Huisartsen wachten nog weken op vaccins

Friese huisartsen zijn nog zeker drie weken niet aan de beurt voor het ontvangen van het AstraZeneca-vaccin, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De voorraad waarmee huisartsen kwetsbare doelgroepen gaan inenten tegen het coronavirus wordt als eerste in het zuiden van het land en als laatste in het noorden gedistribueerd.

Richard de Boer

Geplaatst: 23 februari 2021 om 07:00

De levering van het vaccin door AstraZeneca loopt vertraging op.   FOTO: EPA
0%

Vorige week konden de Zeeuwse huisartsen als eerste aan de slag. ,,We hebben om pragmatische redenen voor Zeeland gekozen, omdat die provincie dichtbij het distributiecentrum van vaccins in Oss ligt”, zegt RIVM-woordvoerster Marah Michel. Daarnaast kwam het aantal Zeeuwen dat binnen de doelgroepen valt die als eerste aan de beurt zijn bij huisartsen, overeen met het aantal toen leverbare vaccins. Dat zijn 63- en 64-jarigen, mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down.

Deze week zijn ook huisartsen in Limburg begonnen met prikken en eind deze week volgen de Brabantse huisartsen. In de tweede week van maart zal de volgende provincie aan de beurt zijn. Dan verwacht het RIVM dat er meer AstraZeneca-vaccins worden geleverd om de tekorten van deze week te compenseren.

Wanneer de huisartsen in de noordelijke provincies aan de beurt zijn, kan het RIVM nog niet zeggen

,,We werken van zuid naar noord, maar binnen die kaders kijken we naar de meest optimale puzzel. Zo kan het zijn dat een kleine provincie als Flevoland eerder aan de beurt is dan Noord-Holland. Dat is steeds afhankelijk van de daadwerkelijke levering van vaccins.”

Wanneer de huisartsen in de noordelijke provincies aan de beurt zijn, kan het RIVM nog niet zeggen, maar dat zal in de komende drie weken zeker niet het geval zijn.

Ook de GGZ moet wachten

Ook GGZ Friesland moet wachten. Bij de geestelijke gezondheidszorg is ervoor gekozen om eerst cliënten in grote instellingen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg volledig te vaccineren. ,,Het alternatief was om op landelijk niveau de kwetsbaarste patiënten te vaccineren, maar dat is logistiek niet haalbaar en qua spreiding van de bescherming ook niet verstandig”, licht GGZ-manager Louwra van Leest toe. ,,Fryslân is dus helaas nog niet aan de beurt.”

Wel meldt het RIVM dat de mobiele teams van Dokterswacht Friesland vanaf volgende week worden voorzien van het Moderna-vaccin. Dat is bestemd voor cliënten in kleinschalige woonvormen.

Heel veel gebeld

,,De huisartsen wachten met smart op de eerste batch AstraZeneca”, zegt voorzitter Karin Groeneveld van de Huisartsenkring Friesland. Haar eigen huisartsenpraktijk in Lemmer wordt heel veel gebeld door mensen die willen weten wanneer ze aan de beurt zijn. Dat is ook de meest gestelde vraag die de advieslijn van GGD Fryslân krijgt, zegt woordvoerder Marcel de Jong. ,,Wij kunnen in Leeuwarden wel drieduizend prikken per dag zetten, maar het hangt af van de aanvoer door het RIVM.”

Tot nu toe zijn er door de GGD 31.635 Friezen gevaccineerd. In de priklocatie in het Leeuwarder WTC Expo worden momenteel dagelijks zo’n duizend vaccins per dag gezet bij zorgmedewerkers en tachtigplussers die zelfstandig wonen. In de tweede priklocatie die volgende week in Drachten wordt geopend, zullen dat 250 per dag zijn. Nog een week later zal de priklocatie in Sneek beginnen, met een capaciteit van 400 per dag.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten