Peloton vertrekt, maar Danique Braam uit Feanwâlden moet nog even geduld hebben

Een oneffenheid in de weg, handen die tevergeefs naar het stuur grijpen en het wrede contact met het asfalt. Danique Braam spoelt de film in haar gedachten moeiteloos terug.

Edward Jorna

Geplaatst: 23 februari 2021 om 17:00

Danique Braam (25) uit Feanwâlden, professioneel renster bij de Belgische ploeg Lotto Soual, mist de start van het wielerseizoen door een elleboogbreuk. De 7-jarige Daisy (boomer) biedt afleiding.   FOTO: JILMER POSTMA
0%

Met een gangetje van ronde de 50 kilometer per uur schuift de 25-jarige wielrenster uit Feanwâlden op woensdag 10 februari in een afdeling nabij het Spaanse ‘wielerkuuroord’ Calpe onderuit. Als ze haar boeltje bijeen heeft geraapt, weet ze meteen dat het einde trainingskamp is. Ze voelt: ,,Dit zit niet lekker.”

Het gevoel klopt. En ‘dus’ maakt de Friezin vandaag haar trainingskilometers niet op de Friese wegen, maar thuis op de hometrainer. ,,Ik kon mijn elleboog gelijk al niet goed strekken”, zo kijkt de renster van de Belgische Lotto Soudal-ploeg terug op de val. ,,Bovendien werd het dik rond het uitsteeksel van de linkerelleboog. Dan weet je dat het niet goed zit.” Het verdict dat ze twee dagen na de val in het MCL te horen krijgt luidt: een gebroken olecranon.

Weg deel van het voorseizoen. En dat terwijl ze er zo enorm veel zin in had. Een compleet nieuwe ploeg, geen kopvrouw meer om altijd maar het vuile werk voor op te moeten knappen, een nieuw management, onderdeel van de mannenploeg en een salarisverhoging van onkostenvergoeding tot minimumloon. Kortom: Danique Braam had zin om de pedalen om het ‘echie’ te geselen, te beginnen zaterdag in Omloop Het Nieuwsblad.

Een déjà vu

Maar als haar collega’s dit weekeinde in Gent opstappen zit Braam thuis. Het is alsof ze een déjà vu beleeft. In 2019 ging haar voorjaar ook al deels verloren doordat ze haar schouder had gebroken. Ze heeft er wel van geleerd. ,,Mentaal heeft me dat destijds onnodig veel energie gekost. Dat gaat me nu niet weer gebeuren.” Hoe sneu ook, het is gebeurd. Afgelopen donderdag werd ze geopereerd. ,,Het herstel kan vier weken duren, maar ook zes weken. Ik heb me erbij neergelegd. Ik ga niets forceren.”

De Friese ‘Flandrien’ is ze wel genoemd, vanwege de herkomst van haar ploeg en haar voorliefde voor de Belgische en Franse voorjaarsklassiekers. Dat ze die deels moet gaan missen is ,,zuur.” Temeer omdat ze dit seizoen ‘revanche’ wil nemen op haar eerste twee seizoenen in Vlaamse dienst, die niet geheel brachten wat ze zich ervan had voorgesteld. ,,In 2019 heb ik niet het beste uit mezelf gehad. Eerst die schouder en daarna teveel wedstrijden gereden. Toch deed ik wel mooie ervaringen op.”

Een sporter stelt zich doelen, maar telkens weer vielen die doelen weg

Die ervaringen had ze vorig seizoen willen omzetten in resultaten. Maar ja: corona. Het viel haar lastig om met de onzekerheid die de pandemie met zich meebracht om te gaan. ,,Een sporter stelt zich doelen, maar telkens weer vielen die doelen weg. Maar ondertussen blijf je natuurlijk wel in training.” Toen het peloton in het najaar dan eindelijk weer de weg op kon, had ze moeite om direct heel diep te gaan. ,,Ik heb koersen nodig om echt goed te worden. Hoe meer koersen, hoe beter ik rijd. Maar toen ik goed was, was het seizoen alweer over.”

Op 25 maart hoopt ze er bij de start van de Driedaagse Brugge-De Panne weer bij te zijn. ,,Maar ik leg mezelf geen druk op. Dan kan het ook niet tegenvallen.” Tot die tijd werkt ze keihard aan haar herstel. En aan haar eindscriptie voor haar studie rechten. ,,Als wielrenster ben ik nog lang niet klaar. Annemiek van Vleuten is 38 jaar en staat nog altijd aan de top. Maar je moet wel reëel zijn: dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom vind ik het belangrijk om een studie af te ronden. Er is meer dan wielrennen in de wereld. Bovendien helpt studeren om in mindere fases in je carrière, zoals nu, je gedachten te verzetten.”

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten