Standplaats: Stoere schippers in de Ardennen

Eigenlijk had Dirk Meijvogel nu heel graag met een groep schippers in de Ardennen gezeten voor een mannenweekend. Maar het kan niet. Hij vertelt hoe belangrijk deze weekenden zijn.

Dirk Meijvogel

Geplaatst: 23 februari 2021 om 16:00

Een van de weekenden met de schippers, die Dirk Meijvogel mee organiseerde. Voor het tweede jaar kan het Ardennen-weekend niet worden gehouden.   FOTO: DIRK MEIJVOGEL
0%

Deze maand zouden we de Bible Outdoor Days weer houden. Met een groep schippers naar de Ardennen. Mannendingen doen. Klimmen, klauteren, kampvuur en afzien. Allemaal afgewisseld met korte Bijbelstudies en onderlinge gesprekken. Dit doen we inmiddels al weer zo’n zeven jaar. Alleen… corona.

Evenals vorig jaar, opnieuw gecanceld. Het mag niet. Het kan niet. En dat terwijl het zo goed is. Want om stoere mannen over hun gevoelens te laten praten, zijn aparte tactieken nodig. Samen buiten activiteiten doen is een beproefde methode.

Ineens werd daar bij dat kampvuur een bres geslagen in die dikke laag van zelfbescherming

Mannen praten niet zo gauw over hun gevoelens. Of is dat een cliché? Je kunt uiteraard nooit voor iedere man individueel praten, maar over het algemeen klopt dat – zo weet ik uit ervaring – wel bij varende mannen. Wellicht komt dat omdat zij zeer harde werkers zijn. Werkdagen van veertien tot achttien uur, zeer oplossingsgericht denken en vooral praktisch van aard. Voor ieder probleem is er wel een oplossing. En we zijn zeker niet zielig of soft. En dan ga je met elkaar op pad en doe je activiteiten waarbij je grenzen verlegt. Het is zwaar, vermoeiend, uitdagend.

’s Avonds vermoeid maar ook wel voldaan bij het kampvuur gaat de Bijbel open. Er wordt gezongen en gebeden. Je wordt kwetsbaar.

Het gebeurde in de Ardennen. Ik noem hem Gijs. Hij was stoer, nonchalant en aanwezig. Gijs kreeg je niet om. Hij had overal wel een antwoord op, had over alles wel een mening en was niet gauw van zijn standpunt te krijgen. Ronduit gezegd: een kerel met een grote bek.

Gijs was fit en sterk en deed alle activiteiten met gemak. Hij kroop over een touw over het snelstromende water, schoot met pijl en boog haarfijn in de roos en stapte voor het abseilen zonder enige angst over het randje van de zestig meter hoge rots.

Geraakt

Op de laatste avond, na een diepgaand gesprek barstte hij ineens in tranen uit. Geraakt door een Bijbelverhaal over de bewogenheid van Jezus. Hij vertelde over zijn jeugd. Over een zeer dominante vader die geen tegenspraak duldde. Over hoe hij altijd maar zijn best deed om waardering van vader te verdienen. Hoe hij hunkerde naar goedkeuring en bevestiging. Maar dat die er nagenoeg nooit was. Dat zijn hele houding een schil is om zijn tere ziel te beschermen.

Hoe hij zich had voorgenomen om zich door niemand te laten kennen. Maar dat diep van binnen nog altijd dat kleine jochie zat, dat hunkerde naar liefde en aandacht. En ineens werd daar bij dat kampvuur een bres geslagen in die dikke laag van zelfbescherming. Ineens drong er iets door naar binnen van de bewogenheid en liefde van de hemelse Vader.

De liefde die dat kleine kwetsbare kind in hem raakte. Het was een gouden moment. Om zo getuige te zijn van Gods ingrijpen in een mensenleven. In een man.

Mannen onder elkaar. Mannendingen en een kampvuur. Zijn dat dan de ingrediënten? Welnee, het is God zelf die alles kan gebruiken om zijn liefde en bewogenheid te tonen. Uiteindelijk is iedere man, iedere vrouw, ieder kind, ieder volwassene verlangend naar die liefde, naar die aandacht.

Wat een voorrecht om die God te mogen kennen en dienen!

Dirk Meijvogel is als binnenvaartpredikant in de Protestantse Kerk in Nederland verantwoordelijk voor het binnenvaartpastoraat in Oost-Nederland en Duitsland. Reacties: dirkmeijvogel @gmail.com

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten