Na zege Cambuur ligt alle druk bij Almere

Als hongerige leeuw of als aangeschoten wild afreizen naar Almere. Dat stond er op het spel voor Cambuur, gisteren in het duel met Jong FC Utrecht. De Leeuwarders wonnen (1-3), verstevigden de koppositie en legden alle druk neer bij Almere City.

Piet Jan Nauta

Geplaatst: 23 februari 2021 om 10:30

Cambuur-speler Ragnar Oratmangoen duelleert met Albert Lottin van Jong FC Utrecht.   FOTO: HENK JAN DIJKS
0%

Want met een overwinning kan het zondag in een rechtstreeks duel afstand nemen van de nummer drie en een klein voorschot nemen op promotie naar de eredivisie. Van druk is geen sprake bij Cambuur, als we de spelers en de stafleden mogen geloven. De wil om te winnen des te groter. Het belooft een kraker te worden, waar bovendien meer dan duizend toeschouwers bij zullen zijn.

Maar dat de druk er gisteravond in Utrecht behoorlijk op stond bij de Leeuwarders, was wel degelijk het geval. Het ging om de controle in de promotiestrijd en vooral het behouden daarvan. Elke vorm van puntenverlies kan als doping werken voor De Graafschap en zeker voor Almere City, dat Cambuur bepaald geen warm welkom zal geven zondag.

De concurrentie maakte het weekeinde geen fout, nadat trainer Henk de Jong en zijn manschappen een punt overhielden aan het uitduel met Jong Ajax (1-1). Zowel Almere (2-4 tegen TOP Oss) en De Graafschap (0-1 bij NEC) grepen de volle drie punten en liepen in op Cambuur.

SC Cambuur kan met een gerust hart naar Almere, om daar een kaakstoot uit te gaan delen

‘Aanvallen’, zo was de boodschap van De Jong met zijn opstelling. Eentje waar aan gesleuteld moest worden, maar niet zoveel als vooraf werd gevreesd. Topscorer Robert Mühren en centrale verdediger Calvin Mac-Intosch waren fit genoeg om te starten. Dat gold niet voor Jamie Jacobs en David Sambissa. Ook Michael Breij liep vrijdag een kwetsuur op. Gevolgen van het drukke speelschema? ,,Eerder pech”, zei De Jong.

De trainer kon weer een beroep doen op Mees Hoedemakers, die terugkeerde van een schorsing. Daarmee was het de verwachting dat zijn vervanger van afgelopen vrijdag, Jasper ter Heide, zou verhuizen naar de rechtsachter om de ditmaal geschorste Doke Schmidt te vervangen. Echter had de Drachtster oefenmeester nog een hoge hoed op zolder liggen, waar hij een verrassing uit toverde. Rechtsbuiten Jarchinio Antonia als rechtsback. ,,Antonia kan gevaar stichten in de overlap”, zei De Jong.

Een overlap die in samenwerking met Nick Doodeman zou moeten werken. Cambuur creëerde tevens diepgang voor zichzelf, bij afwezigheid van Jacobs op het middenveld. Hij werd vervangen door Ragnar Oratmangoen, meer een speler met creatief vermogen in balbezit. Alex Bangura was de logische vervanger van Sambissa, evenals vrijdag.

Frank en vrij

Over de intenties van Cambuur op Sportpark Zoudenbalch niets dan lof. De uitvoering daarentegen was voor rust iets minder. De thuisploeg, die de laatste vier duels op rij verloor, speelde frank en vrij tegen Cambuur en creëerde in het eerste halfuur de beste mogelijkheden. Vooral bij balverlies in de voorhoede en de daarop aanvallende omschakeling bij Jong FC Utrecht toonde Cambuur zijn kwetsbaarheid. Zonder aanjager en de verbale aanwezigheid van Schmidt lag er vaak te veel ruimte tussen het middenveld en de achterhoede, waardoor de thuisploeg naar hartenlust de vrije man kon vinden tussen de linies om een aanval te plaatsen. En dat gebeurde keer op keer, zonder dat Jong FC Utrecht er van profiteerde.

Deed Cambuur dan niks? Het probeerde wel, maar vond de vrije man minder makkelijk dan de ploeg van Ab Plugboer, die oud-Cambuurtrainer René Hake opvolgde nadat deze hoofdtrainer bij FC Utrecht werd. Maar vanaf de flanken was het karig. Issa Kallon was meer tegen zichzelf aan het voetballen dan tegen de club waar hij voor de winterstop vier keer doel tegen trof. Hij voelt de hete adem van Giovanni Korte in zijn nek. Aan de andere zijde bewijst Nick Doodeman dat het niet eenvoudig is om midden in het seizoen over te stappen naar een kampioenskandidaat en meteen probleemloos mee te voetballen in een nieuw elftal.

Een minuut voor rust sloeg Cambuur plotseling toe. Een weggewerkte voorzet werd door Robin Maulun terug de zestien ingebracht, door Oratmangoen voorgezet en afgewerkt door Mühren. Zijn 25e van het seizoen, maar belangrijker: 0-1 voor Cambuur. Zeker tegen een club als Jong FC Utrecht, dat elke wedstrijd dit seizoen waarin het op achterstand kwam verloor.

Gisteren was geen uitzondering. Na het eigen doelpunt van Raymond Huizing werd de stand 0-2 en was het duel gespeeld. Een slotoffensief van Jong FC Utrecht na de 1-2 bleef uit, na een rap antwoord van Kallon (1-3). De druk is weer ietsjes van de ketel en met een voorsprong van vier verliespunten en een veel beter doelsaldo kan het met een gerust hart op bezoek naar Almere, om daar een vroege kaakstoot uit te delen in de promotiestrijd. Meer hoeft De Jong niet te zeggen in de wedstrijdbespreking om zijn troepen te motiveren.

Jong FC Utrecht - SC Cambuur 1-3 (0-1). 44. Mühren 0-1, 61. Huizing 0-2, 90. Pieters 1-2, 90. Kallon 1-3. Scheidsrechter: Ruperti. Gele kaart: Kluivert, El Barjiji (Jong FC Utrecht), Oratmangoen (SCCambuur).

Jong FC Utrecht: Paes; Troupée, Kluivert, Akmum, Mokono (62. Pabai); Velanas, Huizing (62. Van den Berg), Lottin (76. El Barjiji); Sylla, Hilterman, Mallahi (76. Pieters).

SC Cambuur: Stevens; Antonia, Mac-Intosch, Schouten, Bangura; Hoedemakers, Oratmangoen (76. Ter Heide), Maulun; Doodeman (53. Korte), Mühren, Kallon.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten