Biden brak daarnaast een lans voor de bescherming van de democratie. En dat waren geen loze woorden. Zijn pleidooi komt op een moment dat de democratie in zijn eigen land zwaar onder druk is gezet door Trump die beweerde dat er stemfraude was gepleegd, die zijn aanhangers ophitste het Capitool te bestormen en door de weigering van Republikeinse senatoren Trump daarvoor te veroordelen in een impeachmentproces.
Niet alleen in eigen land wordt de democratie uitgedaagd, maar ook mondiaal. Biden hamerde op het belang van de democratie als tegenwicht tegen het wereldwijd oprukkende autocratische model dat beter in staat zou zijn de uitdagingen van de moderne tijd – zoals de technologische revolutie en de coronapandemie – aan te kunnen. Biden riep als leider van de vrije wereld de Europese bondgenoten op te bewijzen dat democratie nog steeds resultaten kan bereiken in deze veranderende wereld, en geen relikwie van de geschiedenis is.
Biden wil brug slaan met Europa door te appelleren aan gemeenschappelijke waarden
Waar Trump de kloof met Europa benadrukte, wil Biden een brug slaan door te appelleren aan gemeenschappelijke waarden zoals het verdedigen van democratie, vrijheid en mensenrechten. De grootste bedreiging van die verworvenheden is in Bidens optiek China dat in de komende decennia waarschijnlijk het stokje overneemt van de VS als supermacht.
Opvallend is dat Europese leiders, zoals president Macron en bondskanselier Merkel, de Amerikaanse terugkeer naar het multilateralisme verwelkomen maar weinig moeten hebben van de confrontatiepolitiek jegens China. Tot groot ongenoegen van Washington sloot de EU in december nog een handelsverdrag met Peking waarbij er met geen woord werd gerept over Chinese mensenrechtenschendingen, terwijl in diezelfde periode de democratiseringsbeweging in Hongkong het zwijgen werd opgelegd en Oeigoeren zwaar werden vervolgd. Europa ziet wel dat het niet goed gaat in China, maar vooralsnog prevaleren economische overwegingen, vooral bij Duitsland.
Biden spreekt Europa aan op de gemeenschappelijke verdediging van democratische waarden om weerwerk te bieden aan China. Die boodschap landt niet in vruchtbare aarde. Terwijl de EU, die zich presenteert als vaandeldrager van democratie en vrijheid, dat wel aan haar stand is verplicht.
Reageren? hoofdredactie@frieschdagblad.nl
Commentaar: Het zou te betreuren zijn als #Merkel, die altijd pal heeft gestaan voor Europese waarden, wordt herinnerd als een regeringsleider die in haar politieke nadagen toestond dat #Rusland ongestraft wegkwam met schendingen van de #mensenrechten. https://t.co/afSSSUfMYL
— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) February 16, 2021