Niet wegkijken van vluchtelingen in kampen

Friezin om utens Roos Ykema (26) voert actie voor een menselijk asielbeleid in Nederland en daarbuiten. Ze hoopt dat kiezers het thema laten meewegen als ze 17 maart in het stemhokje staan.

Anja van der Laan

Geplaatst: 23 februari 2021 om 06:00

Vluchtelingen in het nieuwe vluchtelingenkamp op Lesbos, december vorig jaar.    FOTO: AFP
0%

,,Wat is Moria?” Die vraag kreeg Friezin om utens Roos Ykema van voorbijgangers toen ze in september vorig jaar in Leeuwarden demonstreerde voor evacuatie van het vluchtelingenkamp op Lesbos. Het overvolle tentenkamp was toen net verwoest door een brand. Er kwam een nieuw kamp, maar daarmee duurt de belabberde situatie voor vluchtelingen nog altijd voort. Stichting MiGreat (mede-opgericht door Ykema) en Vluchtelingencomité Groningen moedigen mensen aan vanaf 1 maart in eigen dorp of stad een wake of wandeltocht te houden, in aanloop naar de verkiezingen.

In Fryslân trapt Burgum af op 1 maart, daarna volgen Dokkum, Leeuwarden en Harlingen. Een aantal deelnemers loopt van wake naar wake. Het wordt een tocht die in Groningen begint, op 3 maart langs Waskemeer komt en eindigt in Den Haag, op verkiezingsdag. De initiatiefnemers hopen mensen bewust te maken van het asielstandpunt van politieke partijen en van de uitwerking van Europese asielafspraken.

De Turkijedeal en daarna

Hoe die afspraken uitpakken zag Ykema zelf, toen ze in 2017 en 2018 als hulpverlener werkte voor stichting Because we Carry in vluchtelingenkamp Moria in Griekenland. In 2016 sloot de Europese Unie een deal met Turkije, dat in ruil voor EU-geld vluchtelingen op weg naar Europa zou tegenhouden. Door die deal zitten aangekomen vluchtelingen in Griekse vluchtelingenkampen, zoals op Moria, vast. Zij moeten daar hun asielprocedure afwachten.

Mensen worden nu opgevangen in omstandigheden die we in Nederland niet zouden toestaan

Er werden ook afspraken gemaakt over de verdeling van kampbewoners over de EU, maar daar kwam weinig van terecht. Ykema: ,,Nederland heeft meegewerkt aan de Turkijedeal. Mensen worden nu opgevangen in omstandigheden die we in Nederland niet zouden toestaan. We moeten daar niet van wegkijken. We hopen dat onze actie een signaal is aan politici, dat ze verantwoordelijkheid nemen en dat ze zien dat er bereidheid is om vluchtelingen in betere omstandigheden op te vangen dan nu.”

Om moedeloos van te worden

De aanblik van Moria was om moedeloos van te worden. ,,Er zijn ratten, mensen hebben schurft en luizen. Kinderen gaan er tijden niet naar school.” Ze zat in een schoonmaakploeg die zich stortte op het afval dat zich ophoopte in het kamp. ,,Moeders kwamen naar ons toe en zeiden dat ze er zo blij mee waren, dat ze hun kinderen weer buiten durfden te laten spelen. Met die hulp verander je de wereld niet, maar je kunt het voor even iets minder erg maken.”

Van wat ik zag werd ik heel boos. Waarom kan dit gebeuren?

Naast acties voor meer bewustwording steunt MiGreat momenteel een groep vrijwilligers die in Bosnië-Herzegovina eten en kleding uitdelen aan dakloze vluchtelingen die daar vastzitten omdat onder andere de Kroatische grenspolitie ze tegenhoudt. Ykema werkte daar in 2018 en 2019 zelf ook negen maanden. ,,In Bosnië zijn wel vluchtelingenkampen, maar als die vol zijn mogen er van de overheid niet meer bij. Dus leven veel mensen op straat. We zagen mensen zwaargewond terugkomen uit Kroatië. Mensen van wie door de grenspolitie geld en telefoon waren afgepakt, of hun schoenen, terwijl het buiten min twintig was.”

Hopen op verandering

Met een ploeg van zo’n dertig vrijwilligers kookten ze dagelijks twee maaltijden voor driehonderd vluchtelingen, leverden brandhout en kachels aan vluchtelingen die leven in kapotgeschoten gebouwen uit de Balkanoorlog, zetten een dagopvang op en een eerstehulpkliniek waarvoor ze artsen en verpleegkundigen wierven. ,,Van wat ik zag werd ik heel boos. Waarom kan dit gebeuren? Mensen mogen wel asiel aanvragen, maar ze mogen niet hierheen komen. Dat is een tegenstrijdigheid. We hopen op verandering. Dat mensen niet in deze verschrikkelijke kampen terecht komen, dat ze niet zo’n gevaarlijke tocht hoeven maken.”

Vanwege de coronamaatregelen zijn de wakes verspreid over meerdere dagen en meerdere kleine locaties. Zo’n veertig lokale organisatoren meldden zich inmiddels aan.

Een lopend vuurtje

Ykema, die uit Raard komt en nu nog in Berlijn werkt, loopt ook mee. ,,We hopen dat het als een lopend vuurtje door Nederland gaat en dat mensen een weloverwogen keuze maken.”

De actie is niet gericht tegen een specifieke politieke partij, vertelt ze. ,,Er zijn partijen die zich duidelijk tegen of voor vluchtelingen uitspreken, maar ook veel die in het midden zitten. Met foto’s en kleine stukjes tekst willen we duidelijk maken wat er aan de hand is en wat de standpunten zijn.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten