VDL Heerenveen stapt na ruim een eeuw over van busproductie naar huizenbouw

Er komt na ruim een eeuw een einde aan de busproductie in Heerenveen. VDL Bus schakelt in samenwerking met bouwbedrijf Van Wijnen over op de woningbouw. Dat voornemen tot samenwerking werd vanochtend bekendgemaakt aan de Friese pers. De werknemers worden vanmiddag bijgepraat.

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 24 februari 2021 om 15:45

De 150 medewerkers van VDL worden de komende periode omgeschoold om kant-en-klare modules voor huizen te maken. Zoals badkamers.   FOTO: VDL
0%

De 150 medewerkers worden de komende periode omgeschoold om kant-en-klare modules voor huizen te maken. Dit zijn bijvoorbeeld badkamers of technische ruimtes met ventilatiesystemen. Die modules gaan vervolgens naar de fabriek die Van Wijnen momenteel in Heerenveen bouwt, op een steenworp van de VDL-fabriek. Daar worden die modules onderdeel van woningen die vervolgens in één dag in elkaar worden gezet op de bouwlocatie.

Van Wijnen maakt de ‘bouwstenen’ nu nog op kleine schaal in Gorredijk. De fabriek waar dat gebeurt (niet te verwarren met de grote betonfabriek van Van Wijnen in het dorp) verdwijnt. De acht medewerkers gaan naar VDL, dat verder gaat onder de nieuwe naam VDL Smart Spaces. Van Wijnen was van plan een extra fabriek neer te zetten in Heerenveen voor de productie van de modules, maar dat is door de samenwerking niet meer nodig.

Werkgelegenheid

De fabriek van VDL wordt de komende twee jaar verbouwd, en VDL stapt dan gefaseerd over op de productie van modules. Beide bedrijven betalen mee aan de aanpassingen, maar willen geen bedragen noemen. Adjunct-directeur van VDL Rolf-Jan Zweep sprak woensdag verder de verwachting uit dat de werkgelegenheid ‘substantieel’ groeit, en noemde zelfs een verdubbeling van het aantal banen op termijn als mogelijkheid.

 

Er was geen noodzaak om te stoppen met de productie van bussen. Voor 2021 is onze orderportefeuille ook goed gevuld

Volgens Ietze van der Meer, locatiedirecteur van VDL Bus, was het bedrijf financieel niet gedwongen om de samenwerking aan te gaan, hoewel de productie van bussen wel een knauw heeft gekregen door de coronacrisis. ,,Er was geen noodzaak om te stoppen met de productie van bussen. Voor 2021 is onze orderportefeuille ook goed gevuld.” Ook Hilbrand Katsma, directeur Van Wijnen Noord en Oost, benadrukte dat deze samenwerking waarschijnlijk ook onder andere omstandigheden tot stand was gekomen.

Vertienvoudigen

De bestuurders wezen daarbij op de kans die de woningnood biedt. Er is tot 2030 vraag naar een miljoen extra woningen, dus moeten er per jaar 100.000 gebouwd worden. ,,Nu zijn dat er 60.000”, aldus Van der Meer. Door de huizen al grotendeels in de fabrieken te maken, kan Van Wijnen straks na het voorwerk een woning op locatie in één dag neerzetten. De samenwerking met VDL biedt Van Wijnen de kans om de bouw van de modules te industrialiseren. ,,We kunnen de productie van de modules hiermee vertienvoudigen”, aldus Katsma van Van Wijnen.

Foto: VDL

De samenwerking kwam tot stand nadat Zweep en Katsma elkaar spraken over de bouw van een VDL-fabriek elders in het land. Het werk dat nu in Heerenveen gedaan wordt, wordt in stukjes overgeplaatst naar andere VDL-locaties in Nederland en België. De ondernemingsraden van de bedrijven zijn om advies gevraagd.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

11 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

20 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten