Ecostyle uit Oosterwolde wil na overname groeien, maar wel met oog voor de aarde

Ecostyle uit Oosterwolde komt deels in Belgische handen. Met de overname wil het bedrijf, dat ecologisch verantwoorde producten maakt, verder groeien maar dat moet wel op een duurzame manier.

Jan-Peter Soenveld

Geplaatst: 04 februari 2021 om 16:00

Bij Ecostyle werd in oktober 2017 een congres over circulaire economie gehouden, met astronaut André Kuipers als een van de sprekers.   FOTO: RENS HOOYENGA
0%

Het bedrijf was de afgelopen periode op zoek naar een investeerder, zegt financieel directeur Henny Atsma. ,,We zochten een partij die bij ons past om de volgende groeifase te ondersteunen. Vendis Capital investeert in duurzame merken, en dat sluit goed aan bij onze manier van werken.”

Ecostyle werd in 1967 opgericht door Jan Zwart. Hij zat destijds in de aardappelhandel. ,,Ik zag dat er veel chemicaliën werden gebruikt in de land- en tuinbouw en dacht: wat doet dat voor de aarde? Dat moet toch anders kunnen.” Hij wilde kijken naar de lange termijn.

Lees ook: Circulaire economie: niet groei, maar het creëren van welvaart en vrede is het doel

Ruim vijftig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider bij ecologisch verantwoorde producten voor tuinieren en diervoeding. Ecostyle heeft volgens het Financieele Dagblad een omzet van rond de 45 miljoen euro en circa honderd medewerkers. Het bedrijf levert aan meerdere landen, en wil dat met de overname uitbreiden.

Genoeg ruimte

Waarom gekozen is om een meerderheidsbelang en niet een minderheidsbelang te verkopen, wil Atsma niet toelichten. Jeanine de Vries-Zwart, kleindochter van Jan Zwart, stopt als directeur en krijgt een adviserende rol in de raad van commissarissen. Martine Olijslagers-Kuip volgt haar op. Zij komt van voedingsbedrijf Nestlé, waar ze momenteel duurzaamheidsmanager is.

Volgens Atsma hoeft Ecostyle niet op zoek naar een andere locatie voor het bedrijf. Ecostyle zit in een duurzaam pand in het Ecomunitypark. Dat gebouw biedt volgens haar voorlopig genoeg ruimte voor de groei.

We willen onze positionering verder uitbreiden. Waar dat concreet toe leidt, wordt nog uitgewerkt

Hoewel Atsma denkt dat de werkgelegenheid en omzet gaan groeien met de investering, wil het bedrijf de ambities nog niet in cijfers uitdrukken. ,,We willen onze positionering verder uitbreiden. Waar dat concreet toe leidt, wordt nog uitgewerkt.”

Dicht bij huis

Wel benadrukte ze dat de groei duurzaam moet zijn. ,,We gaan ook niet van de ene op de andere dag verdubbelen. Bij alles wat we doen maken we een bewuste keuze, en stellen we de vraag: welke bijdrage levert dit de natuur? Bijvoorbeeld bij de keuzes voor grondstoffen, de klanten met wie we samenwerken, en de leveranciers. Die zoeken we bijvoorbeeld het liefste dicht bij huis, om vervoersbewegingen te minimaliseren.”

Lees ook: IJsfabriek Holiday Ice uit Sint Nicolaasga groeit mee met imago van huismerken

Het bedrijf zag de vraag naar duurzame producten de afgelopen jaren groeien. ,,Mensen zijn zich steeds bewuster van wat producten doen voor de aarde”, verklaart financieel directeur Atsma. ,,Ze willen werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, en daar passen onze producten naadloos op aan.”

Het is een toonaangevend en authentiek ECO-merk dat inspeelt op de toenemende vraag van de consument

Vendis Capital werd in 2009 opgericht. Hoeveel het bedrijf investeert in Ecostyle wordt niet bekend gemaakt. Vincent Braams, partner bij Vendis, zegt in een persbericht blij te zijn met de samenwerking met Ecostyle. ,,Het is een toonaangevend en authentiek ECO-merk dat inspeelt op de toenemende vraag van de consument naar natuurlijke en duurzame producten in zijn segmenten”, aldus Braams.

Registreer u bij het Friesch Dagblad

Registreren
  • Registreren is zonder kosten of verplichtingen
  • Alle artikelen op frieschdagblad.nl zijn volledig toegankelijk
Hoofdredacteur

Waarom Friesch Dagblad?

  • Het nieuws uit Fryslân
  • Verdieping en duiding bij de actualiteit
  • Opinies en analyses
  • Betrouwbaar, kritisch, evenwichtig en opbouwend
Registreren
Sluiten
Sluiten