Coronasteun vanuit het rijk: anderhalf miljoen voor culturele instellingen in Fryslân

Er komt 1,4 miljoen euro coronasteun vanuit het rijk voor tal van culturele instellingen in Fryslân. Er gaat onder meer 140.000 euro naar het Natuurmuseum Fryslân en een ton naar de Kunstacademie.

Jan Ybema

Geplaatst: 03 februari 2021 om 11:00

Er komt 1,4 miljoen euro coronasteun vanuit het rijk voor tal van culturele instellingen in Fryslân. Er gaat onder meer 140.000 euro naar het Natuurmuseum Fryslân.   FOTO: HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN
0%

De provincie is blij met de toegekende gelden, want het volledige opgevraagde bedrag is toegekend. Alleen in Zeeland krijgen culturele instellingen nog meer rijksgeld. In aanmerking kwamen instellingen die door provincies gesubsidieerd worden.

Interim-directeur Roel Woering van het Natuurmuseum is op zich heel tevreden met de financiële steun. Het museum krijgt sinds dit jaar structureel twee ton minder subsidie van de provincie en ,,de pijn van die bezuiniging wordt er met dit incidentele bedrag niet minder om. De 140.000 euro die we nu krijgen is alleen een vergoeding voor gemiste inkomsten uit entreegelden. Dat is mooi, want zo kunnen we de tegenvallende exploitatie compenseren, maar we kunnen daarmee uiteraard niks extra’s doen voor de programmering. Het structurele probleem is hiermee niet opgelost.”

Groot probleem

Woering hoopt de provincie ,,alsnog te kunnen bewegen de keuze voor de bezuiniging te wijzigen. Als dat niet lukt, moeten we ons voorbereiden op hoe we ons daarop moeten aanpassen, maar dan hebben we een heel groot probleem.” Behalve coronasteun voor een reeks musea en andere culturele organisaties komt er ook zo’n 128.000 euro voor verschillende iepenloftspullen.

It bliuwt heechnedich dat gemeenten de lokale ferieningen stypje. Hjir en dêr sjogge wy dêr nei ús oprop no gelokkich wol oansetten ta

Voor de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) is er 17.000 euro. ,,Dêr binne wy wol tefreden mei, mar de muziekferieningen hawwe it dreger”, zegt voorzitter Johan Meesters, die onlangs pleitte voor extra overheidssteun voor het Friese muziekleven. ,,It bliuwt heechnedich dat gemeenten de lokale ferieningen stypje. Hjir en dêr sjogge wy dêr nei ús oprop no gelokkich wol oansetten ta.”

Compensatie

De OMF kan het coronageld gebruiken als compensatie voor misgelopen inkomsten doordat verenigingsleden afgelopen jaar geen contributie aan de OMF hoefden te betalen en door het annuleren van evenementen.

Lees ook: Shakespeare en Beckham uit Londen naar Fries Museum: ‘We zijn supertrots’

Het Fries Museum en Slieker Film krijgen de 250.000 euro die de provincie eerder al klaar had liggen. Verschillende festivals, het NNO, Oerol, Tryater, Museum Belvédère en anderen kregen eerder al andere landelijke steun.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Opinie: Het gezicht van eenzame ouderen

Opinie

Er zijn in coronatijd weinig activiteiten voor ouderen. En daarmee schiet aandacht voor eenzaamheid en ouderdomsziekten zoals alzheimer of dementie er ook bij in. Een provinciaal n...

9 uur geleden

Lees meer

Thecla Bodewes weet het tij te keren

Economie

Scheepsbouwer Thecla Bodewes (TB) Shipyards heeft vorig jaar bijna zes ton winst gemaakt. In 2019 was nog een reorganisatie noodzakelijk, toen het bedrijf ruim twee miljoen euro ve...

19 uur geleden

Lees meer

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten