi. Maar de glans is er waarlijk al jaren vanaf. Heerenveen kan niet, Groningen wil niet. Zo is het al jaren. Het resultaat: voetbal dat pijn aan de ogen doet.

Een excuus hadden de voetballers van Heerenveen en Groningen gistermiddag voor hun belabberde vertoning wel: de grasmat. Nergens in Nederland verkeert het veld op dit moment in zo’n slechte staat als in het Abe Lenstrastadion. Heerenveen moet zich er diep voor schamen. En dat niet alleen: de club doet zichzelf tekort. Technisch directeur Gerry Hamstra heeft een selectie bij elkaar ‘gekocht’ die combinatievoetbal tot kunst zou moeten kunnen verheffen. Maar op een mat zoals die nu in het Friese Haagje ligt, is dat onmogelijk.

Geen zorgen

1-1 werd het dus gisteren. Wéér 1-1. Voor het vierde achtereenvolgende seizoen alweer. Het betekende wel dat Heerenveen voor het eerst dit seizoen terug zakte naar het ‘rechterrijtje’, want nu ook voorbij gestevend door Fortuna Sittard. Of dat erg is? Ach nee. Met dertig punten kent de ploeg totaal geen degradatiezorgen. En eerlijk is eerlijk: daarvoor werd na de totaal mislukte oefencampagne vorige zomer wel gevreesd.

Er is in de tussenliggende tijd dan ook veel veranderd. De selectie waarmee trainer Johnny Jansen de voorbereiding op het seizoen begon is met tien man uitgebreid. Spelers die in augustus in het elftal stonden, mogen nu al blij zijn dat ze überhaupt met hun naam op het wedstrijdformulier staan en de wedstrijd vanaf de lege tribunes mogen aanschouwen.

Natuurlijk was de spectaculaire bekerzege midweeks op Feyenoord goed voor het moreel. Maar waarom dan geen vervolg tegen Groningen?

Ja, de concurrentie is moordend. En dus mag eigenlijk ook verwacht worden dat het voetbal van de ploeg naar een hoger niveau getild wordt. Maar dat gebeurt nog te weinig. Natuurlijk was de spectaculaire bekerzege midweeks op Feyenoord goed voor het moreel. Maar waarom dan geen vervolg tegen Groningen, een ploeg die weliswaar flink meer punten dan Heerenveen heeft, maar die toch vooral uitblinkt door kleurloosheid?

Schöne in de basis

Door Lasse Schöne ten faveure van Rodney Kongolo in de opstelling op te nemen, zocht Jansen een oplossing voor het ‘afbraakvoetbal’ dat Groningen de laatste jaren zo succesvol toepast. En niet zonder succes, want ofschoon er in de eerste helft nauwelijks iets spectaculairs gebeurde, had Heerenveen wel het initiatief. Bovendien stond Schöne aan de basis van de openingsgoal vlak voor rust.

Lees ook: Lucas Bijker kent geen saaie dagen als speler van het Belgische KV Mechelen

De Deen draaide zich op het middenveld knap vrij, waarna hij Joey Veerman de gelegenheid schonk om iets leuks te bedenken. Die keek ‘uiteraard’ eerst naar zijn naam- en dorpsgenoot. Het was inderdaad de beste keuze, want eenmaal in stelling gebracht bediende Henk Veerman de inkomende Siem de Jong op maat. Met zijn linker tekende de oud-international droogjes voor zijn eerste competitietreffer in dienst van Heerenveen.

Oog van de naald

En zo zochten beide ploegen met 1-0 de kleedkamers op, waar het eigenlijk al 2-0 had moeten zijn. Op het half uur had Joey Veerman namelijk de openingsgoal op zijn voet gehad toen Groninger-verdediger Mike te Wierik mistastte op een diepe bal van Ibrahim Dresevic. Oog in oog met doelman Sergio Padt mikte de zo bewierookte spelmaker van Heerenveen echter op de paal.

En zo ging er weer een noordelijke derby roemloos voorbij. En geraakte Heerenveen niet dichterbij een ticket voor de play-offs

Dat was jammer, zeker omdat Heerenveen het na de hervatting moest stellen zonder Schöne (liesklachten) en zeker ook omdat de Groningers in dat tweede bedrijf bewezen toch wel degelijk aan te kunnen vallen. Heerenveen moest achteruit, kroop een tweetal keren door het oog van de naald, om vervolgens toch de tegentreffer te moeten incasseren. Het achttienjarige Slowaakse talent Tomas Suslov mikte met links vanaf 25 meter raak (1-1), met dank trouwens aan Heerenveen-doelman Erwin Mulder die niet geheel vrijuit ging.

En zo ging er weer een noordelijke derby roemloos voorbij. En geraakte Heerenveen niet dichterbij een ticket voor de play-offs. Gelukkig is er nog een andere route naar plaatsing voor Europees voetbal - via de KNVB beker - en dat is een weg die Heerenveen bij voorkeur met succes zou willen afleggen. Daarvoor dient over negen dagen trouwens eerst nog wel eventjes afgerekend te worden met Ajax...

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten