Al suppend gaat leraar Arjan Bal langs de elf steden voor het goede doel

Het was nog even de vraag of het door kon gaan met alle ijspret van vorige week, maar na de snelle stijging van de temperatuur is het toch mogelijk: de ElfstedenSup van Arjan Bal. Hierbij gaat de 34-jarige leraar bewegingsonderwijs zes dagen lang suppend langs alle elf steden van Fryslân voor het goede doel. 

Anna Sofia From

Geplaatst: 23 februari 2021 om 15:00

Arjan Bal kwam na een tocht van 40 kilometer die begon in Leeuwarden, aan het einde van de middag aan in Sloten.   FOTO: MARCO KEYZER
0%

Bals doel is om de 200 kilometer lange tocht binnen zes dagen te voltooien en hiermee 15.000 euro op te halen. Inmiddels staat de teller op 13.230 euro. 

De tocht van Bal is onderdeel van een sponsoractie voor het project Help Mee: Opnieuw Beginnen van het Reformatorisch Dagblad, waarbij de organisaties Gevangenenzorg Nederland, Stichting Ontmoeting en Scharlaken Koord betrokken zijn. Zij steunen gevangenen, ex-prostituees en dak- en thuislozen. De doelgroep, mensen aan de rand van de samenleving die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken, sprak Bal erg aan. Hij is zelf vrijwilliger bij Stichting Ontmoeting en wilde deze sponsoractie ook graag steunen. Hij besloot daarom een steentje bij te dragen door een van zijn favoriete activiteiten in de strijd te gooien: suppen.

Bijzonder genoeg is Bal geen ervaren supper. Hij en zijn vrouw kochten een tijdje geleden een klein board bij een supermarkt om wat tochtjes mee te maken. Dat beviel zo goed dat Bal pas onlangs een groot professioneel board heeft aangeschaft. Zijn intentie was om de afgelopen weken hard te trainen, maar door de vorst mislukte dat. Na navraag bij gevorderde suppers, die positief waren, besloot Bal zijn idee toch in de praktijk te brengen.

 Pittige momenten 

Hij wordt tijdens de tocht bijgestaan door zijn vader, die in de auto met hem meerijdt en hem voorziet van eten en drinken. Zijn vrouw Christine steunt hem op afstand. ,,Ik vind het super mooi”, vertelt ze. ,,Dat hij dit aangaat en al zoveel geld heeft ingezameld. Het is ook wel een beetje spannend, het is de eerste dag natuurlijk. Het is echt nog even kijken hoe het gaat, met wind en mogelijke blessures. Maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Rond half vijf heeft Bal zijn de eerste dag van zijn tocht erop zitten en is hij van Leeuwarden naar Sloten gesupt. Met dat begin van 40 kilometer heeft hij een aanzienlijk deel van de tocht afgelegd. Na een hele dag op het water is Bal helaas in de avond gevloerd door hoofdpijn. Zijn vrouw weet dat sommige momenten behoorlijk pittig waren. ,,Tussen Sneek en IJlst had hij veel wind tegen. Het is echt afhankelijk van de stroming en de wind of het meevalt of tegenzit.” Over het algemeen verliep de dag goed. ,,De kop is eraf, dat vindt hij een heel fijn gevoel. Hopelijk voelt hij zich snel weer fit, gelukkig is hij een echte doorzetter!”

Bals tocht is online te volgen via zijn Instagram-account @supdel-arjan en via supdel.nl.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten